Airpang

Direktlänk till inlägg 22 januari 2012

Att testa i vinden och låg förstoring...

Av Johnny Ottosson - 22 januari 2012 10:00


Stor förstoring ?


Det går bra att skjuta långt med låg förstoring också...


När jag visade upp Elite med Clearidge-siktet så var det en del som undrade om det verkligen gick att skjuta bra på långa avstånd även med så klen förstoring som x9 vilket är det mesta som detta kikarsikte presterarar. 

Jag har själv alltid föredragit låg eller måttlig förstoring och har därför inga problem med detta "tillkortakommande". Ett av mina absoluta favoriter ibland kikarsikte, Leupold EFR, ligger ju också "bara" på x9 som maximal förstoring. Idag så prövade jag därför att rasta Elite på både 80 meter (med x9 förstoring) samt 50 meter (med x6 förstoring).

   Genomsnitt: 20.55 mm


Trots ganska frisk blåst åt höger (se träffbildernas dragning åt höger) så blev jag ändå väldigt nöjd med resultatet vilket för oss in på vad det fyller för funktion att skjuta precision då det blåser. Det som intresserar mig med detta är att man ganska tydligt kan se hur projektilbanan utvecklar sig i takt med att vinden friskar i. På tavlorna för 50 meter så höll jag rakt på, normal riktpunkt alltså, o då kunde man se en tydlig dragning åt höger.

På träffbilden som jag sköt på fulla 80 meter, överst på inlägget, så valde jag en MilDot upp och en åt vänster för att peta in träffarna som tavlan visar men ändå fick jag en tydlig dragning åt höger även här. De sista 30 metrarna som skiljer mellan 50 och 80 meter är alltså oändligt mycket svårare i vinden än vad man tror på grund av avståndet.


Trots en hel dot riktad åt vänstersidan så fick jag ändå två träffar tydligt åt höger varav en var ordentligt för långt åt höger. Hade jag skjutit rakt på här och bara ökat en dot uppåt för avståndet, som vanligt, så hade jag sannolikt träffat åtminstonde fem centimeter för långt åt höger med kärngruppens tre träffar som nu var centrerade.

Det är alltså mycket intressant att skjuta i blåsten och studera vindens effekt på projektilbanan i praktiken, någon som jag varmt rekomenderar alla entusiaster att pröva på. Vind behöver inte bara betyda problem och en inställd skjutdag utan det är även en dag av möjlighet att skaffa ny kunskap och erfarenhet.

Våga vind, helt enkelt...

 
 
Ingen bild

SOLen

22 januari 2012 12:48

Varför skriver du inte något vettit i stället
Att skjuta vind och att utvärdera det säger ju ingenting mer än att det blåser från vänster
Vissa av dina inlägg är ju riktigt dåliga. Är det inte bättre om du satsar på kvalitet än kvantitet?

Johnny Ottosson

22 januari 2012 15:06

Nu är ju inte hela huvudsyftet med bloggen bara att roa läsare utan även att glädja mig som inläggsförfattare och jag gillar att skriva om träffbilder och liknande.

Dock så varvar jag gärna artiklarna för att höja dess läsvärde vilket gör att det sällan, men ibland, kommer träffbildsinlägg en dag efter en annan.

Personligen så tycker jag att det är bättre med ett "svagt" inlägg en dag än inget alls.

Bloggar och forum där inget händer är helt meningslösa.

 
Ingen bild

Daniel

22 januari 2012 20:22

Kan bara hålla med dig Johnny. Gillar att man kan förvänta sig minst ett inlägg per dag.

Sen ska tilläggas att jag inte tycker att ditt inlägg var svagt. Det är intressant att läsa om dina observationer. Du är i sanning en riktig luftvapenentusiast.

 
Ingen bild

Horre

23 januari 2012 08:29

Äh, du tror bara att do är bast hola toden,

Skriv om vanlga vapen me vet ja!

Alla ar ju int loftvopenkapitalister me fleratosen kr vapen!

 
Ingen bild

kj

23 januari 2012 12:35

till horre har du inga visioner .ja kör en äldre volvo men tittar o läser gärna om dyra bilar som ferrari lamborghini mm .vet att ja aldrig kan få en sån bil .likadant med dyra luftvapen .ja kan inte heller köpa dom .men kostar inget att titta o är intressant o läsa prestanda o olika konstruktioner .vem vet man köper en lott vinner då kan både du o ja köpa dyra prylar .

Johnny Ottosson

23 januari 2012 13:12


Nu har ju inte ens de dyraste PCP riktiga Ferraripriser..

Sparar man 200 kr varje månad så kan man köpa en fabriksny Royale på knappt 3 år.

Nu kan ju iofs 200 kr i månaden (7 kr/dagen) vara mycket pengar för många med ansträngd ekonomi men väldigt många lägger samma pengar på exempelvis ett kabel-TV abonnemang eller ett mobilabonnemang/extra fin mobil.

Summan motsvarar ungefär en halv dagstidning om dagen eller en fjärdedels tank med bensin till bilen.


 
Ingen bild

Horre

24 januari 2012 01:42

Vadå 200kr per manad. Da är la det battre att ge de to valgorenhet som ligger dog varmt om härtat. Med de maga barn ovwrleva och få medicin istallet for lyxbossor!!!

Mina vissoner har do ingen anong om kj!

Johnny ar ju sponsrad av fx so klart hon gilar dem

Jag vot att jony ir bror duktig ha, he

 
Ingen bild

mpl

24 januari 2012 08:43

Horre är ett troll utan koll

 
Ingen bild

kj

24 januari 2012 20:49

du horre vilket land kommer du ifrån konstig stavning du har?

Johnny Ottosson

24 januari 2012 20:51

Jag tror att han kommer från Trollskogen..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards