Airpang

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2011

Rimligt eller...?

Av Johnny Ottosson - 22 oktober 2011 12:00


Andrahandsvärde


 

  Diana 65 i ypperligt skick, ligger på Blocket nu för 6500 kr!


Jag har funderat lite runt andrahandsvärde, vad är egentligen rimligt?

Tänk att ni kunde köpa en Volvo 240 Turbo i absolut nyskick med 1000 mil på mätaren, försiktigt sommarkörd och sakkunnigt underhållen igenom decennierna av en intresserad entusiast. Nu kan man tycka lite vad man vill om 240 som bil men den sparsamt tillverkade prestandaversionen, knappt 7000 ex, hade naturligtvis varit skyhögt mycket högre värderad i detta utmärkta skick nu trettio år senare än dess mer vardagliga varianter.

Frågan är om den hade varit värd 300.000 kr, den summa som man får hosta upp för en nutida motsvarighet?

Knappast troligt, eller hur? Men när det gäller luftvapen så är detta tänkande tyvärr ganska vidspritt vilket man då och då kan se exempel på. Tanken kom över mig tidigare i morse när jag läste en annons på en riktigt fin .22 Webley FX2000 SDL som utlovades hålla i princip nyskick och för vilken man begärde 6500 kr, inklusive en handpump från tidigt 2000-tal och ett skräpsikte. Vapnet var licenspliktigt.

Nu är inte syftet att förstöra just den här annonsörens marknadsmöjligheter men någonstans måste man stanna upp och fundera över vad som känns rimligt.

Till att börja med så har inte alla kunder möjlighet att få ut licens och detta innebär att kundkretsen är smalare (färre tänkbara köpare), sådant påverkar normalt prisbilden nedåt. En relativt ny eller nyrenoverad handpump brukar kosta 500-1000 kr (nypris drygt 1500 kr), pumparna har dock en tendens att haverera och behöva renoveras regelbundet, både på grund av ålder och användande. Värdet på en 10-12 år gammal handpump med okänd historia är därför någonstans mellan 0-500 kronor eftersom det finns gott om nyare och dokumenterat fräscha pumpar att hitta för under tusenlappen. Ett noname 4x32 kikarsikte är i princip värdelöst idag, tyvärr.

Återstår gör då själva vapnet. På sin tid (2001-2003 någonstans) så kostade detta vapen (som licensfritt, märk väl) runt 7500 kr. Visserligen så var 7500 kr mera värt för 12 år sedan än idag men det rör sig inte om några enorma förändringar.

Slutligen så har marknaden förändrats enormt. FX2000 var på den tiden ett av de absolut bästa PCP man kunde köpa men idag så finns det många bättre vapen som till och med nysäljs för lägre summor. Man kan köpa en totalt tekniskt överlägsen FX Airguns Royale (250 cc, syntetstock) för 7000 kr. Tyvärr så får man inte en valnötsstock men man får helshroud, fartomställare, en bättre konstruktion och betydligt bättre prestanda.

Då måste man alltså fundera lite på saken ur kundens perspektiv, vad hade kunden valt? Antingen en 12 år gammal FX2000 eller en splitt ny Royale 200, där skillnaden i pris ligger på 1000 kr till nackdel för det 12 år nyare och fabriksnya vapnet med en helt modern konstruktion. Den som köper nytt kan dessutom välja om vapnet ska ligga på licens eller inte, en valmöjlighet som inte finns hos det begagnade vapnet i alla län.

Som samlarobjekt då? Det är ju ändå en FX2000 som vi talar om, en milstolpe i historien som man inte längre kan köpa nu. Förvisso, men samlarvapen ska då helst vara lite speciella och inte bara ett vapen i mängden, jmfr Volvo ovan. Hade det rört sig om en extremt vacker stock i kombination med ett lågt serienummer (under 1000, gärna under 500) samt full dokumentation tillsammans med broschyrer och originalkartong etc så kan det handla om ett samlarvapen men inte ännu, fortfarande så är fina begagnade FX2000 på tok för vanliga. Ge den 10-15 eller 20 år till så handlar det om ett samlarvapen, förutsatt ovanstående.

Samma princip gäller med fjädermatchvapen, typ Dianat på bilden ovan. De har under de senaste åren ökat ordentligt i värde eftersom de används till HFT/FT med stora framgångar. Detta gäller dock inte Diana och därför kan inte Dianan surfa på detta faktum. Det är FWB 300 som har det riktiga suget där, speciellt versionen Junior som är enklare att kånka runt på i skog och mark. En Diana 65 är dessutom inte speciellt ovanlig, its a run of the mill. Vill man ha ett Giss samlarvapen så kan man nog i första hand försöka hitta en ovanligare 72 eller en tidig 60.

Saknas sedan bruksvärdet för vanligt entusiastbruk samt ett verkligt samlarvärde så finns det i princip inget skäl att betala 6500 kr för ett 20 år gammalt tyskt matchgevär, hur tekniskt bra och högkvalitativt det än råkar vara. En samlare hade valt något annat, direkt ifrån Tyskland och en luftskyttefantast hade sannolikt letat vidare efter en FWB och kanske nappat på den 300 som just nu också ligger ute på Blocket, med 2800 kr som begärt pris. Alternativet kan ju vara rätt så många andra PCP och i princip vilket fabriksnytt fjädervapen som helst för samma summa.

Tänk alltså till en gång extra innan ni köper och säljer, vad är rimligt? Det är inte så kul att av bara farten köpa en bössa, exempelvis låst av en licens, för 6000 kr och sedan inse att man kanske aldrig mer får större summor för den än 2500 kr den gången den ska säljas nästa gång...


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se