Airpang

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2011

Våndan av affärer....

Av Johnny Ottosson - 31 augusti 2011 10:00


Vem lurar vem..?


På Airgun så har det under de senaste dagarna cirkulerat en mycket intressant tråd vars utfall fick en liten twist på slutet. Upprinnelsen var att en person ville sälja en kompressor som han dock egentligen inte visste någonting om.


Säljaren berättade sanningsenligt att han inte hade någon aning om prisläget men så fort någon angav en prissumma så accepterade han detta snabbt som sanning. Sagesmannen antydde snabbt runt 10-12.000 kr för kompressorn och detta blev då utgångsläget för de fortsatta diskussionerna.


Nu ramlar dock Fredrik Axelsson in i diskussionen och förkunnar promt att kompressorn bara var värd 500 kr, dock utan att presentera någon djupare förklaring till detta.


Efter detta inhopp så börjar tråden snabbt blir sur, säljaren känner sig förorättad av vad han uppfattar som ett rent skambud eller kanske rentav ett trick för någon att göra ett rejält klipp på kompressorn. Sagesmannen bakom uppgiften om 10-12.000 kr försvann dock snabbt ifrån diskussionen.


Bakom kulisserna så fick nu säljaren en köpare, denne bjöd raskt 8000 kr och det blev snabbt en affär till båda parters belåtenhet. Åter igen så uttryckte säljaren sin förgrymmelse över att någon hade fräckheten att antyda ett värde om blott en femhundring.


Då diskussionen var mycket intressant, av många skäl, så tog jag upp ämnet med Fredrik dagen efter. Hur var egentligen storyn bakom den där kompressorn?


Jo, berättade Fredrik, det tillverkades bara ett handfull sådana hos CNC Process AB och att det inte blev fler berodde på att konstruktionen hade en rad tekniska tillkortakommanden. Till att börja med så var luftmängden mycket låg, bara fyra minutliter. För de som inte är så bekant med minutliter i detta sammanhang så kan man lätt illustrera den här prestandan igenom att använda lite siffor ifrån FillCalc. Där kan vi lätt se att en vanlig småtub på 200 cc vid 200 Bars tryck innehåller ca 40 liter luft. För att fylla tuben med ett flöde av fyra minutliter så krävs det alltså att kompressorn jobbar under tio minuter, räknat ifrån tom tub.


Kruxet med att pumpandet tar tid är att under tiden som pumpandet äger rum så utvecklar kompressorn en rejäl värme, vilket tar hårt på kompressorns livslängd. Värmen i sin tur knäckde dessa kompressorer och den segaste av dem klarade strax under 40 minuters effektiv drivstid utan avbrott. Sålunda så blev det ingen serieproduktion av saken.


I samma veva så öppnade dock Fredrik eget och behövde av konkurransskäl snabbt få ut en kompressor på marknaden. Med erfarenheter i bagaget ifrån den mindre bra konstruktionen ifrån CNC Process AB så började han i all hast skissa på en helt egen konstruktion. Den här kompressorn utrustades med vätskekylning och en övertrycksventil för att komma till rätta med värmeproblemen. Tack vare en effektiv evakuering av värmen så kan man tillåta en rejält ökad kapacitet - hela tjugofem minutliter. Exempeltuben ovan kan alltså fyllas på bara 1,6 minuter, under likvärdiga omständigheter.


Igenom detta så blev kompressorn snabb nog att fungera bra även för tuber bortom 200 cc och tack vare vätskekylningen så kunde man dessutom köra den nonstop under mycket långa perioder, exempelvis för att fylla en hel dykarflaska.


En vanlig 8 liter flaska till 200 Bar hade tagit den luftkylda kompressorn 6.70 timmar, om den överhuvudtaget hade överlevt. Den nya vätskekylda kompressorn gjorde däremot samma jobb på 1 timma och 4 minuter, vilket den dessutom kunde klara av att göra gång på gång på gång utan att ta skada.


Med den här kunskapen i bagaget så blir ju frågan hur nöjd köparen är över sin affär? Eftersom denne dessutom utgjordes av representanter för en förening, vilka brukar slita betydligt hårdare på kompressorerna än en enskild privatperson, så blir den spontana frågan hur länge kompressorn håller? Hur reagerar sedan köparen när den rasar och inga reservdelar längre finns att anskaffa?

Hur ställer sig till exempel säljaren till en klagande köpare i efterskott?

Som ni ser så är detta en historia med många bottnar. Säljaren fick oförskämt bra betalt och minskade sin förlust för kompressorn ordentligt, sett till dess tekniska värde, i det skenet så är han naturligtvis en vinnare. Problemet är emellertid att han därmed också gjorde köparen till en förlorare, låt vara att detta inträffade utan säljarens avsikt.

Visst kan man tycka att säljaren borde veta bättre vad han säljer och prissätta därefter, om inte annat så av rent moraliska skäl. Köparen borde definitivt veta bättre och inte betala 8 papp för något som möjligtvis har värdet av elmotorn för en femhundring. Här hade research betalat sig rejält. Dock så faller även ansvaret hårt på den som spontant ropade "10-12.000 kr" utan att ha en aning om vad han egentligen talade om. Tack vare detta så missade säljaren andra infallsvinklar på affären och utgick okritiskt ifrån att sagesmannen faktiskt hade rätt - vilket han ju inte hade med facit i hand. Pengar förblindar.

Nästa förlorare, förutom säljaren som ofrivillig ockrare, köparen som okunnig överbetalare och den "sakkunnige" som blev tagen med rumpan bar som okunnig nybörjare är dessutom forumet som misskrediteras gravt av den missnöjde säljaren som såg risken att bli blåst på en bra affär igenom att andra spekulanter eventuellt blev oroliga av de helt olika värden som angavs.

Vi har alltså tyvärr bara förlorare i den här historien...

Vilken lärdom kan man då dra av detta? Tja, en säljare bör veta vad han säljer och sätt ut ett rimligt pris därefter. En köpare bör också veta vad han vill ha, hur det fungerar och vad det egentligen bör kosta. Övriga bör helt enkelt sitta still i båten och hålla käft. Därav att jag på min tid arbetade för policyn att man på forum aldrig tillåter diskussioner i handelsarenorna. Då kan köpare och säljare schackera över varans värde i lugn och ro via PM och ingen av dem riskerar att bli felaktigt påverkade av svamlande utomstående som faktiskt kan vara rent vilseledande...

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jazz

31 augusti 2011 12:26

Mycket riktigt sa jag att en kompressor beg brukar betinga ett pris på 10-12000. Men sedan som någon sa, Det är inte att betrakta som kompresorer de som Fx eller CNC har tillverkat. De är ett fyllkitt inget annat. Sätter man ut att det är en komp så förutsätter man att det är det. Sedan så har det överhuvudtaget inte framförts vilket märke det är på prylarna. Fx motoriserade fyllning gick väl på 12-13,000 men de säljs väl inte mer.

Johnny Ottosson

31 augusti 2011 21:26

Det är en milsvid skillnad mellan CNCs kompressor och FXs. Den förstnämnda är mest av allt en prototyp som man dumt nog saluförde på den öppna marknaden, om än bara i ett tiotal exemplar. Den sistnämnda är en riktig kompressor, vad ska man annars kalla en konstruktion som kan fylla ett flertal dykarflaskor till dryga 200 Bar, den ena efter den andra?

Jag kan hålla med om att man borde kunna utgå ifrån att en kompressor faktiskt är välfungerande men så är inte alltid fallet, precis som med vapen så finns det bättre och sämre konstruktioner.

FX sålde tillverkningsrättigheterna till sin kompressor till ett annat företag och såvitt jag vet så tillverkas de ännu, dagspriset är 10.950 kr (Staffans Vapen). Konstruktionen är samma som för drygt 10 år sedan och utmärkt fungerande. Fulla reservdelar kan fortfarande uppbringas eftersom den är i produktion.

 
Ingen bild

Golle

31 augusti 2011 22:00

FX och CNC kompressorerna är först och främst ett billigt alternariv till en riktig Dykkompressor, inget annat.
Man kan bara benämna dom som det, inte att dom skulle vara ersättning för en riktig dykkompressor. Det är dom inte tänka till.
Vår bauer junior, i dykklubben, fyller drygt 20 tuber i månaden, och har varit på service en gång på 7 år, och vi köpte den begagnad då för 12.500 kr. Så nu har jag inte vetskap om vad denna säljare hade för kompressor tillsalu, men va det en "Riktig" dykkompressor han hade så lär 12000 kr som en rätt bra uppskattning av värde.
Har använt en FX kompressor ett tag för något år sedan, på den lokala paitballklubben, för att fylla småflaskor, det funkar den utmärkt till. Så till att fylla bössor direkt kan den nog vara ett alternativ. tex en FT klubb eller liknande, men att fylla tuber med verkar ju helt bortkastat om man måste serva den var 10-20 flaska.

 
Ingen bild

Öberg

1 september 2011 00:42

Hur vet du att CNC kompen är så mycket sämre? Är det för att någon talat om det för dig eller har du testprotokoll på det?
Är det inte upp till varje säljare att själv bestämma pris på sin vara? det kallas väl fri konkurens?

Johnny Ottosson

1 september 2011 21:23

Kul o se att du bevakar bloggen, din gamle skojare. Jag har talat både med Torbjörn Ek (CNC) och Fredrik Axelsson och den sistnämnde har god insikt i skillnaderna bakom de båda.

Vill du ha en opartisk synpunkt så är Gehmann en mycket bra referens, de sålde CNCs kompressorer men var tvungna att avbryta samarbetet på grund av alla tekniska problem.

Visst får varje aktör själv bestämma priset för sin vara men ingen vill väl lura motparten av ren okunnighet? Man måste få möjlighet att göra ett informerat val helt enkelt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se