Airpang

Direktlänk till inlägg 8 september 2011

Money talks...

Av Johnny Ottosson - 8 september 2011 20:15


På en tight budget


Så, ett luftgevär ska inköpas? Det ska vara tekniskt bra, rimligt enkelt att meka med, hållbart, bra kvalité, vettig finish och passning samt dessutom - kosta så lite som möjligt. Vad ska man då välja?


Vill man ha ett fabriksnytt varumärkesvapen så ligger generellt prisbilden mellan 2000-5000 kr för ett bra standardvapen av fjädertyp. Visserligen så kan man köpa även fina fjädervapen för uppåt 6000 kr men då börjar man också tassa in på PCP territorium och känslan av prisvärdhet minskar i takt med kostnaden stiger.

För två långa så hade mitt val varit en HW30S med kaliber 177.

Detta kan naturligtvis kännas tråkigt och ni har säkert sett precis samma rekomendation på mängder av forum igenom åren men det finns en anledning till detta - i prisklassen under 2000 kr så är HW30S kung! Inte mycket att tillägga.


   Weihrauch HW30S Special


Varför inte ett litet kit ifrån Sportwaffen-Schneider i Tyskland? Jag har själv handlat ifrån dem flera gånger och det hela har fungerat mycket smidigt. Detta kit innehåller vapnet ovan, komplett med kikarsikte, fäste och pipvikt samt 500 diaboler för blott €239 + frakt. Summan blir alltså 2230 Kr med dagens kurs.

Ett mycket bra vapen och dessutom sällsynt vackert i utförandet ovan. Perfekt för allroundbruk hemmavid eller kanske för fjäderklassen 10J vid våra tävlingar. Mera "riktigt" fabriksnytt vapen får man inte för mindre pengar.

Men jag vill ha kaliber 22 och möjlighet att gå bortom 10J...?

Då är Weihrauch fortfarande ett bra kort. Om man inte har några invändningar mot formatet så är HW80 ett oerhört prisvärt alternativ. Det är ett tungt vapen främst tänkt till stationärt skytte men det har mycket god precision, samma suveräna avtryck som de flesta HW, nämligen Rekord, samt gott om kraft. Allt till ett pris om blott €289, med andra ord 2700 SEK. Ungefär samma summa säkrar en HW95, som är ett smidigare vapen med nästan lika god prestanda.

Tittar vi sedan på den tredje prisklassen, bortom 2000 och 3000 kr så har vi en hel del intressanta alternativ. Mitt personliga val hade nog varit en Air Arms TX200HC och då blickar jag mot England och BAR snarare än Sportwaffen-Schneider ifrån Tyskland. För £409 så säkrar man en fin TXHC med valnötsstock, detta motsvarar då 4360 SEK.

Slutligen så har vi den högsta prisklassen, runt 5000 kr. Där hade jag åter igen satsat på Sportwaffen-Schneider och befriat plånboken ifrån €539 för en helt ny Diana Airking. Motsvarande 5048 kr fattigare så hade jag kommit i besittning av ett semirekylfritt precisionsvapen med en kapacitet inte långt ifrån dagens PCP.

Som ni ser så finns det en lång rad prisvärda fjädervapen av ypperlig kvalité för högst rimliga pengar, fjärran ifrån kinavapen, bössor från Gamo eller Hatsan. Passa på att fynda för ingen vet ju hur länge dessa vapen kan försvara sin plats i dagens konkurrens av allt mer talrika skräpvapen på fjäderfronten samt billigare och billigare PCP ifrån obskyra tillverkare i Asien.

 
 
Ingen bild

Mike

8 september 2011 21:34

Theoben SLR 98

Johnny Ottosson

10 september 2011 11:56

Ett mycket fint vapen men prislappen på runt 8000 kr och uppåt är ganska saftig för de flesta och för samma summa så kan man välja mellan ett flertal PCP.

 
Ingen bild

Sergeanten

9 september 2011 20:52

Trevligt med lite omdömen om fjädervapen. Uppskattas av stenåldersfolket som fortfarande skjuter med fjädergevär. (Liksom att vi gillar segling trots att det finns motorbåtar.)

Johnny Ottosson

10 september 2011 13:41

Jag ser det nog tvärtom, segelbåten är det moderna miljösmarta och framtidssäkra sättet att färdas på vatten.

Motorbåten med sin fossilbränsledrivna förbränningsmotor tillhör det förgångna.

 
Ingen bild

Silwer

9 september 2011 22:09

Uppskattar man dock kvalitet så är det struntsamma om man börjar närma sig PCP priser tycker jag iaf.

Däremot förstår jag att det inte är så hos så många.

Kvalitetsfjäderbössorna är illa ute skulle jag säga.

Men det finns ju en begmarknad, då kanske man kan spara någar kronor med.

Ett fjädergevär komme leva länge om det är bar tillverkat och det komemr inet konstra särskilt mycket för ägaren, och det är alltid redo utan en massa kringutrustning.

Sen får man kalal det stenålder om man vill, det är bara tråkigt tat en del helt tappat ett verkligt intresse för luftvapen.

Kan man inet ha kul alltså för tat an inet kan skjuta "perfekta" serier på en tavla?

Jag är lite ledsen att vissa ser det så.

 
Ingen bild

Luftpickan

10 september 2011 20:46

En FWB 300s med kikarsikte är aldrig fel.
Jag själv köpte ett match från -81 i absolut nyskick för 2300:-
I det har jag en Maccari arctic-fjäder. Skjuter en FTT i ca 195m/s.
På det ett Nikko Stirling Diamond 1-4x24 utan justerbar AO.
Läste på lite om optik och tydligen blir parallaxfelet ett par mm med så liten diameter på siktet och det verkar stämma.
Skönt att inte behöva fokusera hela tiden då jag skjuter varje skott på olika avstånd. En otroligt fin optik för rimlig peng + världens bästa luftgevär för en rimlig peng är en vinnande kombination!!

 
Ingen bild

Per Svensson

13 september 2011 11:21

"Jag ser det nog tvärtom, segelbåten är det moderna miljösmarta och framtidssäkra sättet att färdas på vatten.
Motorbåten med sin fossilbränsledrivna förbränningsmotor tillhör det förgångna".

Kan mycket väl vara så. Hör ofta dina gelikar tala om detta, nästan med en optimism i rösten. Att vi ska gå mot segelfartyg som framtidens transportmedel på vatten var dock nytt. Kommer väldigt drastiskt ändra vårt sätt att bedriva handel i vart fall.

Men jag förstår också att det kan finnas en romantik runt att gå över mot segelbåtar, cyklar, självhushållning och armborst. Att skjuta iväg projektiler som man inte återvinner är väl något som stör era samveten mot sömnlösa nätter ;-).

Johnny Ottosson

13 september 2011 17:26

Det är inget som har ett egenvärde eller som jag ser fram emot men jag tror att det blir svårt unvika detta när bränslepriserna stiger.

När en miljard kineser ska köra bil istället för trampcykel ökar efterfrågan på fossilt bränsle och därmed priserna.

Med en prisbild på kanske 35-40 kr per liter inom några år så kan det bli svårt för vanliga människor att köra motorbåt med glupskande förbrukning. Då får man se mot andra alternativ, vare sig man vill eller inte.

Tyvärr...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards