Airpang

Direktlänk till inlägg 19 januari 2012

Snålställning - del 2

Av Johnny Ottosson - 19 januari 2012 10:00


Projektilbanor för den lägre effekten


I den första delen så kunde man se att 90 skott inom en rimlig spridning minsann inte är något problem att få ur regulatorn hos Elite/Royale med den lilla 400 cc tuben. Detta sker dock till priset av en effektsänkning till blott 40 fpe, alltså ungefär 55 joule. Jag har därmed gått ner 5-6 fpe från hög effekt på den korta pipan och ner rätt exakt 10 fpe ifrån hög effekt på den längre 600 pipan som jag hade monterad tidigare.

Vad innebär då detta i praktiken?

För att kunna åskådliggöra detta på ett enkelt sätt så har jag satt upp beräknade projektilbanor och då har jag använt tre olika vapen för att skapa en relativitet. Vapen nummer 1 är en bössa som skjuter 8.44 gn JSB med 650 fps vilket då motsvarar ett licensfritt vapen på 10 joule. Vapen nummer 2 är min FX Airguns Royale med kaliber 22 som är ställd till 43 joule, alltså 32 fpe eller 940 fps (286 mps). Detta vapen torde ganska exakt motsvara en maxad bössa med kaliber 22 enär en högre effekt knappast är önskvärd för den klenare kalibern, därtill så sätter ju ofta effektgränsen för HFT/FT på 45J ett glastak. Vapen nummer 3 är min snålställda Elite med blott 40 fpe.

Man kan snabbt se vilket vapen som är licensfritt...

Den första grafen är ställd för kortare avstånd, i detta fall 60 yards. Här ser man fort att 10J får en mycket bananformad projektilbana jämfört med de två ostrypta vapnen. Mörk grön bana är kaliber 25, den övre banan i början av grafen och ljus grön bana är kaliber 22, den lägre och något mer flackskjutande banan.

Förutsatserna är följande:

Kaliber 25: JSB King 25.40 gn, Vo 845 fps (257 mps) Eo 40.30 fpe (54.60J), BC = 0.038

Kaliber 22: JSB Jumbo Exact 16.00 gn, Vo 940 fps (286 mps) Eo 31.40 fpe (42.60J), BC = 0.030

Som synes så är skillnaden i praktisk projektilbana tämligen marginell på detta (relativt sett) kortare avstånd. Bättre BC hos kaliber 25 kompenserar förbluffande mycket av den relativt stora skillnaden i utgångshastighet. Räknar man reda siffror så har vi en skillnad i hastighet om 11 % som kaliber 22 är snabbare men i gengäld så har kaliber 25 en BC som är 27 % högre. Nu är det enklare att förstå varför de skjuter ungefär lika flackt trots en skillnad på nära 100 fps i utgångshastighet, ca 30 mps.

Låt oss nu se hur det blir på lite längre avstånd:

Skillnaderna är fortfarande mycket små, trots dryga avstånd...

Något som kan förvåna en del är att på riktigt långa avstånd, här då ut till 110 yards (100 meter) så är skillnaderna i projektilbana fortfarande inte speciellt stor mellan de båda grova kalibrarna. Detta då medan licensfria 177 blir fullkomligt bortkommen och dyker som en sten. När vi kommer ut på längre avstånd så tappar kaliber 22 nämligen sin fördel i en succesivt snabbare takt. En högre hastighet innebär alltid en högre hastighetsförlust, den snabbare projektilen tappar alltså hastighet fortare än den långsammare. I vårt exempel så tappar alltså kaliber 22 hastighet fortare än kaliber 25 medan BC fortsätter att vara relativt intakt, något som naturligtvis gynnar kaliber 25.

Emellertid så är detta resonemang dock en förenkling eftersom BC inte är statiskt i verkligheten utan också förändras, även detta. Förändras hastigheten så förändras även BC men den förändringen drabbar båda kalibrarna och ju lägre BC man har, desto mer negativ blir förändringen, relativt sett.

Här kan man alltså se lite av de mekaniker som gör kaliber 25 till en klart bättre kaliber för precisionsskytte på längre avstånd.

