Airpang

Direktlänk till inlägg 21 november 2011

Ännu ett fynd

Av Johnny Ottosson - 21 november 2011 10:00


Haenel 300


 Tysk kvalité ifrån fel sida om järnridån...

En mycket vanligt förekommande men ändå ganska okänd luftvapentillverkare är Haenel ifrån Suhl i den tyska delstaten Thüringen. Själva staden Suhl är förbluffande liten med bara 44.000 invånare men man har, liksom svenska Husqvarna, en månghundraårig tradition av att tillverka ypperliga skjutvapen. Precis som sin svenska motsvarighet så har man även tillverkat mängder med andra saker, förutom skjutvapen, och mest kända torde tillverkningen av cyklar och motorcyklar vara, främst under varumärket Simson.


 Säkringen är inte automatisk, vilket är mycket bra, här säkrat läge..


På grund av sin utvecklade vapentillverkning, med rötterna så långt tillbaka i tiden som till 1535, så blev naturligtvis regionen högintressant för diverse statsintressen igenom åren och i synnerhet under 1900-talet med dess ack så blodiga historia. Under första världskriget så tillverkade man mängder av vapen som exempelvis Mausers m/98, Lugers pistoler och diverse rena krigsvapen som MG08 och MP18 automatvapen åt de dåvarande kejsardömet Tyskland. Under Weimarrepublikens dagar minskade produktionen något på grund av demilitariseringen efter nederlaget under första världskriget men under 1930-talet så skapade den nazistiska regimen en vapenproduktion utan dess like.

  

Nu samlades mängder av vapentillverkare i området, nästan alla som vi idag känner till som traditionellt tyska, ibland dessa Merkel, Simson, Sauer, Mauser, Luger och inte minst Haenel själva. En del av dessa förstatligades tyvärr och värst drabbade blev Simson vars ägarfamilj var genuint judisk. De förlorade allt vad de ägde samtidigt som de bokstavligen talat blev tvungna att fly för sina liv hals över huvud när SS-trupper marscherade in i staden.


 Inte ens bakkappan, av trä, visar större skador eller slitage..


Efter kriget så hamnade dessvärre staden och dess verksamheter på kommunistsidan GDR (German Demokratic Republic), mera känt som DDR (Deutsche Demokratische Republik) eller kort och gott Öst-Tyskland. För fabrikerna som hamnade på fel sida så blev det bara till att gilla läget och köra business as usual fast med nya produkter, allt från små Makarov pistoler till stora militärvapen för Warzawapaktens krigsmakt. En bestående del av verksamheten kvarstod dock som jaktvapen, sportskyttevapen och vapen för individuellt rekreativt skytte, exempelvis luftvapen.

 Notera den ovanliga omvända pipspärren, den låser med en skruv på undersidan..

Luftvapen var självfallet inget nytt för Haenel och man hade tillverkat ett flertal olika modeller ända sedan 1920-talet. Förutom mauserliknande repetergevär för 4.40 mm rundkula så bestod Haenels lineup under efterkrigstiden av den kända 30X-serien med sina olika modeller, 300, 302 & 303. Dessa gevär representerade olika storlekar av helt konventionella brytfjädergevär och det är det minsta av dessa, modell 300, som jag nu har förvärvat.

 En mycket enkel konstruktion, Standard 1A för brytfjäderluftgevär..


Lilla modell 300 tillverkades mellan 1965 till 1990 och hann därför vara i produktion nästan ända till 1993 när Haenel avvecklade sin luftvapentillverkning. Under dessa 25 år så förekom vapnet i två olika versioner, en tidig serie mellan 1965 till 1975 och en sen serie. Trots att de till stora delar har samma tekniska grundkonstruktion så är de visuellt olika där den senare modellen är kantigare formgiven samt försedd med justering för avtryckaren.

 Mitt exemplar har det bättre bakre siktet som är helt justerbar utan verktyg

Det fysiska formatet på min tidiga typen 300 är ungefär detsamma som en HW30S eller en Diana 25. Längden uppgår till 970 mm med 390 mm piplängd. Totalvikten angavs till 2300 gram och utgångshastigheten till mycket måttliga 130 mps. Noterbart är alltså den förhållandevis låga utgångshastigheten i relation till formatet. Den typen av luftgevär brukar normalt ligga runt 175 mps, eller åtminstonde inte under 150 mps. Mycket lilla HW25 ligger exempelvis på 165 mps och min egen 1963 års Diana 25 ger nära 10 mps ytterligare.


 Detta vapen är inte mitt och visar det enklare bakre siktet som också förekom..

Kollar man på slagfjädern till 300 så håller den längden av 160 mm, ytterdiameter på 18 mm och en trådgrovlek på 2.50 mm. Totalt så drar den 26 fulla varv. Det handlar med andra ord inte om något effektmonster, tvärtom.


 Detta vapen har den senare och lite mer kantiga formgivningen samt justering för avtrycket..

 

Den naturliga frågan man nu ställer sig är självfallet hur Haenel 300 står sig emot den västtyska konkurrenten Diana? Under de närmaste dagarna så ska jag köra min Haenel 300 head on mot Diana 25 för att studera utfallet. Det jag redan nu kan konstatera är att Haenel har mindre effekt, trots i princip samma yttre fysiska format. Detta bör naturligtvis ge ett effekthandikapp men samtidigt så är den märkbart lättare att anspänna och betydligt lugnare och mer "död" under avfyrningen. Frågan är bara om den har förutsättningar i övrigt för god precision, exempelvis i form av vettigt avtryckarsystem och tillräckligt bra pipa för uppgiften?

 
 
Ingen bild

Thomas

21 november 2011 12:06

Din blogg blir bara bättre och bättre!

Mycket fin bössa, även om jag inte är nåt Haenel-fan. Det blir intressant att se hur den är jämnfört med Dianan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards