Airpang

Direktlänk till inlägg 5 januari 2012

Billiga kopior eller rent skräp...?

Av Johnny Ottosson - 5 januari 2012 10:00


Kopior på Leupolds kikarsikte


Populära på eBay och liknande ställen men inget man vill visa på sitt eget vapen precis...


Tack vare Internet så kan vi idag handla varor ifrån hela världen på ett enkelt och bekvämt sätt. Vi kan även köpa varor direkt ifrån tillverkarna och på så sätt slippa passera en rad mellanhänder. Just möjligheten att köpa produkter ifrån andra och tredje världen samt slippa påslag för mellanleden gör att vi kan förvärva relativt påkostade produkter till en bråkdel av dess egentliga pris.

Ett problem med detta är dock att man samtidigt öppnar dörren på vid gavel för piratkopierade produkter av kända varumärke från västvärlden och ett av de hårdast drabbade varumärkena för detta är dessvärre anrika Leupold.

Detta problem förvärras dessutom av att det finns skrupelfria aktörer som köper kinakopior på varumärkesprodukter för en billig peng och sedan utger dem för att vara äkta och därmed tjänar en grov summa pengar på att saluföra dem för ett pris någonstans emellan vad de är värda och vad en originalprodukt betingar.

En del av Leupolds sikten kan man idag köpa för $40-90 (USD) och när de sedan säljs på svensk mark, som regel via sajter som Blocket och Tradera, så kostar de inte sällan ett par tusenlappar. Det är inte heller ovanligt att säljaren är tydlig med att det är kopior men påstår då att de är lika bra och tillverkade i samma fabriker som originalet för att påskina att de trots allt är bra värde för pengarna, även att de är kopior, något som naturligtvis aldrig är fallet.

Bortsett ifrån att man gör sig själv en björntjänst om man lägger 2000 spänn på ett kikarsikte som kostar $50 så bidrar man även till den florerande piratverksamheten med sitt ekonomiska stöd då man köper illegala kopior.

Undersidan av ett kinesiskt "Leupold", som är tillverkat av Wuhan Electrical i Nantong

Det enklaste sättet att identifiera ett falskt Leupold, bortsett ifrån formgivningen av grafiken och (ibland) avsaknaden av "The Golden Ring" är att notera serienumret på undersidan av kikarsiktet. Där finns ett unikt serienummer för varje äkta Leupold och igenom att maila detta nummer till Leupold så kan man direkt få svar på huruvida siktet är äkta eller inte. Siktet på bilden ovan, som är en förfalskning, har nummret generiskt som 8888SC.

Bortsett ifrån det moraliskt förkastliga att använda illegala kopior så håller dessa som regel en väldigt låg kvalité, något som är särskilt tydligt om man använder dem på fjädervapen eller skjuter under optiskt sett krävande omständigheter såsom dåligt ljus, nederbörd och liknande. Även reglagen brukar vara skäligen enkelt konstruerade, inte sällan med drev av plast, vilka inte tål upprepade justeringar upp och ned på samma sätt som en originalprodukt.

De pengar man tror att man sparar kan med andra ord snabbt visa sig vara totalt bortslösade. Har man en begränsad budget att spendera på sitt optikinköp så rekomenderar jag varmt att man väljer att köpa sitt billigare sikte av en etablerad aktör på svensk mark, exempelvis Hurricane, ProGunner och liknande. Då siktet är billigt oavsett så blir garantiåtagandet ifrån återförsäljaren mycket värdefullt, inte minst då många billiga kikarsikten lätt och därmed ofta går sönder.




 
 
Ingen bild

Anonymus

5 januari 2012 12:43

Har du provat siktet i fråga eller skriver du bara?
Tråkigt bara att de marknadsförs som något de inte är

Johnny Ottosson

5 januari 2012 18:01


Jag har inte prövat just det siktet som är avbildat i texten utan ett annat falskt Leupold, dock i mycket ringa utsträckning.

Av princip så tycker jag det är dumt att man stjäl någon annans varumärke, annars spelar det ju ingen praktisk roll om köparen bara är införstådd i att han köper en billig kineskopia.

 
Ingen bild

dorroKent

5 januari 2012 23:42

Men spela roll då..
På ett luftgevär på avstånd upp till 100m så är det väl inte så noga.
På mitt PCP har jag en kines (4-16x50)som kostade 500kr, funkar hur bra som helst.
Men ska man ha siktet på ett riktigt vapen så får man väl lätta lite på börsen..

Johnny Ottosson

6 januari 2012 10:02

Själv ser jag saken som sådan att ju bättre precision ett vapen presterar och ju mindre mål man beskjuter på längre avstånd desto viktigare känns det med bra optik.

Ska man exempelvis skjuta en älg, träffzon som ett dasslock, på normalt avstånd (50-80 meter) så kan man lika gott använda öppna riktmedel.

Att däremot försöka träffa en skata på 80 meter med ett PCP kräver bra optik, inte minst av etiska skäl.

 
Ingen bild

Daniel

6 januari 2012 13:16

dorroKent,

Precis som Johnny skriver får du tänka på att målen kan vara olika, inte bara avstånden. Du skjuter på din ladugårdsvägg och kan träffa den från höften. Du behöver väl inte ens öppna riktmedel. Däremot har du rätt i att om du skulle ha ett krutvapen och ville träffa din lada på 1 000 meters håll krävs bra riktmedel.
Men som Johnny skriver finns det andra mål än ladugårdsväggen. Ju mindre mål desto bättre riktmedel krävs.

 
Ingen bild

Daniel

6 januari 2012 13:21

Johnny,

Du skriver att "reglagen brukar vara skäligen enkelt konstruerade". Vet iofs inte om du menar att det är skäligt i förhållande till priset man betalar eller skäligt nära originalets reglage.

Men jag har sett två kopior som har haft oskäligt enkelt konstruerade reglage, till och med i förhållande till den låga prislappen. Rena skämtet till reglage. Dålig kvalitetskänsla från kartong och efter lite användning än sämre känsla.

Vet inte vad andra säger, men om det är så att det finns kopior med oskäligt enkelt konstruerade reglage på marknaden ska du kanske lägga till det i din text så att inte alla som läser den iaf tror att reglagen är skäligt konstruerade.

Johnny Ottosson

6 januari 2012 14:38


Det jag tänker på är främst att dreven till mekaniken tillverkas av plast istället för metall. Om man då klickar mycket upp o ner istället för att hålla över eller hålla under så är det lätt hänt att man får haveri.

Saknas MilDot så ökar detta risken för att kunden klickar frekvent, i synnerhet på luftvapen med sin lätt krokiga projektilbana.

Siktet som sådant tror jag har sin stora marknad i exempelvis USA där man kör dem på krutvapen som inte kräver lika mycket klickande.

Att man sedan får en sladdrig och inexakt känsla i rattarna, det tror jag man får leva med och acceptera med tanke på prislappen.

En onormalt kort livslängd på grund av flitigt klickande kan man undvika igenom att tänka på att inte klicka med dem mer än nödvändigt.

 
Ingen bild

POS

7 januari 2012 18:16

På lite enkla billiga bössor funkar ju det där siktet riktigt bra.
Jag satte ett sånt på en av mina slit & släng bössor och filmade lite.
http://www.youtube.com/watch?v=ZgtP7DxBAPU
Kikaren syns i slutet på filmen.
Det är klart att om man får en fin bössa av fabrikatören så har man ju "kulor" över till fin kikare... ;)

Johnny Ottosson

7 januari 2012 19:16

Nu behöver man inte köpa en illegal kopia bara för att man har en tight budget, det finns ypperlig optik att köpa för "små" pengar även om det då är orginalprodukter.

Ett av mina hetaste förslag där är Clearridge.

Visst är hårdvara kostbarare att komma över om man inte kan dryga ut sitt hobbykonto med lite intäkter från publikationer och dylikt.

Jag känner mig mycket priviligierad att kunna köra min hobby "gratis" även om det kräver någon timmas arbete varje dag, både i form av egen marknadsföring (bloggen) och mer intäktsbringande författande (artiklar).

 
Ingen bild

POS

7 januari 2012 19:51

Jag missunnar dig inga bössor, bara retas lite. :)
Du har rätt i frågan om att det är fel att marknadsföra kopior och profetera på andras varumärken.


Däremot är det siktet du visar upp ett rätt ok budgetsikte men det skulle säljas under eget varumärke/namn såklart.

Johnny Ottosson

7 januari 2012 22:32

Det håller jag helt med om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards