Airpang

Direktlänk till inlägg 18 september 2011

Helgens stora tävling

Av Johnny Ottosson - 18 september 2011 16:00


Resultat Onsala


Idag har resultaten äntligen kommit ut på FT Sveriges hemsida. Den stora klassen PCP FP hade 16 st deltagare varav 11 st sköt vapen ifrån FX Airguns. Dessa placerade sig på platserna 1-7 med en icke-FX först på åttonde plats. Vi hade 0 deltagare med kaliber 177 eller kaliber 20, det finns däremot 14 st med kaliber 22 och 2 st med kaliber 25. Förutom diverse FX så fanns det 1 st Theoben och 4 st Logun Axsor.


Vann gjorde Urban Priman efter särskjutning mot Thomas Kallander, tredje platsen erövrade PO Olausson med en åldersdigen men välskjutande FX2000. Själv hamnade jag på plats 11 och den gode Sandstig placerade sig på retfulla plats 4.

Nästa stora klass var PCP 10J med även där 16 st deltagare. Här var dominansen för FX Airguns inte alls lika stor, totalt 9 st av detta fabrikat med en FX Airguns Independence på plats 5 som bästa placering. Segrade gjorde Niklas Guttman med en Weihrauch HW100 följd av Dan Bratthagen med sin välskjutande antikvitet, en Air Arms Pro Target och tredje pris knep Fredrik Gross med sin välkända och uppenbarligen väldigt dugliga Hatsan AT-44. Min egen placering blev blygsamma plats nummer 11, inget vidare resultat.

Den tredje klassen var Fjädervapen 10J som attraherade 15 st tävlanden. Som vanligt så domineras den här klassen totalt av Feinwerkbau 300 och man kan utan överdrift säga att något annat vapen har ingen chans till en topplacering i den här klassen. Plats 1-5 erövrades av modell 300 med en modell 150 på plats 6 och en ytterligare en modell 300 på plats 7. Först på plats 8 kunde man hitta en icke FWB med Henrik Hagmans BSA Lightning XL. Bästa rekylerande vapen i fjäderklassen.

Segrade gjorde Hans Norling följd av Stefan Olsson med Dan Bratthagen på plats tre. Själv tog jag plats 10 vilket hade varit bronsplats om vi inte hade haft rekylfria vapen i fjäderklassen..

Klassen Öppna Riktmedel är mycket populär och där deltog denna gång 9 deltagare, tyvärr så hann jag själv inte gå den klassen då jag slösade bort tiden med att gå Fjäder 10J. Här vann Martin Lindfors, följd av Keijo Strid varpå den gode Sandstig tog bronsplats med lånad HW80 från Lindfors.

Slutligen så hade vi den döende klassen om fjädervapen över 10J. Här fanns 3 st deltagare så deltagaren på sista plats i klassen var åtminstonde garanterad bronset. Segrade gjorde Thomas Kallander med Urban Primans Diana 56. Urban själv tog tredje plats och andraplatsen tillföll Martin Lindfors.

Sammanfattningsvis så var det lika hög klass på tävlingen denna gång som det alltid är när Onsala LGK arrangerar. Trevlig stämning, mycket skytte och en hel del spännande vapen. Riktigt goda muffins rapporterades det ifrån den alltid lika välfyllda husvagnsrestaurangen. Licenskravet som många gnällde och kommenterade över på diverse forum innan vårtävlingen var helt bortblåst denna gång. Att ha licens på ett tillståndspliktigt vapen anses fullständigt självklart efter bara en säsong, precis som det ska vara. Jag hörde överhuvudtaget ingen som kommeterade någonting alls runt detta, varken positivt eller negativt. Detta moment sågs precis lika naturligt som att inte gå ut på skjutbanan när andra redan skjuter.

Något som dock är värt att fundera över ännu en gång är AGs beslut om gruppindelningar, en rent regelteknisk frågeställning. Min personliga uppfattning är att klassen Fjäder 10J är fullständigt åt helvete!

Resultatlistan talar sitt tydliga språk, hade FWB-300 gänget skjutit mot PCP 10J (vilket de borde) så hade topp tre resultaten räckt till silver, brons och tredjeplats i kamp mot totalt rekylfria PCP! Så bra skjuter dessa vapen.

Att ställa upp mot den här typen av rena matchvapen med vanliga rekylerande Diana, BSA eller HW är totalt meningslöst. Som det är nu så skjuter hälften av alla i Fjäder 10J rekylfria matchvapen och tar därför normalt alla placeringar 1-8.

Åtminstonde två andra deltagare jag tävlade med hade konstaterat precis samma sak och fastslog att det var bättre att tävla med fjäderbössan i klassen Öppna Riktmedel än Fjäder 10J då man inte använde ett rent matchvapen för 10M.

Troligtvis så har vi en hel del av förklaringen till populariteten hos klassen Öppna Riktmedel i detta faktum, man kör den klassen eftersom man ändå inte har en chans i sin riktiga 10J-klass.

Klassen för fjäder över 10J börjar bli allt mer uppenbart meningslös i takt med att antalet deltagare sjunker till pallplatsantal. Med ett par, tre deltagare så är det frågan om det är rimligt att ha en separat klass för dessa.

Det kanske är dags att köra en klass för rekylerande fjädervapen, oavsett effekt, samt en för rekylfria fjädervapen, oavsett effekt?

Detta snarare än att slaviskt följa licensgränserna för tävlingsgruppindelningen.


 
 
Ingen bild

MG

18 september 2011 16:43

Jag ser då inga resultat på FT sidan!

Johnny Ottosson

18 september 2011 18:40

Jodå, under "Resultat"...

 
Ingen bild

MrBlarren

18 september 2011 21:42

Hur tänker du nu ? FWB 300 är väl ett fjädervapen och skall då naturligtvis gå i klassen fjäder,en PCP kan det inte bli bara för att dom är rekylfria och mycket välskjutande eller ?

Johnny Ottosson

18 september 2011 23:25

Varför ska drivkällan avgöra klassindelningen?

Borde inte funktionsprincipen vara mera relevant, alltså rekylfritt eller rekylerande?

Om inte annat så visar poängresultaten i tävling efter tävling att nuvarande system inte fungerar. Fjäderklassen 10J får iom 300-vapnen samma eller högre poäng än 10J PCP och det är rejäla skillnader, inte sällan mer än 10 poäng (av 60 möjliga) mellan sämsta 300 och bästa konventionella fjädervapen...

 
Ingen bild

Nisse

18 september 2011 21:47

Kan rapportera att det visst kollades licenser...
Dom som kom nya eller hade nya vapen med licenspliktig kraft fick visa sina papper...
Dom flesta kom dock med sina papper framme eller var välkända av oss... det är ju inte första tävlingen vi anordnar och inte den sista heller..
väl mött så ses vi på nästa tävling till våren/ Nisse

Johnny Ottosson

18 september 2011 23:23

Visst kollade man licenserna, det jag skrev var att man inte hade någon diskussion runt detta. Det uppfattades med andra ord inte som något problem, på samma sätt som en del antydde att det skulle vara innan vårträffen.

Nästa gång så ska jag minsann häcka i din husvagn igen..

 
Ingen bild

öberg

20 september 2011 23:34

Du som gilar att driva saker till sin yttersta spets! Enl mig så vann du första pris i säker vapenhantering (i allafall vad man såg från yrkersbäverns film) efter ett och ett halvt år i vapenbranchen så har man sett ett och ett annat om man säger så! "öppen!" pipa på brytvapnet är exemplariskt enl mig. Kanske obligatoriskt vapen i vapenfodral mellan stationerna vore att föredra?

Johnny Ottosson

21 september 2011 22:11

Hehehe..

Tack, antar jag.

Säkerhetsfrågor är alltid intressanta att driva, vi får väl se vart det landar.

 
Ingen bild

MrBlarren

21 september 2011 23:26

Ehm...om inte drivkällan skall vara avgöra då borde man rent teoretiskt kunna skjuta med krut i rekylerande då ? eller :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards