Airpang

Direktlänk till inlägg 17 november 2011

I London - del 2

Av Johnny Ottosson - 17 november 2011 10:00


Stadsduvan


Spikar överallt, här på Paddington Station


Stadsduvan (Columbia Livia) är ett stort bekymmer över hela England och i städerna är problemen som värst. Duvor trivs i städerna där det finns mycket mat och få naturliga fiender. Människans verksamheter ger inte bara föda utan husen genererar också värme som vintertid förbättrar duvornas möjligheter att överleva.

Utanför ett gatukök i London 

Exakt hur stort problemet är kan vara svårt att förstå om man inte har varit på plats och upplevt saken. Bara i London så finns det miljoner duvor, ingen vet riktigt exakt hur många men en konservativ uppgift är ungefär hälften av antalet människor, alltså runt 4 miljoner!

Räknar man sedan med att varje duva producerar 12 kg bajs på ett kalenderår så inser man fort varför varje tänkbar yta på ett tak, en bjälke eller en skylt är försett med långa vassa spikar som gör platsen till en olämplig landningsplats för dessa flygande råttor. Avföringen i sig självt utgör stora problem. Dels kan den sprida bakterier som beslår människor och tamdjur med olika kända sjukdomar, allt från histoplasmosis till papegojfeber och dels så finns det en risk för framtida pandemier som exempelvis fågelinfluensan.

Bortsett ifrån detta så besmutsar spillningen skyltar, en del av dem kan faktiskt övertäckas helt och hållet, liksom takfönster och alla möjliga o omöjliga öppna ytor. Vad som sedan händer med ömtåliga ytor när dessa träffas av långsamt frätande bajs, exempelvis ett lackerat biltak, tror jag de flesta kan förstå...

I de mycket täta folksamlingar som finns runt exempelvis Oxford Street så lär en överflygande duva svårligen kunna undvika att träffa åtminstonde en människa i mängden där nere med sin äckliga spillning. Denna person kommer inte att bli glad, jag lyckades faktiskt själv se en sådan drabbat person i verkligheten på min korta weekendvistelse och hans svor ve och förbannelse då han träffades i håret av vit flytande spillning med formatet av en pingisboll.

Ett ännu allvarligare bekymmer är det antal haverier och bränder som äger runm varje år när duvor (eller ekorrar) kommer i kontakt med eller in i ställverk och andra strömförande ledningar där de orsakar kortslutning och brand.

Naturligtvis så har de styrande i staden tagit tag i saken och idag så kan den som med berått mod matar en stadsduva lagföras med upptill £500 i böter. I praktiken, som på bilden ovan, så finns det många som struntar i förbudet. Polisen anser sig nämligen inte ha tid/resurser för att bötfälla olovligt djurmatande och brotten beivras därför inte.

Mata inte 

På grund av problemen och mängden fåglar så är de metoder som krävs för att reducera bestånden väldigt offensiva och med våra mått mätt till och med rätt udda. Förutom luftgeväret så använder man systematiska metoder som Avitrol  (fågelgift) och exotiska sätt som exempelvis tama jaktfalkar. Stadsduvan är helt fri att skjuta året om under General License men all avskjutning måste ske på ett ansvarsfullt och djuretiskt lämpligt sätt. Av praktiska skäl så fungerar hagelgevär dåligt inne i städerna, både på grund av ljudnivå och skaderisker så de flesta professionella duvjägare (ja, det finns en hel yrkeskår, ända sedan 1600-talet) luftgeväret. En del duvbekämpare använde faktiskt inget annat redskap än sina egna fötter, de sparkade helt enkelt ihjäl närmaste duva, ungefär som en fotbollspelare. Detta är dock sedan ett antal år tillbaka olagligt.

Tillsammans med den grå ekorren så har stadsduvan erövrat hela London, trots att jag höll noga uppsikt så såg jag inte en enda kråka, skata eller kaja på hela vistelsen! Antalet fiskmåsar var för en hamnstad mycket begränsat och de få som sågs var väldigt storvuxna, nästan i trutformat.






    

 
 
Johan

Johan

17 november 2011 19:07

Johnny, nu får du berätta om det blev någon jakt i luftjaktens förlovade land...=)

http://www.skyddsjakt.n.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards