Airpang

Direktlänk till inlägg 26 september 2011

Future vintage...

Av Johnny Ottosson - 26 september 2011 19:00


Framtidens samlarobjekt

Silwer satt och funderade lite på Airgun över vilka av dagens PCP som kan tänkas bli heta samlarobjekt i framtiden. Tittar man på samlarobjekt överlag så brukar de intressantaste objekten vara sådana som är tidstypiska, banbrytande eller som folk i gemen kan relatera till, antingen igenom eget ägande, önskat ägande eller dess historiska betydelse. Underligt nog så behöver inte produkten vara speciellt bra, tekniskt sett, för att slå igenom som hett samlarobjekt (jmfr Tracker).


Kollar vi på PCP så skulle jag säga att Webley Axsor 96-99 ligger bra till, vilket man faktiskt redan kan se. Den var banbrytande och tekniskt revolutionerande vilket innebar att den på sin tid hade en hög "vill ha faktor". De som inte köpte dem nya på tiden det begav sig kan mycket väl slå till tjugo år senare. Samma sak gäller i ännu högre grad för den någon senare Tarantulan på USA-marknaden.

Ibland andra tidiga PCP så har vi SuperTen, som jag dock INTE tror kommer att vara intressant, trots att den var banbrytande och tekniskt intressant. Till skillnad ifrån Axsorn så ansågs däremot S10 som tämligen apful. Där tror jag istället på ett större intresse för en Mk II Carbine, gärna med kaliber 177. I USA så tror jag att Techstar kommer att vara intressant för kommande generationer entusiaster.

Riktigt udda konstruktioner, o detta är BSA bra på, som exempelvis Spitfire och Firebird är redan intressanta för samlare, i synnerhet Firebird Twice med dubbla pipsatser.

Om det säremot inte sker någon evolution, eller mycket sparsam sådan, samtidigt som modellen ännu är i produktion så sker övergången till samlarobjekt mycket långsammare, här är Rapid-serien ifrån Theoben ett kalasexempel. Samma sak gäller även S200/S400/410 från Air Arms.

Ibland de mer udda fabrikaten i Sverige som Daystate och Titan/Falcon så tror jag att mycket faller på att de flesta inte kan relatera till dem, de var helt enkelt ovanliga i Sverige och sådeles sällan förekommande i annonser och liknande.

Hos det mest publika fabrikatet i Sverige, FX Airguns, så tror jag på en syntet Cyclone pre -05 med blank tub etc samt den samtida Ultimate, vilken jag tror blir ännu hetare då den är mer udda samtidigt som den försvann tidigare ur produktionen. Tidiga FX2000 kommer också alltid att vara attraktiva. I ett ännu längre framtida perspektiv så kommer också Revolution att ha en given plats.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se