Airpang

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2011

Utgångshastighet...

Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2011 22:30


 

Hur fort går den...?


Känner ni igen frågan? Den brukar handlare få höra till leda och inte sällan brukar den vara en del av öppningsfraserna när entusiaster träffas sinsemellan. Alla vill väl ha ett vapen med hög utgångshastighet, eller hur?

Ibland blir diskussionen fördjupad och brukar landa i ett konsensus om att runt 1050 fps blir den yttersta gränsen innan ljudvallens närvaro börjar göra sig allt för tydligt påmind.

Slutligen så brukar de flesta lite uppgivet konstatera att 800-900 fps brukar vara lagom, kanske uppåt 950-1000 fps om det kniper men sällan brukar någon eftersträva en hastighet under 800 fps.

Det få människor brukar fråga sig är det omvända - hur långsamt kan den gå?

Detta är jag själv lite nyfiken på, alltså vad är den lägsta meningsfulla hastighet man kan ha på sitt luftvapen vid "normalt" rekreativt skytte? Ofta hör man uttalanden i stil med "kaliber 25 med 10 joule är fullständigt meningslöst", men är detta verkligen fallet? Är en diabol med kaliber 25 med hastighet X verkligen sämre än en diabol med kaliber 177 och samma hastighet?

Verkar den här kurvan okej för er...? 

Jag har roat mig att kolla lite över saken i Chairgun samt mätt lite olika ytor där jag brukar skjuta. Studera kurvan ovan, den visar en projektil som går rakt på målet (inom en enkrona) vid avstånd mellan 4 till 21 meter. Jämför jag detta med de olika ställen där jag kan skjuta (på jobbet, inomhus hemma etc) så är 20 meter ett relativt långt avstånd. Normalt så tycker man att 20 meter är ganska kort men om man ställer en liten tändsticksask etc på marken och sedan studerar den på 20 verkliga meters avstånd så nog ser den ganska liten ut?

Jag skulle vilja påstå att man kan skjuta meningsfullt på 20 meters avstånd och om man kan hålla med om detta så finns belöningen i det faktum att man enkelt kan hitta betydligt fler platser att skjuta på än om det begärda avståndet är 30 eller 40 meter. Detta är en aktuell fråga inte minst nu när vintern är i antågande och man kanske har färre möjligheter att skjuta utomhus.

Vad gäller vapnet så innebär en låg hastighet vinster i form av mindre rekyl (fjädervapen) alternativt mindre luftförbrukning (PCP) samt en lägre ljudnivå och mindre krav på projektilfången.

Så, hade ni varit nöjda med ovanstående projektilbana?

 
 
Ingen bild

Dudda

21 oktober 2011 16:21

Den kulbanan hade jag tyvärr tröttnat på då jag vill kunna använda bössan till "random" skytte också. Visst, till just de nämnda avstånden så hade det ju säkert funkat. Men nej, jag hade inte varit nöjd.

 
Ingen bild

Air

22 oktober 2011 10:17

Fördelen med luftvapen i lagom utg,hastighet är
att man kan vara på flera platser att skjuta.
Med den nya luftvapenamon från JSB får man en
bibehållen energi med rakare kulbana med.
Ser inga större fördelar med att stressa upp luft-
vapen i höga farter då kan man väl lika gärna skjuta krut.Men smaken är olika som tur är.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards