Airpang

Direktlänk till inlägg 2 januari 2012

Ammunitionstest 7

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2012 10:00


The Crow Magnum


En legendarisk diabol


Idag så ska vi kolla lite närmare på en legendarisk diabol, den mäktiga Crow Magnum. En diabol som trots flera decenniers produktion ännu har en mytisk status och ännu i denna dag kan hålla undan för modernare konkurrenter på samma tema som exempelvis Predator Pellets. Konceptet bakom Crow Magnum är en stor hålspetsdiabol med en exceptionellt generöst tilltagen öppning och en mellantung vikt på uppgivna 26.23 grains. Beeman skriver följande:

 

"The Crow Magnum pellet was designed for shooters who wanted a heavier hollow
point with a gigantic forward expansion cup. A key objective of the new design
was to provide exceptional stability and thus long range accuracy for the higher
power adult airguns on the market. A yawning mouth and greater forward weight
was included resulting in one of the world's most accurate field pellets. In
independent testing, a .25 caliber Crow Magnum pellet recovered from a feral
pigeon had nearly doubled in size to .41 caliber when shot at 25 yards! Easily
one of the most unique pellets we have ever designed, the Crow Magnum was
bestowed a Product Award of Merit by American Firearms industry magazine."


Visst låter det imponerande och visst blir man sugen på att pröva alla dessa lovord i verkligheten? Jag köpte därför en ask hos min hovleverantör, den alltid lika välsorterade herr Rosén på Hurricane, Vittsjö. Sedan så har jag vägt, skjutit och stunderat dagen lång och visst förmår denna gamla klassiska diabol att imponera ännu.

  En diabol vars utseende inte liknar någon annan..


Jag började med att ta ut 10 slumpmässigt valda exemplar direkt ur asken och ställa dem på min digitala krutvåg. Genomsnittet för dessa diaboler blev 26.91 grains, att jämföra med angivna 26.23 grains. Sedan vägde jag ytterligare tio stycken diaboler och fick då fram följande vikter:

26.92, 26.92, 26.92, 27.02, 26.68, 27.02, 26.86, 26.72, 27.12, 26.92

Man kan med andra ord påstå att detta är en viktstabil diabol som håller sig rimligt bra inom den angivna vikten. Detta är naturligtvis en stor tillgång när man sedan ska undersöka vilken praktisk precision som man kan uppnå med denna diabol. När det gällde att testa den praktiska precisionen så använde jag mig av en tavla på uppmätta 50 meter samt en vindstilla dag med bra stöd för bössan. Då blev utfallet på följande sätt:


Genomsnitt blev:  47.50 mm

Utfallet blev faktiskt förvånansvärt bra med tanke på att hålspets och flatnosdiaboler sällan presterar speciellt väl på längre avstånd, mer än möjligtvis någon enstaka turträffbild. På tavlan ovan så är den röda fyrkanten 1 tum stor, alltså 25.40 mm och den svarta ramen är 3 tum stor.

Nu är kanske 50 meter ett väl drygt avstånd men för den som jagar med en Elite på runt 25-30 meter så kan jag svårligen tänka mig en diabol som slår lika hårt som just Crow Magnum. Anledningen till detta är att denna diabol, förutom att vara en kvarts tum grov, dessutom är terminalt ballistiskt instabil. Detta betyder med andra ord att den kantrar vid anslaget och tumlar in i målet med ett spektakulärt (läs, kladdigt) slutresultat.

Relativt billiga med 59 kr för 200 st så är de väl värda att pröva, inte minst för den som jagar eller bara tycker det är kul att skjuta sönder saker.

  
 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se