Airpang

Direktlänk till inlägg 11 december 2011

En kortare Elite - del 5

Av Johnny Ottosson - 11 december 2011 13:30


Imponerande !


Idag var det förhållandevis lugnt väder så därför passade jag på att testa den praktiska precisionen i min nu kortade Elite med sin senaste inkarnation av ST-piporna. För dagen så sköt jag på 50 respektive 80 uppmätta meter och jag använde 4 olika sorters diaboler. Dessa var JSB King 25.40 gn, Exterminator 30.00 gn, HN Baracuda 30.90 gn samt Predator Polymag 26.00 gn.

Jag sköt med fullt stöd och vindförhållandena var lugna men inte perfekta. Först ut var tavlan på 50 meter:

Bättre än någonsin !!


Tavlan ovan är mycket intressant. Längst upp till vänster har vi JSB som skjuter högst normalt. Den kanske borde prestera lite bättre med tanke på 50 meter men pipan är ju inte helt inblyad ännu. Nästa träffbild till höger om denna så har vi Exterminator som skjuter utsökt bra. Precis samma fenomen hade jag också med min längre pipa, den sköt bättre med Exterminator i början och sedan började den succesivt prestera bättre med JSB.

Mest intressant har vi dock nere till vänster, där vi har Baracuda, och inte minst nere till höger med Predator.

Baracudan varierar en del i vikt men resultatet är ändå imponerande, Baracuda brukar inte prestera bra i samma pipor som JSB fungera bra för så detta är mycket noterbart. Än mer intressant blir det med den udda Predator som sköt fantastiskt bra, jämför gärna med resultetet för den långa pipan:

Länk:  http://airpang.bloggplatsen.se/2011/08/06/5944990-ammunitionstest-3/

Nu var jag därför mycket nyfiken på resultatet på fulla 80 meter, samtliga diaboler sköts i samma ordning där:

Längre avstånd skiljer vanligtvis agnarna från vetet..


Här ser vi ett udda fenomen som jag bara har sett hos min gamla Lonestar tidigare - vapnet presterar lika bra på 50 som på 80 meter. Frågan är om detta är relaterat till just kaliber 25, dessa två vapens enda gemensamma nämnare? Studera både JSB och Exterminator, fullkomligt lysande på detta avstånd.

Ser vi sedan på Baracuda så hänger den med imponerande bra men drog av okänd anledning lite åt vänster, egendomligt med tanke på att jag själv inte upplevde någon vindpåverkan. Fulla 80 meter är dock långt så det kan ju tänkas att det fanns några mycket lokala betingelser ända framme vid målområdet som påverkade den.

Slutligen så har jag åter igen dessa Predator Pellets som fortfarande skjuter oförskämt bra med tanke på avståndet. Såpass bra trodde jag aldrig att jag skulle se dem prestera på en så fjärran distans. Som ni ser så sjunker de betänkligt jämfört med övriga diaboler vilka håller sin kompenserade höjd mycket väl. Detta tyder på att Predator, som förväntat, har ett betydligt lägre BC. Hastigheten är dock fortfarande hög vid anslaget och detta kan man se eftersom de fortfarande stansar snyggt cirkulära hål och alltså inte visar tecken på att tumla i luften.

Den röda träffzonen på dessa tavlor är för övrigt 1.00 tum i sida, alltså 25.40 mm. Den svarta ramen är 3.00 tum i sida vilket betyder 75 mm.

Sammanfattningsvis så måste jag ha både Exterminator och JSB under bevakning för fler framtida test eftersom de är svåra att särskilja när det handlar om ren praktisk precision. Båda presterar mycket goda resultat även på 80 meter. Den lite udda Baracudan känns klart mest opålitlig i sällskapet, förbluffande nog så känns Predator mera förutsägbar och om detta utfall visar sig vara representativt när man skjuter fler skott och när pipan har blyat upp så kan Predator vara ett mycket intressant alternativ för de som bedriver skyddsjakt med dessa vapen/pipor.

Nu ska jag testa vidare lite mera men det är remarkabelt hur mycket ST-piporna har utvecklats och hur förlåtande de är att skjuta med när man använder så vitt skilda ammunitionssorter. Här finns lätta, tunga, 3 olika fabrikat samt olika formgivning men ändå så är prestandan förunderligt god ända bort på 80 meter.


 
 
Ingen bild

brytpipa

11 december 2011 18:02

80 meters tavlan är riktigt bra, dessa goa ST pipor är verkligen inte kräsna.

 
Ingen bild

hotshot

11 december 2011 20:45

Runde hull fra Predator skyldes nok flat front; rundnesekuler lager ikke slike hull......

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards