Airpang

Direktlänk till inlägg 15 januari 2012

Stor eller liten tub - vilket är bäst?

Av Johnny Ottosson - 15 januari 2012 10:00


Luftens hastighet och volym


Bild skamlöst stulen ifrån FX Airguns hemsida. 


Jag fick ett mail i förra veckan där en entusiast undrade om det spelade någon roll vilken volym som vapnets tub har. Skjuter ett vapen med stor tub bättre eller sämre än motsvarande vapen med liten tub? Jo, teoretiskt sett så skjuter ett vapen faktiskt bättre med en stor tub än med en liten och varför det förhåller sig så ska vi kolla lite närmare på idag.

För det första så är en större volym (eller massa) svårare att påverka än en mindre. Det gör att volymen av luft i en större tub agerar "trögare" än volymen av luft i en mindre tub. Detta är mycket gynnsamt eftersom luften "rörs till" varje gång ventilen öppnar och ju mer stilla luften är desto enklare är det för ventilen att portionera ut korrekt mängd luft i rätt tempo. Det är detta fenomen som gör att vapen med stora tuber som regel har mindre spridning ifrån skott till skott än vapen med små tuber och i synnerhet då tuben har olika trycknivåer, alltså i början och slutet av kurvan.

Av rent praktiska skäl så har man ofta en större diameter på tuberna när de börjar komma upp i volym, från ca 280 cc och uppåt. En 400 cc tub med en inre diameter om 24 mm (ex BSA, CZ) skulle bli 89 cm lång! Detta är mycket opraktiskt, inte minst med tanke på vapnets balans. Som regel så försöker man hålla tuberna på max 50 cm vilket med 24 mm diameter innebär 226 cc. Visst kan man öka tubens diameter men då ökar man även ytterdiametern, alternativt minskar grovleken på väggarna i tuben, något som man av lätt begripliga skäl gärna undviker.

Kör man 32 mm ytterdiameter och 26 mm inre diameter så blir 400 cc ändå rätt långa 75 cm. Med för stor ytterdiameter så måste även förstocken gröpas ut mera vilket kräver en större förstock (=klumpigare vapen) och dessutom så måste blocket göras högre för att kunna ge utrymme åt en shroud ovanför tuben.

En flaskformad tub däremot har rejäl diameter - 60 mm, vilket gör att med en innerdiameter om 54 mm så räcker runt 18 cm längd för att ge 400 cc och därmed helt andra förutsättningar för vapnets balans. Räknar man sedan med en piplängd om 500 mm så har man utrymme för en 300 mm lång shroud bakåt och kanske 100 mm framåt, alltså totalt 400 mm shroud.

Den grova flaskformade tuben ger alltså bättre balans och är mer utrymmeseffektiv på en normal vapenkonfiguration jämfört med smala tuber. Den större diametern gör också att luften får större utrymme att röra sig, även om luftmassan är tyngre att flytta. På grund av detta så slipper man "pingeffekten" och behovet av en pingdämpare som reducerar den tryckvåg som pulsar igenom tuben när ett skott avlossas och trycket i tuben därmed förändras.

Förutom ett irriterande och ljudligt läte av pingen så skapar pingen en turbulens inuti tuben som försvårar för ventilen att mata ut korrekt mängd luft i rätt hastighet. Problemet med lättrörligheten av den lilla volymen förstärks alltså av resonanseffekten som pingen skapar. Båda dessa nackdelar slipper man med en stor och grov tub.

En stor tub av flaskformad sort ger alltså bara fördelar, förutom möjligtvis den subjektiva estetiken. Man slipper pingen och dess nackdelar i form av ökad spridning från skott till skott och höjd ljudnivå/otrevligt läte. Dessutom så gör den större volymen att ventilen arbetar jämnare, vilket ytterligare minskar spridningen. Slutligen så får man den obestridliga fördelen av fler skott på grund av den större volymen samt bättre balans/mindre framtunghet hos vapnet.

Det finns alltså många goda tekniska skäl till att "flaskvapen" trots sin look är mycket populära..


 


 
 
Ingen bild

at

15 januari 2012 19:41

Tack, tydligt och bra förklarat.

 
Ingen bild

hotshot

15 januari 2012 21:21

Jeg er enig i at flaske gir mulighet for større volum med mindre lengde/tyngde, og man unngår "ping". Men rørsylinder gir muligheter for en "frontend" med fyllenippel og manometer :-)
Men jeg tror ikke et skudd som forbruker et par prosent av sylindervolumet påvirkes merkbart av totalt reservoar. Tror ikke BSA Ultra eller CZ200 skyter dårlig pga. liten sylinderkapasitet. Men antall tilgjengelige skudd påvirkes selvsagt
.

 
Ingen bild

Silwer

21 januari 2012 03:08

Inga seriösa tävlingsvapen har flaska, så jag är tveksam över den enorma fördelen för just sånt.

För jagt är det kankske en annan sak.

Grymt fult kan det vara iaf, Royalen är misslyckad helt enkelt desigmässigt, Theobens finare modeller ser bättre ut likaså BSA T10.

Personligen för allroundskytte käns det som att det kvittar så länge man är nöjd bara.

Johnny Ottosson

21 januari 2012 07:58

Vilka tävlingsgrenar tänker du på?

I BR så är flaskvapen mycket populära men inte för HFT/FT där man skjuter 16J/177.

Nu har jag inte prövat alla stockar som Theoben tillverkar men den Mk II som jag hade förra året hade en rundad undersida på förstocken vilket gjorde den minst sagt knepig att få till att ligga still mot ett underlag. Där är platta förstockar helt klart att föredra, som på BR-vapen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards