Airpang

Direktlänk till inlägg 18 oktober 2011

Efterfrågan eller inte...

Av Johnny Ottosson - 18 oktober 2011 20:30


Vad går att sälja...?


Titt som tätt så dyker det upp intressanta hembyggen som reser frågan om varför inte fabriken direkt tillverkar något liknande själva. I dagarna så har Mikas trevliga Lighthunterbygge baserat på en FX Airguns Royale väckt berättigad uppmärksamhet på de ledande forumen och frågeställningen dyker därför upp åter igen.

Saken är den att en serietillverkande vapenproducent har mer att tänka på än bara vad som är strikt möjligt och roligt att bygga - nämligen vad som dessutom går att sälja och tjäna pengar på.

Men om mängder med folk på forumen tycker att bygget är ballt, då borde det ju rimligen sälja som smör i solsken?

Nä, så enkelt är det faktiskt inte. Det är nämligen så att vad folk gillar och vad folk köper faktiskt förbluffande ofta är helt olika saker, paradoxalt nog.

Kardinalexemplet är faktiskt intresset för korta pipor och även karbinmodeller i allmänhet. De flesta entusiaster tycker att korta gevär är visuellt tilltalande, de är snygga och visst är det dessutom praktiskt med ett lätthanterligt vapen? Men när plånboken väl ska tömmas på kanske 7-9000 kr så köper de ändå ett långpipat vapen.

Varför?

Jo, en kort pipa ger lägre effekt och även om entusiasten inte vill uttala det rakt ut så tenderar man alltid till att köpa efter effekten. Detta ÄR faktiskt inte bara ett nybörjarfenomen, som vi lätt vill tänka oss, utan ett verkligt faktum. All försäljningsstatistik visar tydligt detta, förutom på en enda marknad - England. Där har man ju en effektgräns liksom huggen i sten och där är en effekt över 16 joule i princip helt otänkbar för den normale entusiasten så hela deras föreställningsvärld cirkulerar runt vapen på max 16 joule. Med en så låg och stumt fixerad effektgräns så är inte längre en kort pipa en nackdel utan då kan man börja uppskatta de fördelar som dessa medför.

Det är detta som gör att de flesta tillverkare är skeptiska och försiktiga till att lansera karbinversioner av deras ordinarie produktion. Alla produkter måste naturligtvis sälja och helst sälja bra, annars har de inget berättigande i dagens tuffa konkurrens.





 
 
Ingen bild

Johan

18 oktober 2011 20:41

Om man på en Cyclone går från 50cm pipa till 30cm. Hur mycket lägre hastighet och högre ljud får man?

Johnny Ottosson

18 oktober 2011 23:06

Jag har 30 cm (12 tum) på min Ultra, den ger 220 mps orignal (16.00 gn) men kan säkert tas upp till kanske 250-260 mps men då smäller den förmodligen väldigt hårt och lär ha en sanslös luftförbrukning.

 
Ingen bild

MG

18 oktober 2011 22:21

Maxfart med 30cm pipa är nog 255mps och då är inte den altför högljud, Men ökar du farten till typ 270mps så ökar ljudet rejält och luftförbruknigen.

/MG

 
Ingen bild

Johan

19 oktober 2011 19:13

Tack för svaren. Vad har den gamla cyclone carbin för piplängd å cc på lufttuben?

Johnny Ottosson

19 oktober 2011 19:29


Jag vill minnas 16 tum och 140 cc.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards