Airpang

Alla inlägg under december 2011

Av Johnny Ottosson - 19 december 2011 10:00


Elite Carbine på 50 meter


Genomsnitt:  17.00 mm, den inre cirkeln är lika stor som en enkrona


Idag så tog jag ut min Elite i sin senaste skepnad med den korta pipan för att lägga lite mera bly i den. Det märks tydligt att den börjar bli mer och mer inskjuten nu med allt bättre träffbilder. Detta gällde i synnerhet idag eftersom det var ganska ogynnsamma förhållanden med växelvis vind åt höger (på tavlan).

Träffbilderna mätte; 20, 17, 16, 10, 18, 15, 19, 20 & 18 mm med ett genomsnitt av 17.00 mm

Ammunitionen som jag använde idag var Exterminators med Vo om 830 fps (253 mps) och 46 fpe (62.35 joule).

Överlag så är Elite en mycket stabil plattform för den här typen av stationärt skytte och jag står ännu fast vid den första känslan av att modellen vinner mer än den förlorar på att utrustas med kort pipa och liten 400 tub jämfört med originalets långa pipa och längre 500 tub. Ljudnivån är fortfarande klart acceptabel, väl under 100 dBa, samtidigt som totallängden är densamma som en vanlig 22 Royale.

Det man märker, förutom skottljudet, är en klart noterbart större rekyl när den nästan dubbelt så tunga diabolen lämnar pipan med 40% högre anslagsenergi. Likaså är naturligtvis ljudet av projektilens färd igenom luften högre liksom det mäktigt mycket högre anslagsljudet. Man kan mycket lätt förstå att det är kvarttumsdiaboler med kaliber 25 som levereras och inte de, relativt sett, fjuttigare projektilerna i kaliber 22.

En annan klart märkbar skillnad mot min egen 22 Royale är hur smidigt det är att ladda Elite. Förspänningen på hammarfjädern är lika lätt och låg samtidigt som den bredare laddningsöppningen gör det lätt att ladda de större diabolerna. Man behöver inte heller använda någon kraft för att stoppa in diabolen utan pipan erbjuder gott om plats. När man sedan sluter transfertunneln så sker detta helt utan ansträngning, man kan i och för sig förnimma ett visst motstånd just när transfertunnelns inre O-ring tätar till mot pipans utsida men det är en distinkt bekräftande känsla. Man upplever inte alls en pressande känsla som på hos Royale när en matarpinne klämmer in diabolen till startläge.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 december 2011 13:00


Weihrauchs nya 101 på AirgunTV


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 december 2011 10:00


Haveri


Idag tänkte jag skjuta lite med min BSA Ultra, vilket har stått oanvänd sedan tidigt i våras då jag använde den på Onsala LGKs vårtävling. Eftersom jag fyllde min dykflaska tidigare i veckan så tänkte jag dra en fyllning, alltså ett tjog skott, och sedan kanske klocka den för skojs skull.

Tyvärr så visade träffbilderna dalande utfall så jag misstänkte att den hade läckt lite under de senaste månaderna. Sagt och gjort så kopplade jag in den för fyllning och då stack nålen blixtsnabbt upp utan att fyllventilen klickade till för att låsa?! Plötsligt hörde jag ett rejält puff och sedan pös den ordentligt - ett haveri.

Exakt vad som har inträffat vet jag inte eftersom jag inte har rivit den ännu. Ultran har dock ett rykte om sig att ha just känsliga fyllventiler. De tidiga fyllventilerna hos Hornet och Ultra Mk I är av stål vilka för Ultra Mk II och framåt ersattes av mässing, en sådan som för övrigt satt på min gamla Lonestar.

Det blir väl till att beställa en helt ny fyllventil av den nya typen och samtidigt så ska jag passa på att kika in i tuben för att se så den inte är rostig efter 5 års tjänst. Ultran är ju tyvärr ett ståltubsvapen som man bör hålla under översikt även om man alltid fyller ifrån dykarflaska, som jag gör.

Nåväl, inget ont som inte har något gott med sig, det får väl bli ett ett inlägg till bloggen om den reparationen..

En lösning som jag har hittat är att ersätta hela fyllventilen med en ny enhet från XTX Air UK som saluför en eftermarknadsventil som dessutom är försedd med en manometer. Just en manometer har jag alltid saknat eftersom jag har en på CZ och mina FX.

XTX Airs kombinerade fyllventil/manometer

Priset verkar resonabelt med £65 men tyvärr så verkar det vara något strul med sidan så att man inte kan beställa just nu. Jag har mailat om saken och vi får väl se om det löser sig framöver. Förutom en intressant hemsida med många bra prylar så har de dessutom lagt ut en bra videosnutt som visar hur man byter fyllventilen:

Verkar inte så avancerat, eller hur...?

Här kommer en länk till själva hemsidan: http://www.xtx-air.co.uk/


Av Johnny Ottosson - 17 december 2011 17:00


Weihrauch HW55

Tillverkad 1955


Under den gångna veckan så fick jag möjlighet att förvärva en Weihrauch HW55 på Tradera. Slutbudet föll på 1950 kr men då vapnet var unikt gammalt och dessutom i hyfsat gott skick så slog jag till. Som ni säkert vet så började HW tillverka vapen 1950/51 och från 1953 med räfflade pipor, samma år kom även det berömda avtrycket Rekord samt dess mest tidlösa modell - HW35.


Serienummer 32083


Unika detaljer på denna mycket gamla Weihrauch är Rekordsystemet med tunnt avtryckarblad samt med blånerad justerskruv. Även den maginifika dioptern helt av smitt stål är ett litet underverk i sig självt. Det är roligt bara att sitta med bössan i knät och studera alla detaler och det arbete som man har lagt ner i konstruktionen och utförandet av detta vapen långt fjärran ifrån dagens fjäderluftproduktion, oavsett fabrikat.


   Det unika piplåset för HW55

Stundera det unika piplåset ovan, det är justerbart för ingrepp igenom att man vrider på den stjärnformade justerskruven varpå man kan säkerställa en absolut perfekt låsning helt oavsett eventuellt slitage. Det är intressant att se detta gamla klubbvapen som säkert har gjort 10.000 om inte 100.000-tals skott och ändå låser helt perfekt, precis som ett kassaskåp. Låstappen är för övrigt inpassad för hand och unik för varje vapen.


Serienummret återfinns på en rad olika delar

Efter att ha kontaktat duktiga samlare på modellen, främst Mike Driskill (författare av Blue Book of Airguns) och hängiven samlare på just HW55 så kan jag konstatera att stocken, av bok, sannolikt är åtminstonde ett decennium nyare än själva mekaniken. Troligtvis så har orignalstocken gått sönder någon gång och ersätts med en dåtida likvärdig.


Blåneringen är lite sliten efter 56 års tjänst

Som man kan se av beteckningen på pipblocket så är detta en HW55T vilket innebär att den som original ska ha en vacker valnötsstock av Tyrolertyp. Den stock som sitter på nu härstammar istället ifrån en HW55S eller HW55SM. Då valnöt är ömtåligare än bok så stärker detta teorin om att originalstocken någon gång har blivit knäckt och ersatt.


Ovandelen av pistolgreppet har HWs karaktäristiska W-form på nätskärningen

Stocken som följde med vapnet är i hyfsat gott skick och mycket bekväm att använda. Dock så betyder den att värdet på vapnet reduceras. Enligt Mike så borde bössan som den ser ut idag, på amerikansk mark, bara betinga runt $350 på grund av den felaktiga stocken. Hade den haft korrekt stock med matchande serienummer och i samma skick som mekaniken så hade det naturligtvis handlat om helt andra summor.


En med mekaniken samtida S-stock ska ha en platt bakkappa av horn, denna är troligtvis från 60-talet

Visst är det lite frustrerande att ha "fel" stock men det är ändå ett intressant och charmigt vapen med otroligt mycket bruksvärde kvar. Detta är utan tvekan ett vapen tillverkat för att ge optimal precision under decennium efter decennium utan märkbart slitage eller förändring. Överlag så är HW55 tillverkade innan 1955 otroligt sällsynta idag, det äldsta vapen som är känt i USA har snr 711 och det är ju inte så många nummer innan mitt i skenet av den enorma tid som modell 55 var i produktion.


Det är en sådan stock som mitt vapen hade som original

Självfallet så började jag nästan direkt med att bekanta mig med vapnet igenom att skjuta lite. Jag satte upp min tavla på 12 meter, inte 14 hehe, precis som jag visade i en tråd förra veckan. Jag stod alltså lutad med ryggen mot ytterdörren och sköt 8 meter igenom huset varpå diabolen passerade ytterligare 4 meter utomhus innan den träffade kulfånget på altanräcket. Jag hade inte skjutit in siktet utan sköt bara 5 skott på raken för att se vart jag träffade.


Matchvapen har bra precision, oavsett ålder...

Mina förväntningar var inte alltför högt ställda, sköt den lika bra som min fina Diana 25 så var jag nöjd, resonerade jag. Dessa förväntningar var uppenbarligen mycket lågt ställda. Trots mer än fem decenniers tjänst så levererade 55 ett resultat som utan tvekan understryker det faktum att dessa vapen var tillverkade för tävling på högsta internationella nivå långt innan såväl Feinwerkbau och Anschutz hade etablerat sig. Ville man inte skjuta Walther så var uppenbarligen Weihrauch ett mycket starkt kort på farfars tid.


Den äldsta kända HW55 finns nu i USA, notera det udda typsnittet på sifforna. 

  Rent subjektivt sett så är bössan otroligt lätt att spänna upp, drivkällan är ungefär lika stark som en HW30S med dryga 8 joule samtidigt som den har en längre och tyngre pipa som ger mer hävstångseffekt. Mekanismen låser med ett distinkt klonk och sedan låser man piplåset med vredet vilket klickar in till låst läge. Avtrycket är otroligt lätt, det är sannerligen inte ställt på många gram alls. Det enda vapen jag har testat tidigare som löser ut lika lätt var Elvis Air Arms EV2. Avtrycket är verkligen äckligt lätt att lösa ut, så lätt att jag funderar på att ställa upp det lite.

Skottcykeln är jag inte helt imponerad av. Det finns förvisso inget twang men den känns långsam i slaget och skottet går inte precis med någon större snärt. Enligt kännare på modellen så tillverkar Maccari ett old school-kit till det här vapnet som både ger mer effekt samt en betydligt mer angenäm skjutkänsla. Det kanske vore något att överväga för framtiden?


   


   

   

   Av Johnny Ottosson - 17 december 2011 11:00


Airgun


Idag har jag försökt ta mig in på Airgun under flera timmars försök av och till nu på morgonen, tyvärr utan framgång. Under de senaste dagarna så har man på detta diskuterat en del tekniska problem som forumet har drabbats av och konsensus verkar vara att det drabbar vissa mycket, andra lite grann och vissa väldigt mycket. Tyvärr så förefaller jag tillhöra den sistnämnda kategorin.


Kommer ni inte in på Airgun så kan detta alltså bero på de här problemen.


Dessa problem verkar ha uppstått i samband med att Leif installerade lite nya add-ons, exempelvis ett galleri med GIF-baserade smileys som rör sig. Såvida det inte rör sig om en ren slump så förefaller detta vara en del av orsaken till problemen då bekymren uppstod vid samma tidpunkt.


Det hela har varit mycket irriterande för de drabbade som har fått vänta 30-60 sekunder på att få en ruta att skriva sitt inlägg i samtidigt som smiley efter smiley i sakta mak uppenbarar sig ovanför rutan innan den blir skrivbar. Likaså så har forumet vägrat att ladda upp inlägget om man har skrivit ett för långt inlägg och detta är om möjligt ännu mer frustrerande eftersom det i synnerhet drabbar de som skriver långa inlägg med bilder och liknande. Då är det så lagom kul om allt försvinner och man sedan måste börja om igen.


Ett förslag här är att alltid kopiera och spara ett inlägg innan man trycker "skicka", då kan man lätt klista in det igen och när man har gjort detta ett par gånger så brukar ett inlägg kunna publiceras.


Leif är dock medveten om problemen och jag utgår ifrån att han gör allt han kan för att lösa dessa, han är ju väldigt duktig på datorer så det borde inte vara ett oöverstigligt problem. Min personliga åsikt är emellertid helt klar - hellre ett forum utan roliga dansande smileys och att det fungerar som det ska än tvärtom..Av Johnny Ottosson - 16 december 2011 10:00


FX Airguns 400

En mycket trevlig video från AoA

Av Johnny Ottosson - 15 december 2011 20:30


Mera info om Weihrauch HW-101


Jag har nu fått mera information ifrån BAR om HW-101 och dess tub är 105 cc, vilket är samma som den vanliga karbinmodellen. BAR kommer att saluföra detta vapen i ett paket med en kolfiberdämpare för totalt £645, vilket är en hel del mer än vad jag gissade igår.

Av Johnny Ottosson - 15 december 2011 10:00


Weihrauchs lineup 1953

Ett begränsat sortiment på den tiden..


En gång i tiden så hade HW ett mycket begränsat sortiment och när man började att tillverka luftvapen 1950 så fick man bara tillverka sådana med slätborrat lopp på grund av demilitariseringsbestämmelserna som drabbade Tyskland efter förlusten i andra världskriget. I samband med olympiaden 1952 så lyckades emellertid det Tyska Skytteförbundet (Deutscher Schützenbund) få reglerna ändrade så att tyska tillverkare åter igen fick tillverka vapen med räfflade pipor.

Weihrauch hade tillbringat ett par magra år med model 50V i sitt sortiment, alltså en HW50 med slätborrat lopp, men nu så kunde man igenom möjligheten att räffla piporna börja saluföra en hel serie fullt moderna och dugliga vapen.

Om vi kollar på annonsen ovan, publicerad 1953, så är denna intressant av många anledningar. Egentligen så är 1953 det år som Weihrauchs berömda avtryckarsystem "Rekord" lanserades men om detta nämns inget i annonsen. Jag har dock sett daterade annonser ifrån detta år som presenterar Rekord så troligtvis är annonsen ovan publicerad tidigt på säsongen. Någon annan vettig förklaring kan jag inte hitta då Rekord rimligtvis borde ha varit en huvudfeature i en sådan katalogsida.

Sortimentet av vapen pre-Rekord består av två grundkonstruktioner, gamla 50 med versionen 55 samt då helt nya och grövre 35. Tack vare olika stockar och pipblock så kunde man ifrån dessa tillverka fyra olika modeller.

Basmodellen var HW50S som hade smal cylinder (25 mm), avsaknade piplås och hade en sportig låg stock. Samma cylinder fast med en pipa som hade piplås och en kantigare tävlingsstock kallades HW55S, även här S som Standard. Ville man ha en mer tävlingsmässig stock så var det modell HW55M (Meister) som blev det naturliga valet, tekniskt identisk med HW55S i övrigt. Hos M så fick man en valnötsstock samt en bakkappa av metall där S erbjöd en stock av "hårdträ" (bok?) samt en platt bakkappa av horn. Slutligen så fanns då helt nya 35 som dessutom kunde erhållas med kaliber 22. Denna modell var en hel del kraftfullare än de övriga, vilket dock inte framlyftes i just den här annonsen.

Alla dessa modeller blev stora försäljningsframgångar och var sedan med i Weihrauchs sortiment under decennier. Modell 50 fasades ut på sent 80-tal även om modellbeteckningen lever kvar ännu på ett helt annat vapen, modell 55 försvann under tidigt 2000-tal då som HW 55 Champ och mest långlivad blev den magnifika 35 som tillverkas ännu i denna dag, om än med färre underversioner än tidigare.


Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se