Airpang

Direktlänk till inlägg 6 januari 2012

Billigt o bra...?

Av Johnny Ottosson - 6 januari 2012 10:00


Budgetsikte

  Nikkon Stirling Mountmaster 3-9/40 Ao


En populär frågeställning är vilket kikarsikte man ska köpa och var man kan få tag på ett rimligt bra och billigt kikarsikte. Generellt sett så är jag personligen allergisk mot budgetsikten men eftersom behovet bevisligen finns så tänkte jag presentera en intressant modell i dagens inlägg.

Att köpa ifrån ett annat land innebär som regel att man köper sin vara lite billigare men att man i gengäld själv får ombesörja en möjligtvis något omständigare kommunikation och transport vid en eventuell reklamation. Känner man sig inte bekväm med detta så är det smidigare och enklare att köpa sitt kikarsikte på svensk mark.

Kikarsikten i den prisklass som jag presenterar idag är alltid lite av ett risktagande. Detta är extremt billiga kikarsikten som lätt kan drabbas av haveri men som samtligt likväl kan göra problemfri tjänst under decennier. Det som skiljer billiga kikarsikten ifrån mer kostbara när det gäller långtida hållbarhet är alltså att de "bättre" och dyrare modellerna har en förutsägbart lång livslängd medan man aldrig riktigt vet med det unika exemplaret hos de billigare. En chanstagning med andra ord. Den som sedan använder sitt kikarsikte på ett fjädervapen och därmed utsätter det för enormt mycket större teknisk stress tullar naturligtvis betänkligt på de små marginaler som finns.

Jag köpte själv ett Tasco 2.5-10/42Ao för ett par år sedan och trots att detta siktet kostade en hel del under tusenlappen så har det regelbundet gjort förtjänstfull tjänst på mitt BSA Ultra och jag är mycket nöjd med dess värde för pengarna.

Tekniskt sett så är det naturligtvis inte att jämföra med fabrikat som Leupold etc men om man inte jämför sikten sida vid sida så är det förbluffande hur snabbt man även som kräsen användare trubbas av och anpassar sig till den billigare optiken - så länge som inte siktet utsätts för några svårare användningsförhållanden (skymnningsljus etc).

Åter till dagens kikarsikte ovan. Här har vi ett budgetsikte 1A och som sådant varken bättre eller sämre än många andra modeller och fabrikat. Naturligtvis så är det tillverkat i Kina och det har inga speciella finesser överhuvudtaget, sådan kan man inte förvänta sig för priset. Detta sikte betingar £39 vilket med frakten (+£11) betyder en totalsumma av £50 eller 565 kr. Detta är alltså den totala summan för siktet levererat hem till brevlådan. Billigare än så blir inte inte ett rimligt vettigt kikarsikte. Ingår i priset gör nämligen även kikarsiktesfästet, i form av två stycken ringar.

Självfallet så är inte dessa att jämföra med Sportsmatch, B-Square eller liknande men de funkar på ett PCP om de monteras försiktigt och korrekt. Alltså, styva femhundringen inklusive frakt och fästen. Då kan man inte kräva så mycket utöver rena basfunktioner. Här finns justerbar förstoring mellan x3 till x9 samt 40 mm lins med justerbar parallax ner till 10 yards. Riktmedlet är ett vanligt 30/30 hårkors utan MilDots. Rattarna har 1/4" justering samt myntskråror för justeringen, ingen vidare lösning - men tänk igen på prislappen. Självfallet så är kikarsiktet vattentätt, immfritt samt rekyltåligt, åtminstonde enligt tillverkaren. Mitt stalltips är att inte pressa siktet på dessa punkter...

Linserna deklareras vara multicoated och en nogrannare specifikation på detta anges, klokt nog, inte. Låt oss komma överrens om att detta är ett sikte som fungerar bäst (läs, överhuvudtaget) under normal användning. Detta är dagtid, utan regn, snö eller extrema temperaturer. Likaså skulle jag föreslå att ett sådant kikarsikte används till PCP, den som dristar sig att köra det på ens effektsvaga fjädervapen bör vara medveten om att siktet konstant lever på lånad tid.

Är det då verkligen ett vettigt köp? Tja, vad är en femhundring idag? Man kan inte ens tanka bilen för en sådan måttlig summa pengar och samtidigt så får man också komma ihåg att dagens kikarsikten av den här typen ändå är tekniskt sett totalt överlägsna dyra märkessikten med bara ett par decennier på nacken. Utveckligen går framåt. Som ett första kikarsikte när man har köpt sitt första PCP och konstaterat att det rann till mer pengar än vad man först hade tänkt sig så är det emellertid en utmärkt lösning. Kör den tills plånboken har återhämtat sig och köp sedan ett bättre, detta sikte duger sedan gott som reservsikte eller referenssikte framöver.




 
 
Ingen bild

k

6 januari 2012 14:54

Ser ut att vara identiskt med mitt Hawke Airmax med samma spec, dock har jag andra justerskruvar.

 
Ingen bild

abbe

6 januari 2012 19:56

Förr var ju kikarsiktena för luftvapen minst sagt mediokra men idag tycker jag nog att man får rätt bra valuta för pengarna om man väljer t ex Leapers eller Gamos billiga sikten, men jag kan förstå om man vill ha lite häftigare (dyrare) saker på krutbössan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards