Airpang

Direktlänk till inlägg 10 januari 2012

Ingen bra idé...

Av Johnny Ottosson - 10 januari 2012 10:00


Hemmabyggda fyllkit


Kanske dyra att köpa men de kan bli ännu dyrare att bygga ihop själv...


Då och då kommer det frågor om var man köper ett fyllkitt billigast. Naturligtvis så har jag full förståelse för att man vill spara pengar men att göra det igenom att kompromissa med säkerheten är alltid en dålig idé. Ett bra fyllkit kostar idag en styv tusenlapp, importerar man ett anständigt fyllkit så får man räkna med 5-600 kr. Den som är händig kan naturligtvis bygga ihop ett själv men detta kräver verkligen att man har koll på vad man gör.

Väljer man komponenter av högsta kvalité, vilket är sunt när man hanterar bortåt 300 Bar, så kostar detta pengar i ren komponentkostnad. Därför är det naturligtvis frestande att köpa billigare komponenter för att hålla ner totalkostnaden men då måste man räkna med att man är ute på hal is när det gäller säkerheten.

Studera det hemmabyggda fyllkitet (det som är kvar av det) ovan, ägaren där fyllde drygt 200 Bar och sedan sprängdes slangen! Resten av slangen viftade sedan runt ett par sekunder som en stålfjäderpiska men ägaren klarade sig undan med blotta förskräckelsen (o möjligtvis ett par nya kalsonger). Förutom att bli lomhörd av knallen så hade han tur nog att dessutom undvika att bli träffad av den kringvispande slangstumpen. 

Vid en närmare besiktning så visade det sig att slangen var förvisso godkänd för tryckluft men bara 2700 Psi, alltså 186 Bar. En riktig microslang av kevlararmid är däremot godkänd för 6900 Psi vilket betyder 475 Bar! Då förstår man lätt att det dessutom finns marginal ifall slangen är klämd, sliten eller böjd när den belastas fullt ut av exempelvis någon som råkar tväröppna kranen och köra in 300 Bar rakt av. Den marginalen hade inte en väl använd slang för blott 185 Bar.


Jag kan försäkra er om att den killen kommer aldrig mer att snåla på sitt komponentval till sina framtida fyllkit...

Undvik att hamna i hans situation. Köp ett riktigt fyllkit ifrån en etablerad tillverkare hos en seriös återförsäljare med gott renomé. Undvik att importera sådana saker ifrån tveksamma källor. Det handlar om säkerhet.


 
ANNONS
 
Ingen bild

at

10 januari 2012 15:13

Bra att du tar upp det så alla vi hemmapulare är medvetna om riskerna.

Johnny Ottosson

10 januari 2012 19:27


Tack. Jag tycker det är ett angeläget ämne i tankt med att PCP blir allt vanligare.

 
Ingen bild

abbe

10 januari 2012 21:25

Man kan ju undra hur lång tid det tar tills myndigheterna får upp ögonen för pcp riskerna som inte ligger så långt efter krutets förutom brandfarligheten. Tyvärr brukar ju diverse nollor förstöra för alla andra, så snart får man väl knappt ha ett Diana 22 utan licens.

 
Ingen bild

Daniel

11 januari 2012 11:46

Abbe,

Jag förstår inte riktigt hur du tänker. Dvs du menar att dykartubar har funnits väldigt länge med diverse olyckor men det är OK och ifrågasätts inte av myndigheterna (förutom provtryckning/besiktning). Dykning är ju en ganska utbredd hobby.
Men när PCP är inblandat blir det mycket farligare menar du att myndigheterna ska tycka?

 
Ingen bild

abbe

11 januari 2012 19:47

Naturligtvis så fort det handlar om någon form av skjutvapen så kommer röda skynket fram oavsett anledning och orsak, dessutom genomgår ju blivande dykare en handhavandeutbildning vilket inte pcp skyttar gör. Vem som helst kan ju köpa en 10 jouls bössa och börja pumpa sig blå trots att man inte vet vilka krafter man sysslar med.

 
Ingen bild

kj

12 januari 2012 11:16

alla som skjuter pcp vapen med tub eller pump ser ju att fyllkit o pump har kevlarslang mm och de måste man ju begripa att så höga tryck måste de va material som klarar de .är nån snål eller dum nog och exprimentera för o göra det billigare får dom skylla sig själva.såkallade hemmafixare kan man alldrig få att sluta med expriment .och det är ju bra bara inte med livsfarliga saker .utbildning hjälper inte se bara alla idioter som har körkort vårdslösa i trafiken onyktra mm =utbildade förare men ingen hjärna

 
Ingen bild

at

12 januari 2012 19:34

Beatus, qui prodest, quibus potest
Andvänd din hjärna kj

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se