Airpang

Direktlänk till inlägg 1 januari 2012

GINB olyckan....

Av Johnny Ottosson - 1 januari 2012 10:00


Ta inga onödiga risker

Tyvärr så har jag inga nyheter att ge om Antonio Gentilin och den olyckan som drabbade honom för en vecka sedan då en trycktub till ett luftgevär exploderade i hans hand. Det senaste budet från hans son, Andrea, är följande:

"Hi ,

Thank you very much for the email, I read all emails even though he is unconscious I know he is listening.

Will let everyone know once he is better.

All the best, Andrea"

Uppenbarligen så är Antonio fortfarande medvetslös men vi håller alla tummarna för att han överlever olyckan och i skenet av detta så kanske inte ett par förlorade fingrar så mycket att orda om. Den intressanta frågan för oss andra är hur vi ska förhålla oss till händelsen och vilka lärdomar man kan dra av den. I skrivande stund så vet vi inte exakt vad som har inträffat eller vilken typ av behållare som var inblandad men personligen så resonerar jag på följande sätt:

Välj ett vapen med trycktank av aluminium eller rostfritt stål

Om du trots allt inte har den möjligheten, inspektera då regelbundet ditt vapen med ståltub så att detta inte har rostat. Kan du inte göra det själv så låt någon annan, kompetent, person göra det. Använder man en handpump så bör man verkligen vara noga med detta. Byt luftbehållaren efter 10 år eller när tillverkaren så rekomenderar (HW anger exempelvis max 10 år på sina rostfria ståltuber).

Välj så bra luft som möjligt när du fyller ditt vapen

Detta gäller i synnerhet om man har ett vapen med en tub som kan vara känslig. Välj i första hand luft från en dykarflaska och tillse att den är fylld hos Räddningstjänsten snarare än en mindre obskyr dykshop. Måste du använda en handpump, använd då en så bra pump som möjligt och ingen billig kopia från Hills, Kina eller liknande. Pumpen måste ha bra vätskeavskiljning, kommer det in vatten i tuben och den inte är av rostfritt eller aluminium så kommer den att rosta och ett sådant förlopp sker snabbare än vad man tror.

Trixa inte med hemmabyggda HPA-vapen eller tveksamma lågprisvapen

Visst kanske Crosmans Co2-tuber (byggda för 60 Bar) klarar det dubbla men varför chansa med livet som insats? Att bygga egna fyllkit eller att konvertera Co2-vapen till HPA kan vara riktigt farligt. Undvik kinatillverkade PCP med okänd kvalité, dessa kan vara frustrerande som fjädervapen men rent livsfarliga som PCP. Vill ni själva komponera med ett lågprisvapen, köp en begagnad Typhoon före en Xianpang Magnum.

Igenom ovanstående och sunt förnuft så minskar man riskerna vid hanteringen av våra vapen.


 
ANNONS
 
Ingen bild

at

1 januari 2012 19:24

Jag har en at44 som jag handpumpar med hatsan pumpen, jag har själv tänkt byta tub(de säljs ju i mängd och massor i näthandeln) efter 3 års användning.
Men rostar det verkligen så snabbt när trycket aldrig är under 80bar?

Johnny Ottosson

2 januari 2012 16:30


Jag vet inte hur fort de rostar, tillverkaren (eller annan part) har inte lagt ut någon information om detta, såvitt jag vet.

Enda sättet att vara riktigt säker är att ta det säkra för det osäkra, byta tuben ofta och kolla den ännu oftare.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se