Airpang

Alla inlägg under juli 2011

Av Johnny Ottosson - 13 juli 2011 10:00


En dag i Fagerlid


I går så var jag iväg till FX fabriken i Fagerlid för att spela in några videos om hur man servar den nya generationens vapen, främst då Royale/Elite. Bland annat så gjorde vi en video om hur man demonterar själva vapenventilen och en video om hur man tar ur regulatorn.


   Själva regulatorn, den är sannerligen inte stor...

 

Efter förmiddagens mekande med regulatorer och ventiler så blev det pipor som tema för eftermiddagen. Jag fick då förmånen att beskåda hela processen hur en ST-pipa skapas och pressas, en mycket intressant erfarenhet. Egentligen är det otroligt att det fungerar så perfekt som det gör när man betänker hur många variabler som måste vara absolut korrekta för att allt ska stämma.


  Det är spännande att se hur en ST-pipa blir till...

 

Nu återstår att editera och sammanställa allt material som skapades under dagen så håll utsikt här på bloggen för här kommer allt att komma ut succesivt. Slutligen ett stort tack till Fredrik som gjorde den här dagen möjlig och även till John som vill stå ut med att ha mig hängande över axeln när han jobbade...

Av Johnny Ottosson - 12 juli 2011 10:00


Till Fagerlid


Idag tillbringar jag dagen på fabriken så det blir inget utförligt blogginlägg, däremot så blir det säkert mängder med material utav detta som kommer ut på bloggen framöver.



Av Johnny Ottosson - 11 juli 2011 10:00


Mindre effekt..


Idag prövade jag att sänka effekten på min Elite ifrån 50 fps ner till 33 fpe, vilket är gränsen för att få tävla i Öppen Klass inom HFT här i Sverige. Själva justeringen är väldigt enkel, man skruvar bara ut hammarfjädern på sedvanligt sätt.



Beklagar den dåliga skärpan..  


En klok idé är att alltid markera utgångsläget så att man hittar tillbaka om man skruvar bort sig. Jag brukar använda Tippex, som fäster bra och torkar snabbt. På Elite så fick jag skruva ut bakstycket 3 varv för att komma ner till 700 fps med Exterminator, alltså 32.65 fpe eller 44.20 joule.


   Bakom kragen till luftfyllningen sitter regulatorn.

Jag lät bli att röra regulatorn, dels kan den vara knepig att justera in igen och dels så ska det inte behövas för en ren effektmodifikation nedåt på ett redan ostrypt vapen. När allt var injusterat så började jag skjuta för att studera utfallet, både på måltavla och igenom kronografen.


   Pipinfästningen på FX Airguns Elite..
 

En intressant detalj med Elite är att pipan sitter infäst med 4 stycken snedställda skruvar, två ifrån varje sida av blocket. När man byter pipa, vilket är enkelt, så måste man tänka på att dra skruvarna växelvis och försiktigt så att centreringen av pipan blir korrekt. Det hela kräver alltså lite känsla. Samma sak med inpassningen av pipan i längdsled, sitter pipan för långt fram så tätar inte packningen i transfertunneln och sitter pipan för långt bak så kläms packningen illa när handtaget stängs. Man får alltså ha lite koll på vad man gör när man pysslar med den här typen av vapen, spett och rörtång typ Hatsan är inte tillrådigt.

Hur gick det hela då? Dessvärre inget vidare. Regulatorn på Elite fungerar ju på så sätt att den är tajmad mot den naturliga ventilkurvan och ventilen som sitter i är riktigt potent. Detta innebär att när vapnet gick av regulatorn och skiftade över till den naturliga ventilkurvan så sköt effekten i taket och hastigheten gick upp ca 50 fps vilket betyder att effekten hamnade på drygt 50 joule i slutet av den totala effektkurvan.

När vapnet är korrekt justerat, för full effekt, så märker man inte övergången mellan regulator och självregulering, allt är synkroniserat så att effekten ligger på samma nivå, det enda som sker är bara att effektkurvan förlängs.

Lösningen är att hålla sig inom regulatorns skottantal, då går den jämnt och fint runt 700 fps, precis som jag önskade. En viss vaksamhet krävs dock när regulatorn lämnar över stafettpinnen till ventilen så att inte effekten skenar. En annan lösning är att ändra inställningen på regulatorn, men det är inget som jag är så sugen på ännu.

I övrigt så fick jag ut minst 150 skott, sannolikt runt 130 skott bara på själva regulatorn, klart mer än de 90 skott som jag har på 50 fpe. Likaså minskade ljudnivån ordentligt och detta fick jag ett tydligt praktiskt bevis för:


Notera rådjuret som betar ifrån mitt på vägen..   

När jag satt och sköt i lugnan ro så kom plötsligt ett rådjur knallandes, runt 20-25 meter ifrån det fönster där jag sitter. Trots att jag sköt för glatta livet så betade det obekymrat vidare och lyfte inte ens på huvudet vid puffarna. En helt klart lägre ljudnivå, ifrån en redan lång nivå, uppstod till följd av den lägre effekten.

Hur ska jag göra då? Nu blir det till att ställa upp effekten igen, jag fick inte träffbilderna med mig och med handen på hjärtat - vem skulle skaffa ett sådant här vapen bara för att köra det på halv effekt...?

Inte jag i alla fall, trots att jag kan ha en hel del knasiga idéer...

Av Johnny Ottosson - 10 juli 2011 14:00


En kort recension av Royale 200


Idag blir det dags för en liten video, som är skapad av JC på Yellow Forum. En mycket bra recension som inte minst tar upp skillnaden i format, där en 200 per automatik inte är smidigare än en 400, vilket många spontant tror. Sanningen är den att bra balanserade stortubsvapen är förbluffande smidiga att hantera, även om det rent visuellt sett kanske inte ser ut så.


En annan intressant sak är demonteringen av shrouden som visar att denna är helt tom inuti. Det enda som finns inuti är airstrippern, vars funktion är att ta bort turbulensen bakom diabolen vid avfyrningen med den lilla bieffekten att ljudnivån reduceras något. När han sedan monterar en eftermarknadstillsats med dämpning typ HW så blir inte ljudskillnaden speciellt märkbar, kanske rentav en något högre ljudnivå. De shrouder som FX Airguns tillverkar är fullt tillräckliga ifrån fabrik och det är både onödigt och olagligt att komplettera dem med en ljuddämpare, såvida man inte har en separat licens för dessa - vilket ju inte krävs för originalshrouden.


Bra jobbat, en trevlig recension...

Av Johnny Ottosson - 9 juli 2011 18:00


Dagens Upload


En gång i tiden (1997) så var handpumpar den riktigt stora nyheten i luftvapenvärlden och då körde tidningarna en hel del reportage om dessa och inte minst hur man använde dem.


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1787.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1788.jpg

Av Johnny Ottosson - 9 juli 2011 12:15


Hur stor är den egentligen...?

 

  

Redo för kontroll... 


Tuberna har ofta en specifikt angiven volym och det är faktiskt ganska så sällan som denna volym stämmer exakt med verkligheten. Kollar vi exempelvis på tuberna hos vapnen ifrån FX Airguns så är förvillingen ofta total, dels på grund av att man i sitt jättelika sortiment har haft väldigt många olika volymer mellan åren och dels för att den angivna volymen sällan är densamma som den verkliga.


Ett exempel på detta är den vanliga standardtuben som exempelvis används hos Royale 200. Här kan man naturligtvis anta att tuben är på 200 cc eftersom vapnet heter just "200" i sin benämning men samma tub finns även hos Cyclone-serien och där är den angiven till 180 cc. Vilket stämmer? Ingendera! Det är nämligen så att tuben faktiskt är 176 cc stor, räknat i effektiv volym utan ventil monterad.


Den som då räknar med 200 cc och har något som är 176 cc i verkligehten får naturligtvis helt fel resultat av sina beräkningar. Nu är detta fenomen inget unikt för just FX Airguns utan principen finns hos i princip alla vapentillverkare. Ett annat känt exempel är BSA Ultra som har angivits till allt mellan 50-78 cc när den mest pålitliga siffra jag själv har fått fram är 65 cc.


Hur är de då med de generiska tuberna, de som används av diverse olika vapentillverkare, exempelvis Luxfer? Jag hade en sådan 500 cc tub liggande så därför tänkte jag testa volymen på den i verkligheten.


Rent praktiskt så använder jag en digital medicinvåg från SALTER med tre decimaler, den mäter upp till 2000 gram. Sedan vägde jag tuben tom, utan ventil, varpå jag fyllde den med vatten (upp till gängningen), därefter så skruvade jag in ventilen tills den bottnade varpå vatten sipprade upp som inte fick plats.


Slutligen så kontrollvägde jag den ånyo.


Vikt tom: 814 gram

Vikt full: 1320 gram

Viktskillnad: 506 gram - alltså 506 cc.

Man kan alltså säga att tuben var relativt exakt i volym relativt angivet mått, det man måste betänka är dock att vissa vapen har ventiler som sticker in ganska långt i tuben och därmed stjäl luftvolym. Då kan nettovolymen med andra ord bli en hel del lägre än tomflaskan ovan.

Av Johnny Ottosson - 8 juli 2011 19:00


En odödlig klassiker..


   De kan fortfarande köpas nya - Made in England.

 

BAR har nu fått in den sista (?) serien av Webleys berömda luftpistoler. Prislappen hamnar emellertid på £195 + frakt. Begränsad utgåva.

Av Johnny Ottosson - 8 juli 2011 18:00


Dagens Upload


Hur många bössor ifrån Belgien känner ni egentligen till? Inte många antar jag. Här är ett av de få lysande undantagen, en ganska udda bössa som blev rätt omskriven när den kom men som idag, ungefär 15 år senare, snarare räknas till kategorin obskyra samlarvapen..


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1785.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1786.jpg



Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards