Airpang

Direktlänk till inlägg 18 oktober 2011

Efterfrågan eller inte...

Av Johnny Ottosson - 18 oktober 2011 20:30


Vad går att sälja...?


Titt som tätt så dyker det upp intressanta hembyggen som reser frågan om varför inte fabriken direkt tillverkar något liknande själva. I dagarna så har Mikas trevliga Lighthunterbygge baserat på en FX Airguns Royale väckt berättigad uppmärksamhet på de ledande forumen och frågeställningen dyker därför upp åter igen.

Saken är den att en serietillverkande vapenproducent har mer att tänka på än bara vad som är strikt möjligt och roligt att bygga - nämligen vad som dessutom går att sälja och tjäna pengar på.

Men om mängder med folk på forumen tycker att bygget är ballt, då borde det ju rimligen sälja som smör i solsken?

Nä, så enkelt är det faktiskt inte. Det är nämligen så att vad folk gillar och vad folk köper faktiskt förbluffande ofta är helt olika saker, paradoxalt nog.

Kardinalexemplet är faktiskt intresset för korta pipor och även karbinmodeller i allmänhet. De flesta entusiaster tycker att korta gevär är visuellt tilltalande, de är snygga och visst är det dessutom praktiskt med ett lätthanterligt vapen? Men när plånboken väl ska tömmas på kanske 7-9000 kr så köper de ändå ett långpipat vapen.

Varför?

Jo, en kort pipa ger lägre effekt och även om entusiasten inte vill uttala det rakt ut så tenderar man alltid till att köpa efter effekten. Detta ÄR faktiskt inte bara ett nybörjarfenomen, som vi lätt vill tänka oss, utan ett verkligt faktum. All försäljningsstatistik visar tydligt detta, förutom på en enda marknad - England. Där har man ju en effektgräns liksom huggen i sten och där är en effekt över 16 joule i princip helt otänkbar för den normale entusiasten så hela deras föreställningsvärld cirkulerar runt vapen på max 16 joule. Med en så låg och stumt fixerad effektgräns så är inte längre en kort pipa en nackdel utan då kan man börja uppskatta de fördelar som dessa medför.

Det är detta som gör att de flesta tillverkare är skeptiska och försiktiga till att lansera karbinversioner av deras ordinarie produktion. Alla produkter måste naturligtvis sälja och helst sälja bra, annars har de inget berättigande i dagens tuffa konkurrens.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Johan

18 oktober 2011 20:41

Om man på en Cyclone går från 50cm pipa till 30cm. Hur mycket lägre hastighet och högre ljud får man?

Johnny Ottosson

18 oktober 2011 23:06

Jag har 30 cm (12 tum) på min Ultra, den ger 220 mps orignal (16.00 gn) men kan säkert tas upp till kanske 250-260 mps men då smäller den förmodligen väldigt hårt och lär ha en sanslös luftförbrukning.

 
Ingen bild

MG

18 oktober 2011 22:21

Maxfart med 30cm pipa är nog 255mps och då är inte den altför högljud, Men ökar du farten till typ 270mps så ökar ljudet rejält och luftförbruknigen.

/MG

 
Ingen bild

Johan

19 oktober 2011 19:13

Tack för svaren. Vad har den gamla cyclone carbin för piplängd å cc på lufttuben?

Johnny Ottosson

19 oktober 2011 19:29


Jag vill minnas 16 tum och 140 cc.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se