Airpang

Direktlänk till inlägg 4 augusti 2011

Ammunitionstest 2

Av Johnny Ottosson - 4 augusti 2011 11:00


HN Field Target & Trophy


   En klassisk diabol som har varit med länge..


En diabol som de flesta sannolikt har kommit i kontakt med är Field Target & Trophy från tyska HN. Detta är en mycket populär diabol som inte minst uppskattas av fjädervapenskyttar eftersom den är exceptionellt lätt för stora kaliber 25 - den väger bara angivna 20.00 grains. Den låga vikten i kombination med HNs goda rykte för bra kvalité gör att många fjäderskyttar regelmässigt har börjat att pröva den här diabolen för att hitta rätt ammunition till sina vapen. Jag har själv haft mycket bra resultat med diverse Weihrauch till den här diabolen.


Prisläget är 69 kr för en ask om 200 st hos Hurricane, detta gör att diabolen tillhör medelpris till kalibern.



     Fräscha och homogena diaboler..

 

Som vi kan se så är det rena och fina diaboler med utsökt pressning. Kanske inte toppkvalité men onekligen mycket bra för kostnadsläget. Diabolerna känns som den kvalitétsprodukt som man kan förvänta sig ifrån HN.


Dessa diaboler ser mycket bättre än gårdagens Gamo så det ska bli mycket spännande att se vad krongrafen säger om dem. Jämn vikt ger ju alltid en fördel när det gäller att nå en jämn utgångshastighet:


1. 984


2. 984


3. 982


4. 985


5. 983


6. 999


7. 995


8. 998


9. 994


10. 990


Genomsnittet blev 989 fps eller raska 301 mps.


Ett jämnt resultat trots att diabolerna är förhållandevis lätta, detta kan bara betyda en jämn vikt mellan olika exemplar, mycket lovande med andra ord. Tack vare den låga vikten så känns de väldigt korta att ladda, troligtvis så är det fysiskt svårt att tillverka blydiaboler med lägre vikt till den här kalibern om de ska behålla hyfsat rimlig längd och inte börja bli ballistiskt instabila, som en rundkula.


Nästa steg är att väga upp dem, först tio individuella diaboler och sedan ett genomsnitt vägt av 10 stycken andra, gemensamt vägda, diaboler:


1. 20.08


2. 19.98


3. 20.14


4. 20.26


5. 20.04


6. 20.00


7. 20.04


8. 20.10


9. 20.18


10. 20.18


Genomsnitt av 10 andra diaboler: 20.11 grains


Jämna och fina resultat, som det anstår en varumärkesdiabol. Här finns inte så mycket att klaga på, vilket också bekräftades i kronograftestet. Med tanke på diabolernas låga vikt för kalibern så är detta helt acceptabla, på gränsen till bra, resultat. Gott presterat i relation till prisläget.


Effekten hos den här diabolen (genomsnitt vo samt genomsnitt vikt) blev: 43.69 fpe eller 59.24 joule. En uselt låg effekt, som förväntat. Lätta diaboler är alltså synnerligen ogynnsamma för hög effekt i ett PCP. Ju starkare PCP och desto grövre kaliber, ju större blir effektförlusten relativt en för kalibern tung diabol.


Nu, den intressantaste och viktigaste delen, den praktiska precisionen:


      Ja, jisses....inte rätt diabol för detta vapen, den saken är klar..

Även med i övrigt fina HN FTT så var det svårt att överhuvudtaget hålla sig inom ett A4-ark, det gick bara med nöd och näppe. Även här fick jag färgmarkera för att man tydligt ska kunna se hur illa det blev. Inte heller denna gång ville jag fortsätta att skjuta när utfallet blev så nedslående. För att kontrollera så att det inte var något fel på mitt vapen så sköt jag rakt 5 skott Exterminator, längst ner till höger, som verifikation på att allt var korrekt.

För min FX Airguns Elite så var detta uppenbarligen inte rätt ammunition, men jag vill samtidigt tillstyrka att jag har tidigare fått riktigt bra resultat med denna diabol i HWs fjädergevär.

Sammanfattningsvis så kan man säga att den är för lätt, den går för fort och den träffar där man minst anar. Inget bra läge för ett PCP med andra ord..

 
 
Ingen bild

hotshot

4 augusti 2011 23:56

Har blandet erfaring med FTT (i mindre kaliber).
Ujevne dimensjoner; har du prøvd å måle hodediameter? Tror det kan forklare enkelte "flyers".

 
Ingen bild

Jazz

5 augusti 2011 21:51

Ingen erfarenhet med FTT. men tycker precis som du att Hatsans kulor är bäst. De heter ju förstås Exterminator i bland. Samma kulor men heter de inte Fx med? Eller var det andra kulor de hade?

 
Ingen bild

Silwer

7 augusti 2011 03:39

FX har ju traditionellt varit JSB.

Men .25orna kanske är nåt annat?

 
Air

Air

7 augusti 2011 16:48

En av de annonserade fördelarna med
ST pipan var att den skulle vara amo
vänlig det verkar den inte vara

http://Söndag 7 aug 16:47

 
Ingen bild

Silwer

9 augusti 2011 11:49

Faktum är att det tycks vara lite delade åsikter om den där, de har ju som sagt gjort om stämplingen osv.

De ger tydligen iaf lägre friktion vilket leder till at man kan sparar lite luft om mna ställer den till samma V0 som med säg en LW pipa.

Personligen tror jag inet att man bara kommer på nåt totalt överlägset längre, det mesta har funits länge och kan förfinas på olika sät, men även PCPer från 90-talet är inte skit idag, så det är så svårt att få ur nåt extra, även om priserna själklart går ner.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards