Airpang

Direktlänk till inlägg 13 januari 2012

Förfining eller förlust...?

Av Johnny Ottosson - 13 januari 2012 10:00


Stor kaliber med litet sikte


FX Airguns Elite med Clearidge Ultra RM 3-9/32Ao MilDot


I jakten på lägre vikt och smidigare format så skiftade jag av den mäktiga Light Stream mot en liten och förbluffande kompetent Clearidge. Igenom detta så sjönk totalvikten på vapnet från 3890 gram till blott 3571 gram, en skillnad på 319 gram. Detta lilla Clearidge väger alltså rätt så exakt hälften av Light Stream - 311 gram mot 630 gram.

Nu börjar man komma ner i riktigt angenäma format, 103 cm med effektiv shroud samt drygt 3500 gram med sikte.

Igår precis innan det blev mörkt så blev jag klar med skiftet så jag hann precis lägga 5-6 skott för att skjuta in siktet innan dagens övningar. Idag, måndag, så visade det sig dock börja snöa ymningt och dessutom så blåste det ganska friskt så resultatet blev inte så bra som jag hoppades. Jag ska göra några filmer sedan framöver med den riktiga kameran fäst på kikarsiktet så att man får en vettigare bild över hur siktet upplevs på plats, som skytt.

En kort video från mobilen...

Som vanligt så var det uppmätta 50 meter och jag började med JSB King som här fick inleda med 45 skott i den bistra snålblåsten, sedan så körde jag vidare med Exterminators från Hurricane:


  Genomsnitt 23.77 mm - under en inch iaf...


  Genomsnitt: 23.66 mm

Som synes så var det så jämnt det kan tänkas mellan båda dessa sorters diaboler, trots att de är så olika. En på 25.40 gn och en på fulla 30.00 gn. Att det ändå blev såpass "bra" resultat är jag mycket nöjd med, givet förutsättningarna. Man kan också se tydligt att träffarna drar åt höger. Under perfekta förhållanden och vindstilla så borde man lätt kunna klara tio mm mindre genomsnittsvärden för respektive diabol.

För övrigt så kändes det lite ovant, jag körde ovanstående med x6 förstoring istället för x10 förstoring som jag är van vid från Light Stream. Rent praktiskt så gjorde det emellertid ingen skillnad, det krävs bara en kort mental omställning. Likaså sköt jag lite på snurrmålet, borta på 80 meter, utan problem.

Ju mer man skjuter med detta (relativt) billiga Clearidge desto mer imponerad blir man över dess värde för pengarna, detta måste vara optikens motsvarighet till fjädervapnens Weihrauch HW30S. Med ett pris på $250 så får man inklusive frakt räkna med ca 2100 SEK hem till Sverige. Ett klipp om man accepterar den relativt låga maxförstoringen. Jämfört med Leupod EFR så är den avsevärt billigare och bjuder ändå på finesser som riktiga rattar samt Mildot.

 
 
Ingen bild

MrBlarren

13 januari 2012 19:42

Du har aldrig funderat på några pass på gymet istället ? :)

 
Ingen bild

läsvärde, NEJ

13 januari 2012 21:19

Vad hjälper det när man har bröstkorg som en kyckling och kortare än vad bössan är lång.

Någon bra skytt är det ju inte tal om hur mycket han än skyller på vinden. (oavsett vind)

Vet inte varför man ens visar resultat av skytte i hård vind då det inte visar någon vettig utvärdering alls utan det är vinden som avgör var det träffar.

Vore väl bättre med andra inlägg blåsiga dagar och skytte mindre blåsiga dagar.

 
Ingen bild

hotshot

13 januari 2012 23:17

Altfor mange av gruppene blir dårligere pga enkeltskudd (vind?).
Verdt å utforske hvorfor?

 
Johan

Johan

13 januari 2012 23:51

Eliten ser riktigt fin ut i karbinmodell.

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

Ogster

14 januari 2012 10:16

Gillar bössan mycket bättre när den är i mindre format då den bli mer lätthanterlig, med full shroud å stort sikte passar den bättre som bänkbössa.
Skulle vilja ha en Elit då singelladdningen känns lockande.

 
Ingen bild

PeterA

14 januari 2012 10:43

Tycker bössan är snyggast som den kommer original med valnötstock.Schrouden förfinar utseendet enligt min mening.Sedan att jag föredrar Royale med magasin och valfrihet är ju en annan femma.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards