Airpang

Direktlänk till inlägg 25 september 2011

Clearidge del 3

Av Johnny Ottosson - 25 september 2011 19:30

 

MilDot hos Clearidge

  Tunna och fina Mildots hos Clearidge RM

 

Idag var det så dags att titta lite på själva riktmedlet i detta trevliga lilla kikarsikte. Just mitt exemplar har Mildot men man kan även beställa det med Duplex. Egentligen så är jag själv personligen ingen större vän av Mildot men detta är svårt att undvika nuförtiden och dessutom så är det ju faktiskt ganska praktiskt just hos luftvapen och andra vapentyper som lider av en mindre flack projektilbana.


Till att börja med så ska vi kolla lite hur bilden i siktet uppfattas vid olika förstoringsgrader. Inställningen på kameran var likadan igenom alla foto:

 Förstoring x3


Förstoring x6

 

    Förstoring x9

 

Som synes så räcker inte ljustransmissionen till vid högsta förstoringsgraden och bilden mörknar därför en del. Detta problem hade säkerligen inte varit lika markant om linserna hade varit lite större än blott 32 mm. När man skjuter så upplever man emellertid inte ljusbristen lika tydligt som när man kollar på foto sida-vid-sida. Den absolut första bilden högst upp är inte fotad rakt av utan där har jag medvetet lagt på x14 ifrån kameran och kört på x3 på kikarsiktet, detta för att få tydligast tänkbara foto på Mildotsen. Detta innebär också att den bilden ljusnar betydligt.


Ljustransmissionen är alltså det som man kommer tillkorta när man använder kikarsikten som har små linser, ett blygsamt yttre format på kikarsiktet betyder också att förstoringsgraden blir måttlig, i detta fall maximalt x9.

Detta är dock inget alarmerande, om man hade kört min Leupold under samma betingelser så hade alltså bilden mörknat på samma sätt även där, på grund av exakt samma begränsningar, det fysiska formatet på linsen. När man väl använder kikarsiktet optimalt så upplevs emellertid x9 som normal och de lägre förstoringsgraderna i allt större grad som exceptionellt ljusa.

Samma förhållande råder med siktbilden, ett 25 mm rör med blott 32 mm lins betyder att man får ett utpräglat tunnelseende på höga förstoringsgrader, vilket bilderna ovan tydligt visar. Personligen så tycker jag nog att detta sikte fungerar bäst på x6 för allroundbruk och kanske x8 på maximala 50 meter. För att skjuta på 80 meter och bortom är inte dessa kikarsikten optimala, o jag gillar ändå lågförstorande sikten.

För vem och vad fungerar/passar det då?

Främst för den som vill ha ett litet och smidigt sikte med måttlig förstoring och parallaxjustering utan att behöva köpa kinaskräp. Ett allroundsikte som kommer mest till sin rätt på ett fysiskt litet vapen eller på ett vapen där man kanske vill minska totalvikten så mycket som möjligt. Accepterar man konceptet så är både förstoringsgrad och ljustransmission så bra som formatet tillåter. För skyddsjakt eller allmän luftvapenjakt torde det vara helt perfekt, kanske i kombination med ett litet dedikerat vapen för ändamålet såsom ett BSA Ultra eller ett FX Airguns Verminator/Varminter.

  Trångt om plats..

Egentligen så tänkte jag göra en liten videofilm om siktet också men problemet var att repeterhandtaget på CZ200T ställde till lite bekymmer. Med kikarsiktet normalt monterat så kunde man inte repetera vapnet med kameran på plats.

Sålunda så blev det ingen video idag men jag kanske löser problemet och återkommer med en sådan framöver..


 
 
Ingen bild

Skogshuggarn

26 september 2011 02:46

På bilderna syns ljusförändringar i naturen som verkar ha samband med att solen går i moln eller att fotona är tagna med ett ljuspåverkande tidsintervall . Det transmission som som påtalas i din recension har ett säkert samband med det .
Prova med att kompensera ljusbortfall vid hög förstoring på siktet igenom förflyttning av kameran i en närmare position mot siktets främre okular,det har fungerat för mig ! Man får då en blekare bild men mera ljus kontrast . I annat fall höj dB på iris,det kan vara värt att lägga några minuter på detta,,,annars vinner man ingen Oscars.

Hur går det med banjon,,? skulle vara kul att få se en övnings film upplagt på bloggen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards