Airpang

Direktlänk till inlägg 11 oktober 2011

Let´s go....

Av Johnny Ottosson - 11 oktober 2011 21:00

 

 

Luftvapenjakt

 

 

En vacker vinterdag, två nötskrikor och en skata...


Den gode Yrkesbävern har likt en hes härold försökt att dra runt en brandfackla på våra olika forum i hopp om att starta en debatt om den etiska aspekten av luftvapenjakt. Själv har jag hållit mig för god för att delta men varför inte? Ämnet som sådant är onekligen intressant. Låt oss därför pinka fotogen lite grann..

Jag har ofta fundera lite över varför Sune 50 år som skjuter en räv med sin gamla Tikka 6.5/55 under glada tillrop kan visa upp sin trofé, en vacker rävpäls, både på olika forum (ex Robsoft) samt i diverse facktidskrifter (ex Jaktjournalen) när i princip samma handling möter tveksamhet och fördomsfullt motstånd när vapnet är ett luftgevär och villebrådet en kråkfågel?

Var ligger skillnaden?

Sune motiverar sin etiskt försvarbara jakt med att räven är en problematisk predator och att pälsen minsann tas tillvara. Sune gör helt enkelt naturen en tjänst eftersom han väger upp en obalans som människan själva sannolikt har skapat igenom att gynna populationer som annars skulle balanseras av egna omständigheter, i detta fall kanske undertyckas av en apexpredator som exempelvis vargen.

När hans arbetskamrater frågar vad han har pysslat med i helgen så kan han stolt förkunna - Jagat räv, varpå ingen direkt ifrågasätter detta. Sune är ju jägare.

Kenneth däremot, han skjuter nötskrikor med ett luftgevär. Delar av fjäderdräkten tar han tillvara och använder för att binda fiskeflugor. För varje nötskrika som faller framför mynningen så förvissas han av att det finns en mindre predator för sångfåglarna att överlista till våren.

  En terrier är ett bra sällskap och värdefull för att fånga in ev skadeskjutningar..

Tyvärr så kan Kenneth inte lägga ut trofébilder på sin jakt på de vanligaste internetforumen och facktidskrifterna tar inte ens i dem med tång. (tro mig, jag har försökt). Hans jaktform anses nämligen suspekt och när han berättar på jobbet att helgen ägnades åt att skjuta nötskrikor med luftgevär så bemöts han av ungefär samma nedlåtande blickar som om han istället hade förkunnat att fritidshobbyn nummer ett för honom är att spana in feta medelålders kvinnor på stranden...

Frågan är bara varför?

Jag är övertygad om att vi inom kort kommer att se riktigt kompetenta PCP bryta in över klass IV och etablera sig som "riktiga", i bemärkelsen konventionella, jaktvapen. Det ska bli mycket intressant att se hur "jägarkåren" reagerar på detta. Tyvärr så har ju jägarkåren mycket slutna led, hög medelålder samt en navelskådande syn på nya jaktformer och tillika vapen.

I de flesta politiska sammanhang så är ju, som bekant, mångfald synonymt med enfald men när det gäller jakt så tror jag att framtiden kommer att bära med sig en betydligt större bredd än idag, detta i takt med att det äldre gardet dör ut och yngre människor fyller på underifrån. Nya jägare med en modernare syn på viltvård och vapenprestanda, människor som väger in mer etiska aspekter och inte minst en helhetssyn på miljön som reducerar attraktionen för jaktvapen som smäller, luktar illa och betynger miljön i onödan.

Det kommer att bli en spännande utveckling att följa..

 
ANNONS
 
Ingen bild

skogshuggarn

11 oktober 2011 22:00

Faan vad jag gillar dig Elitbloggar´n,,dä ä synd att du bor så långt borta vi skulle kunna ha mycket roligt ihop,,du är nu hedersmedlem i våran Royale Club .


Det finns en hel del att fundera över när folk snackar om att ge det jagade bytet respekt,,men när vissa väljer att stoppa upp ett älghuve och montera det på vägen vart tog respekten vägen då ?

Vad tror du om detta tilläggsexemel : Den medelålders tvåbarnspappan börjar i brist på annat ägna sig åt jakt i häng . Han tager sin sin smygtrimmade FX bössa och beger sig till fårhagen, där knäpper han ett lamm,flår det och tillreder det enligt konstens alla regler . En kall oktoberkväll när frugan inte är hemma tager han bilen ned på byn,där plockar han upp en Polsk hora som han med iver tager med sig hem . På golvet framför brasan ligger det mjuka lammskinnet .
Den medelålders lammjägaren har en fallenhet för att fotografera,klickningarna från timern går i sync med knäppningarna från den sprakande brasan när de vilt älskar på lammskinnet . lammjägaren lägger upp sina fina bilder på ett oskyrt forum,,men si där togs de illa kvickt bort,,det visade sig att en av moderatorerna var djurrättsaktivist .

Asså kan man knulla på ett lammskinn så borde man utan omsvep äga etisk fullmakt att forsätta att skjuta på det fällda bytet även om det sker några dagar efter det dött.Det finns som jag skrev i ett inlägg på forat,

 
Ingen bild

Thomas

12 oktober 2011 11:52

He, he...

 
Johan

Johan

12 oktober 2011 12:42

Om man nämner skyddsjakt med luftgevär så rynkas det på näsan i de flesta kretsar, från inbitna jägare till helt jaktligt ointresserade. Jakt med luftgevär är nog fortfarande lite tambu då de flesta fortfarande verkar förknippa detta med olaglig tonårsjakt med farsans gamla bsa meteor eller liknande... Hoppas framtidens klass 4 luftgevär kan ändra på detta tänk!

http://www.skyddsjakt.n.nu

 
Ingen bild

öberg

14 oktober 2011 07:56

Kan sanningen ligga vid att de allra flesta bilder som med fällt vilt och luftgevär inte är enligt lagens förmenande?
Måsar, kråkor, harar, rävar tex faller ju inte in för det "vanliga" licensgeväret. Visst det finns ju dom som är kl4 klassade men dom är lätträknade.

Om du tänker på boxaren, crossåkaren skidåkaren osv som vunnit en tävling och ställer sin buckla, medalj i bokhyllan. Gör han det för att se på dom ibland och minnas tillbaka på just det tillfället/stunden? Eller gör han det för att skryta för omvärlden?

Själv tillhör jag den förstnämnda och ser inget respektlöst i det! Nr 2 är en annan femma! Eller vad tycker du Skogis?

 
Ingen bild

Skogshuggarn

14 oktober 2011 22:07

hm,,vart har halva mitt förra inlägg tagit vägen,,ja skit samman ! skall man föra en seriös debatt så gör man det med fördel på ett forum där man har mer kontroll över vad man skrivit i sitt inlägg.Den här bloggen verkar inte vara rätt arena till att föra detta ämne vidare i utveckling ,vi kanske skall förlägga den på din luftvapenblogg Öbbe, den verkar behöva ett lyft . Tror faktiskt att du har en del att säga om detta ämne , jag känner dig som en snubbe med rak rygg som står för vad du tycker , det jag dock inte begriper med dig är varför du inte äter upp skinkan i stället för att skjuta på den ? Har du nått din weight peak så du kan offra en sådan delikatess *L*
Nr 2 fågade du mig om Öberg, vad kan du mena då,,kan det vara bild nr 2 som Johnny lagt upp under ämnet .
Tja,, vad skall man tro, känner jag den där bisarra västgöten rätt så har han skjutit hunden och stoppat upp den , just bara för att provosera djurrättsaktivister o vänsterpartister .

I framtiden kanske Johnny ställer den uppstoppade jycken i en rondell och kallar det installation !

Man vet aldrig .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se