Airpang

Direktlänk till inlägg 23 oktober 2011

I blåsten...

Av Johnny Ottosson - 23 oktober 2011 14:00


Stor vs liten


Idag hade vi en typiskt blåsig dag här ute vid havsbandet på västkusten. Som regel så är de flesta dagar här ungefär på detta sätt, förutom på våren då det är ännu mera blåsigt. Lugnaste tiden är faktiskt senvintern, innan vintern har gått över till vår. Fenomenet har med närheten till havet och skillnaderna mellan varm och kall luft att göra.

Nåväl..

I många länder, inte minst England, så brukar man tala sig varm för kaliber 177 som jaktvapen. Då man där oftast skjuter rena huvudskott så räcker den klena kalibern gott för ändamålet rent energimässigt och kalibern blir förhållandevis flackskjutande även vid måttliga 15-16 joule, som är deras maximala effektgräns utan vapenlicens.

Även om de flesta luftvapenjägare i England, klokt nog, försöker hålla sig på avstånd inom 15-25 meter för huvudparten av sin jakt så brukar man generellt mena att ut till 40 meter är en lämplig skottlängd under jakt med ett vapen på 12 fpe, förutsatt goda förhållanden.

Idag var det inte så goda förhållande, utan snarast normala och därför tänkte jag testa för att se vad man kan hitta för skillnad mellan ett 12 fpe 177 vapen samt ett, för tuffa yttre omständigheter, optimalt vapen på just uppmätta 40 meter.

Jag sköt därför båda vapnen sida vid sida, först fem skott med vapen 1 och därefter fem skott med vapen 2 osv. Detta för att fånga så lika vindförhållanden som möjligt. Först ut referenstavlan med 8.44 gn JSB Exact med 770 fps Vo som genomsnitt:

Som synes så ligger vinden på åt höger..


Totalt så blev det 13 träffar och 7 missar av 20 skott, alltså 65% träffar. Man kan tydligt se hur utspridda missarna är i förhållande till riktpunkterna.

Jämförelsevapnet blev min FX Airguns Elite som spottar ut 25.40 gn JSB med en genomsnittlig Vo runt 930 fps:

   Minsann, några missar här också...


På kaliber 25 så kan man se betydligt mer sammanhållna träffbilder, vinden till trots. Det blev 15 träffar och 5 missar vilket betyder 75% träffsannolikhet. Notera dock att tätheten av träffarna gör att missarna känns en smula förtretliga.

Riktpunkterna är i båda fallen 1 tum, alltså 25.40 mm och borde motsvara skallen på en duva eller en kanin. Något som också är väldigt påtagligt, förutom förutsägbarheten hos kaliber 25, är skillnaderna i flykt och anslagsljud, detta trots att projektilfånget bara utgjordes av en vanlig gräsmatta. Lilla kaliber 177 är otroligt tyst att skjuta med och efteråt syns det knappt var diabolerna har slagit ner.

När man däremot har dundrat loss med kaliber 25 så ser träffarna i gräsmattan ut som utslagsplatsen för en misslyckad golfare. Hade jag jagat med min Elite så tror jag ärligt talat att jag hade skippat det där med huvudskott överlag, blotta diametern och kraften hos kvarttummaren hade lätt skickat in vilket för luftvapenjakt lämpligt villebråd som helst i evigheten.. 
ANNONS
 
Ingen bild

At

23 oktober 2011 18:30

jag tror att det har förekommit en hel del skadeskjutningar i England...
Bättre med cal 22 i +40J och kroppskott.

 
Ingen bild

mh

23 oktober 2011 23:12

Med tanke på den mkt stora effektskillnaden tycker jag .177 klarade hävdade sig mkt bra i vinden.

Johnny Ottosson

23 oktober 2011 23:37

Det håller jag helt med om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 26 mars 18:00


  Större eller störst?     Med 580 cc så finns det massor med luft tillgängligt - dessutom med låg vikt!   Talon Tunes har nu presenterat en ovanligt stor tubflaska av kolfiber som passar till diverse vapen från FX Airguns. Sedan länge s...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se