Airpang

Direktlänk till inlägg 21 januari 2012

Bra tillbehör...

Av Johnny Ottosson - 21 januari 2012 10:00


Nästan ett normalt PCP....


Tänk dig att du är ute och skjuter, du går i skogen och skjuter fristående. Plötsligt så är diabolerna i magasinet slut och du måste byta magasin. Eftersom du är högerhänt så har du vänster hand under förstocken/tuben samt höger hand runt pistolgreppet på kolven. För att kunna byta magasin så måste du nu öppna mekanismen med höger hand och spärra den öppen. Sedan så måste du skifta så att du håller höger hand under förstocken för att kunna ta ut magasinet ifrån vänster sida på mekanismen och därefter sätta in det fulla magasinet på samma sätt. Slutligen så är det dags att skifta hand under förstocken en gång till, nu från höger till vänster. Nu går det att sluta mekanismen igen och börja skjuta.

Vill du inte skifta hand under förstocken gång efter annan så går det även att försöka ta ut det tight sittande magasinet från vänster sida av mekanismen med din högra hand, antingen igenom att sträcka handen över kikarsiktet eller under hela vapenkroppen.

Givetvis så går det inte heller att använda ett kikarsikte med stort sidohjul när magasinet tas ur på vänster sida men detta spelar egentligen ingen roll. Vapnet har nämligen fabriksmonterade kikarsiktesringar som sitter där de sitter så passar inte siktet så får man allt försöka hitta ett annat sikte istället..

När det nya magasinet väl sitter på plats så blir tyvärr det första skottet bara en mjäkig puff!? Du har nämligen lite luft kvar och detta är inte lätt att veta eftersom vapnet saknar en manometer. Nu är det dags för en ny procedur, först ska tuben skruvas av några få varv, därefter så skjuter man 3-4 tomskott, sedan kan tuben skruvas av helt. Med tuben lös så gäller det att fiska fram den lilla skiftnyckeln ur fickan så att man kan skruva på en adapter på tuben vilken tillåter att tuben med hjälp av denna kan skruvas fast i dykflaskan så att överfyllning kan genomföras. När tuben är fylld och bleedvalven öppnad så är det åter igen dags att skruva lite. Nu ska adaptern loss och sedan så ska tuben skruvas fast i vapnet men glöm bara inte att mekanismen måste vara uppspänd..

Nu kanske du funderar lite, varför har inte min fina bössa för 14.000 kr manometer, quick-fill, magasin från rätt sida om lådan eller ens en helt vanlig kilbas?

Det kan naturligtvis kännas surt men faktum är att det finns en hel del oberoende leverantörer som lever gott på att saluföra precis de saker som ditt gevär kräver för att bli likvärdigt utrustat som ett modernt PCP ifrån ett konkurrerande fabrikat för nedåt halva vapnets nypris.

Här är en av de mest välsorterade: http://www.drbobsgunbits.com/


 
ANNONS
 
Ingen bild

brytpipa

21 januari 2012 10:35

Är verkligen de dyraste PCP vapnen så korkat konstruerade.

Brytbössa + en burk skott, varav några ligger i åtkomlig ficka, tjo hopp!

Independence är förvisso dyr, men inte på något sätt galet konstruerad. Fredrik har viss koll på ergonomin!

 
Ingen bild

Jazz

21 januari 2012 14:53

Måste hålla med om att maggen är kassa. Varför Fx kopierade dom när de hade sitt eget cyklon system är konstigt. Det att man måste köpa ett fykkkitt är även det korkat. Men ändå: Vissa gillar Bentley andra gillar en Volvo. Så är det bara. Du skjuter lika bra med en tunad Hatsan som med en Dystate. Ändå köper folk Hatsan, fast du idiot förklarar dem som gör det. Ha de. Jazz

Johnny Ottosson

22 januari 2012 15:09


Jag har absolut inget emot att folk köper såväl Daystate som Rapids, att däremot köpa Hatsan (främst 44) och därmed kompromissa med sin egen säkerhet är en dålig idé.

Om Hatsan (o Crosman) bara hade valt säkerhetsmässigt sätt bättre (läs, acceptabla) lösningar för sina vapen så hade jag inte haft några invändningar alls.

Hatsans bössor är råa och grymt fula med högst tveksam kvalité men de ÄR billiga och vill någon köpa dem så varför inte?

Bara de inte är uppenbart farliga att använda.

I det skenet så är 65 klart bättre än gamla 44.

 
Ingen bild

abbe

21 januari 2012 16:28

Nu börjar man förstå varför 30 år gamla fwb 300 med tio miljoner skott bakom sig på nån klubb fortfarande går att sälja för ett par tusen. Kvalitet och goda konstruktioner blir aldrig för gamla, så enkelt är det.

 
Ingen bild

nonaim

22 januari 2012 14:53

Johnny tycker inte om Theoben :) Tycker att man bör se lite till syftet med vapnet. Det man betalar för när det gäller Theoben PCP är ett vapen som går att backa över med Range Rovern. Det har också ett mkt bra trycke - här har ju knappast FX en chans.

Om man tycker att det är värt pengarna är upp till var och en. Om jag någonsin skulle köpa PCP igen skulle iaf valet vara enkelt...

Johnny Ottosson

22 januari 2012 15:04

I sak har jag inte emot Theoben.

Det är numera ett anrikt varumärke som har presenterat en lång rad innovationer under åren.

Rapids är klassiska vapen, vackra och välbyggda. Största problemet med Rapids är att de har fått kultstatus och säljer hyfsat bra trots att de är totalt tekniskt frånsprungna. Vi har alltså ungefär samma situation som för Ruger 1022 - om det säljer bra så rör det inte eller möjligtvis förbilliga det ytterligare för att tjäna mera pengar.

Dock så kan Theoben fortfarande sälja Rapid till betydligt högre pris än konkurrenternas objektivt sett bättre vapen och så länge detta sker så kommer man inte att förbilliga sin konstruktion utan köra business as usual.

Det nya avtrycket är mycket riktigt väldigt bra, detta är den i särklass bästa detaljen på den Mk II som jag hade några månader förra året. Jämför man med avtrycket från FX Airguns så tycker jag tveklöst att Theobens är bättre men eftersom FXs ändå inte är direkt dåligt så duger det gott för mina egna personliga behov. Övriga skillnader mellan exempelvis Royale/Rapid räcker inte på lång väg för att motivera skillnaden att byta över till Rapid IMHO.

Sedan vad gäller stryktåligheten så är detta en ren myt. Materialen i blocken är detsamma mellan Royale/Rapid och Royale-serien har dessutom en hårdare anodisering.

Detta sagt så skulle jag inte ha något emot att äga en Rapid bara för skoj, då en MFR, dock så hade jag alla gånger tagit en Air Wolf före vilken Rapid som helst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 11 feb 14:00

American Classic!         Den har varit med i över 70 år nu - här modell 1949   Få vapen klarar att vara i produktion under sju decennier och dessutom fortfarande vara storsäljare. En av dessa är Crosmans multi-pump pistoler som har sål...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 feb 16:30

    From Russia with love!   Perfekt anpassad för marknader med begränsad effekt.   En av de främsta fördelarna med en bullpup är ju att de tillåter användandet av en riktigt lång pipa i ett relativt kompakt format, sett till vapnets t...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 20:00


    Nu närmar det sig!     Snart är det bara att ta med sig licensen och handla...   Nu börjar EUs vapendirektiv att bli verklighet även för svensk vapenlagstiftning och den mest glädjande nyheten är att dämparna äntligen blir tillstånd...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:30


  Anschutz 9015H      Visst är 20.000 kr mycket pengar för ett luftgevär men inte värre än en Steyr.   Vill man sticka ut lite från mängden så kan Anschutz vara ljuset i Steyr-mörkret, ibland så är det ju roligt med något annorlunda utan ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 feb 18:00


  Still going strong !     BSA Supersport   En riktig klassiker som fortfarande saluförs till måttliga pengar (£199) och som har funnits med på marknaden i mer än tre decennier. Ska sanningen fram så är den konstruktivt sett en arvtagare...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se