Airpang

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2011

Lite olika avstånd...

Av Johnny Ottosson - 2 oktober 2011 00:30


Mera 12 footpound..

 

   Nu är hålet betsat och färdigt...


Idag så betsade jag hålet som jag borrade igenom pistolgreppet på min CZ200T i syfte att kunna justera hammarfjäderns förspänning utan att behöva demontera själva kolven. Vidare så fortsatte jag att pröva modellen som 12 fpe igenom att skjuta på lite olika avstånd. Det hela mynnade ut i en rad olika måltavlor:

 Genomsnitt: 14.40 mm


Genomsnitt: 15.60 mm

 Genomsnitt: 15.40 mm

 

Genomsnitt: 25.60 mm


Som synes så håller den träffbilderna bra ända ut till och med 40 meter, bortom detta avstånd så öppnar grupperna upp rejält. Tavlan för 50 meter var av praktiska skäl frihängande på en spik, därav de avlånga hålen om någon nu skulle fundera på detta.

Jämfört med tidigare lägre effekuttag så är diabolerna nu betydligt mindre vindkänsliga och detta märks mest mellan 30-40 meter, där jag hittar den största förbättringen i resultaten jämfört med 10 joule. Ett gammalt talesätt säger ju att man räknar 30 meter som effektiv räckvidd för ett vapen i kaliber 177 på 10J och till detta skulle jag nog vilja påstå att ökningen till 16J i samma kaliber adderar 10 ytterligare meter.

Lite raljant så kan man säga att en ökning av 60% effekt ger en vinst av 33% längre räckvidd.

Alternativt så kan man påstå att fördelen av en effekthöjning normalt ger en ganska ringa utdelning i praktiska termer så länge man bedömmer detta efter räckvidden.

Vad krävs då för att få samma stabila resultat på 50 meter som på 40 meter?

Ökar vi räckvidden med ytterligare 25% så får vi, enligt tumregeln att dubbla procentuella effekten krävs för räckviddsökningen, ett effektbehov av +50% och det höjer effektkravet från 16J upp till 24J. Mätt i utgångshastighet med 8.44 gn JSB Exakt så betyder detta från 800 fps (244 mps) till 973 fps (296 mps).

Ska man sedan bortom 50 meter så märker man snabbt att projektilen börjar slå i hastighetstaket runt ca 1000 fps (lite beroende på temp, projektil osv). Lösningen där är att öka projektilvikten för att hålla ner hastigheten till samma effeknivå och nästa steg där inte heller detta räcker är att öka kalibern.

Detta visar tydligt på hur svåra de där sista fem eller tio metrarna är fram till målavståndet jämfört med om målet hade varit dessa antal meter närmare. Några meter hit eller dit på långa avstånd, som exempelvis bortom 80 meter, innebär en dramatisk skillnad i svårighetsgrad att träffa.

Vänder vi på resonemanget så inser man också hur lite effekt som krävs för de första metrarna. Med 30 meter som längsta komfortavstånd för 10J 177 så kommer vi runt 20 meter redan med låga 7.50 joule. I skenet av detta så är ju ytterligare 10 meter bra betalning för ytterligare 2.50 joule upp till 10J.

Detta visar också varför de tävlande i klasserna 10J så gärna vill ligga så nära 10J som möjligt och inte nöja sig med 7.50J Skillnaden i effekt kan låta försumbar men skillnaden i räckvidd är desto större och mot de längsta målen på 35-50 meter så blir skillnaden i projektilbana och svårigheten att bedömma densamma avsevärt svårare om man har 20 meter i grundräckvidd jämfört med 30 meter.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se