Airpang

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2011

"Broschyrsiffror....."

Av Johnny Ottosson - 27 augusti 2011 14:15


Överdrifter och rena lögner..

 

Jag har noterat att det på många forum cirkulerar de mest anmärkningsvärda uppgifter som egendomligt nog får stå oemotsagda trots att jag vet flertalet besökare på just dessa forum som borde besitta större kunskap än vad flera av sagesmännen bakom de remarkabla sifforna uppenbarligen besitter själva.


Man kan alltså se otroligt flagranta påståenden som dessvärre etableras som rena sanningar, frågan är dessutom vad som egentligen är rimligt och inte. Hur många skott kan man egentligen förvänta sig ifrån vapen Y med effekuttaget X?

Allt beror ju på spridningen, det är ju just detta som är viktigt att betänka.


Jag anser att man bör räkna inom 20 fps med ett självregulerande vapen och inom 15 fps med ett regulatorvapen för att få ett rättvisande resultat som även representerar vapnets kapacitet på längre avstånd.


 Om man däremot räknar med exempelvis 80 fps spridning så kan man lätt locka fram otroliga mängder skott ifrån vilket vapen som helst. Problemet är att numera så börjar även många ange spridningen och då blir det lättare att särskilja vem som har en korrekt iaktagelse och vilka som fabulerar.


Hur kan man då veta vem som skarvar sina uppgifter och vem som inte gör det? Vad är helt enkelt trovärdigt och vad är uppenbara falserier?


Generellt sett så är drivspegelns storlek av vital betydelse för mängden skott och jämnheten mellan skott till skott som man kan få ur ett vapen vid ett givet effektuttag. En grov kaliber gör att man får ut fler skott inom en given volym än om man har en klen kaliber. Betänk dock att det inte bara är kalibern utan även pipans längd som påverkar pipans totala volym.


Nästa faktor som är viktig är projektilens egenvikt, tyngre projektiler ger alltid jämnare utgånghastighet än lättare. Likaså måste naturligtvis diabolerna väga exakt lika mycket (vilket de i princip aldrig gör) för att ge jämn utgångshastighet.


Den tredje omständigheten som är gynnsam för låg spridning och många skott är tubens storlek, en stor tub gör att man alltid får jämnare spridning mellan skott til skott. Slutligen så är självfallet också drivkällans typ otroligt viktig, ett vapen med regulator ger i praktiken alltid fler skott eftersom tuben då kan fyllas till ett högre tryck vilket drivkällan, på grund av regulatorn, då kan hantera.


Ett idealvapen för att få många skott på en fyllning och så låg spridning som möjligt är alltså ett vapen som; har grov kaliber, har stor tub, har regulator samt laddas med tung och jämn ammunition.


Ett exempel på detta är min FX Airguns Elite, som uppfyller samtliga punkter ovan, den ger 90 skott inom 15 fps spridning ifrån 500 cc fylld till 250 Bar.

Om nu sedan någon påstår att ett vapen med 255 cc tub (halva storleken), i en mindre kaliber (.22, ca -15%) och med en kortare pipa (21" vs 24") och med ett självregulerande ventilsystem ger exakt samma mängd skott - tja, då finns det bara två saker att konstatera.

1. Vederbörande narras

2. Man räknar en spridning som vida överstiger både 15 och 20 fps

Samma fenomen uppstår även då man uttalar sig om en given spridning, exempelvis 1 mps (ca 4 fps). Detta är en utomordentlig låg spridning som man i princip aldrig kan mäta upp, av den enkla anledningen att bara spridningen i diabolernas egenvikt skiljer så mycket att en större differans än detta uppstår. De enda vapen som jag har sett den typen av spridning på är rena matchvapen för 10M Int där man använder uppvägda och kalibrerade projektiler.

Att överhuvudtaget hitta vapen som klarar en hel mätning inom enkelsiffrigt antal fps, alltså under 10 fps, är mycket svårt. Ni har säkert sett exempel på detta i de brittiska tester som jag har länkat till under vinjetten Dagens Upload. Där är det sällan man ser vapen som klarar en hel kurva på under 15 fps, trots måttliga utgångshastigheter och energiuttag (under 12 fpe).

Den här typen av diskussioner och fritt fabulerade påståenden är inte minst vanliga inom motorhobbyn men där har de värsta avarterna motats i dörren de senaste åren i takt med att folk har börjat bli bekanta och bekväma med de matematiska formler som lätt kan visa om ett påstående överhuvudtaget är fysiskt möjligt eller inte.

Exempel på detta: http://www.rbracing-rsr.com/aerohpcalc.html

Även för luftvapen så finns det liknande regler som man kan använda för att kalkylera runt olika påståenden. Dessvärre så är de bästa sådana formler/modeller i ägo hos tillverkare och andra aktörer som inte har intresse av att lägga ut dem publikt eftersom de utgör själva fundamentet till deras egen möjlighet att skapa nya produkter. Igenom dessa "regelverk" så kan en konstruktör redan på pappret börja beräkna om en tänkt konstruktion är rimlig eller inte liksom vilken nivå av prestanda man kan räkna sig att erhålla ifrån just den konstruktionen som färdig produkt räknat.

Likaså kan man använda formlerna till att "räkna baklänges" för att exempelvis se om en annan tillverkares påstående runt sina egna vapen är rimliga eller inte, långt innan det aktuella vapnet ens är provskjutet.

Förhoppningsvis så kanske dessa ramverk eller beräkningssystem blir mer offentliga i framtiden så att vi alla enklare kan se vems påståenden är rimliga eller inte. Till dess så kommer det tyvärr även fortsättningsvis att florera en hel del bisarra påstående på olika forum runt om i världen vilka dessvärre kommer att läsas som sanningar av nytillkomna entusiaster utan egen praktisk erfarenhet i bagaget.

Risken kommer alltså även att fortsättningsvis finnas där en ny entusiast råkar köpa "fel" vapen eller ett vapen som inte uppfyller vad någon annan påstår bara för att någon högljudd tokstolle på ett forum någonstans blåljuger om sitt eget vapens prestanda.


 


 
ANNONS
 
Ingen bild

MG

27 augusti 2011 15:09

Det kanske är så att vederbörande rentav säljer just sådana bössor som han skriver upp till skyarna för att öka sin egen försäljning. "Mycket troligt att det är så"

Johnny Ottosson

27 augusti 2011 18:41

Jag har dessvärre hört detta även ifrån annat håll men det är inget som jag kan styrka själv.

Tråkigt om det är så.

(Kunde tyvärr inte ta telefonen när du ringde förrut.)

 
Ingen bild

Thomas

28 augusti 2011 00:36

Jag tror det är fel att sätta upp en spridning på exempelvis 4,6/6,1 m/s (ISO-13), eller liknande som en regel.
% är nog bättre. Jag skulle gråta blod om det enda PCP som jag har sköt så dåligt som 4,6 m/s i spridning (Walther, liten tub och bara 4,5 mm).

Om ett spann på +_2,3 m/s (4,6 m/s) anses som bra i PCP kretsar, så kommer jag aldrig att gå från fjäder till PCP.
Till och med mitt sketna Diana 460 skjuter bättre än så (345-348 m/s - 4,5 mm - Gamo Match på 0,5 gram)...

 
Ingen bild

Silwer

30 augusti 2011 19:57

Så kan du inte jämföra, ett självreggat PCP har en ventil som öppnas av en framrusande hamare, och denna håller tex. emot mer med högt tryck på andra sidan osv.
Et regulerat har som namnet antyder en reglering så att du ska få så nära det bara går liak mycket luft vid varje öppning av ventilen.

Men att få det 100% exakt är omöjlitgt och så skiljer väl vikt och form på diabolerna med.

Dels tror jag inet din Diana är så där jämn heller och definitivt inte för alltid.

Jag har skjutit fjäderbössor genom kronon och vist påminner de väl om regulerade PCPer i stil då man får en ganska rak skjutkurva, me alltså du sitter ju på en rejäl rekyl med dne där med.

Nä alltså det här går inet tat jämföra på det sätt du gör.

OCH då är jag stark anhängare för fjädervapen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se