Skillnaden i utgångshastighet kan verka stor (-"Det skiljer ju hela 100 fps, det är ju 30 mps !!") men man tänker inte på att skillnaden i BC procentuellt sett är dubbelt så stor (i exemplet 0.030 vs 0.038, hela 27 % mot 11 % skillnad i hastighet). Till detta kommer problemet att värdet av en högre hastighet minskar fortare ju högre hastigheten är från början. Detta samtidigt som fördelen av hög hastighet minskar på längre avstånd i takt med att BC förändras och då drabbas som regel en klenare diabol värre än en grövre.

Visst kan en kort bantid, alltså en hög utgångshastighet, vara vara värdefull men bara när man jämför inom sin egen kaliber. Jämför man över kalibrarna så måste man beakta BC-effekten som mycket lätt kan radera ut fördelen av den högre utgångshastigheten i praktiken och då har vi ännu bara talat om vindstilla förhållande och förändringar i höjdled med anledning av gravitationen.

Tyvärr är det ju ofta så att det blåser ute när man skjuter och desto längre avstånd man skjuter på desto större är sannolikheten att diabolen möter på sidvind någonstans längs projektilbanas hela längd. Inte sällan så sker detta dessutom så långt bort så att skytten vid skjutplatsen inte förnimmer detta. Det är just i en sådan situation som det är viktigt att ha en projektil med bra BC och bra BC där det verkligen gäller, alltså downrange.

Det är här som vi har en annan tydlig fördel med kaliber 25, som ju besitter och dessutom bibehåller en högre BC bättre än den klenare kaliber 22.

Sammanfattningsvis, var inte med automatik rädd för att förlora utgångshastighet. Räkna på samtliga variabler, inte bara på hastigheten och tänk efter. Det är inte sällan man läser på forum att någon vill skjuta långhåll och då anser att det är ett absolut måste att ha en utgångshastighet på minst 1000 fps liksom ett kikarsikte med minst x32 förstoring. Praktisk erfarenhet visar att så inte alls är fallet.

Kan man kompensera en längre bantid (brist på hög utgångshastighet) med något viktigare (ex BC) så finns det mycket att tjäna in, man får fler skott på fyllningen, ofta jämnare utgångshastighet samt en angenämnt lägre ljudnivå. Vapnet blir dessutom i praktiken mera lättskjuten då man har mindre massakrafter i rörelse med en mjukare förspänd hammarfjäder. Märk också väl att dagens beräkning är gjord med förhållandevis lätta diaboler för kaliber 25, hade jag istället använt diaboler på 5-6 grains mera vikt så hade naturligtvis BC bibehållits ännu bättre downrange.

Nästa gång så ska vi se hur den snålställda Elite skjuter i praktiken..

 
 
Ingen bild

Peter i Karlskrona

20 januari 2012 12:14

Ja du Johnny,jag känner igen det där,dock några decennier tidigare.Hela min värld handlade om luftgevär och luftpistoler.Nästan varje dag var jag inne hos lokale cykelhandlaren(Ivars sport)och kunde inte ta ögonen ifrån en luftpistol som låg på en hylla.Det var en Zenit och jag var 13 år.En dag bar det sig som så att jag skulle cykla hem en liten bit från staden och fick då se att en paketbil tappade någonting.Jag plockade upp paketet spände det på pakethållaren och fortsatte hem.Väl hemma öppnade jag detta eftersom det inte stod någon adress eller namn på.Och vad hittar jag,jo 20 förpackningar Greve Gilbert Hamilton piptobak.In till polisen med paketet och informeras om att om ingen saknar och hämtar ut detta så tillfaller det mig efter ett halvår.Ett halvår gick och polisen ringde,berättade att tobaken var min.Väl inne hos polisen blev jag tillfrågad,"vad skall en sån liten grabb med tobak till".Vet inte.Du kanske vill ha en femtiolapp som tobaken är värd istället,ja tack.Världens gladaste 13 åring cyklade så benen fladdrade som trumpinnar till Ivars cykelhandel,pistolen fanns kvar och efter lite tjatande så fick jag köpa den trots jag inte fyllt 15.Resten är historia med Excellent,Diana22,25 och 27,BSA Meteor,Airsporter,Webley Eclipse,Tracker BSA Cadet Major,Lonestar,FX T12 och Royale500.Kan ju säga det att vi åt vildkanin minst en gång i veckan på den tiden.Undrar om inte polisen var rökare själv.
Peter

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards