Airpang

Alla inlägg under juli 2011

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2011 10:00


Äntligen lite lugnt väder...


Så lade sig äntligen regnet och vinden lagom tills mörkret föll men det blev ändå en stund att skjuta lite. Först ut var Elite med sin helt nya pipa. Förhoppningen med denna var att vapnet nu skulle skjuta lika bra med både Exterminator och JSB King, inte bara bra resultat med, förhållandevis dyra, Exterminator.


På följande sätt blev utfallet med JSB King:


   Genomsnitt: 15.33 mm

 

Det hela verkar mycket lovande, som man ser av träffbilderna 2 & 8 så har jag två flyers som förstör annars helt perfekta träffbilder. Sannolikt så beror detta på att pipan är helt ny och bara har gått ett fåtal skott inna jag sköt ovanstående tavla. Med lite mer inskjutning så kommer säkert resultatet att bli helt suveränt, träffbilderna 1, 3 & 5 känns mycket intressanta. Återstår gör att pröva utfallen för Exterminator med den här pipan.


Nästa träffbild var med Royale och även här handlar det om en helt ny pipa, som inte heller denna är ordentligt inskjuten ännu. Ammunitionen här är JSB 5.52 på 16.00 gn, tidigare så hade ju detta vapnet en klar preferens för JSB Heavy 18.10 gn, fast det var ju med föregående pipa.


Genomsnitt: 14.77 mm

 

Även här har jag flyers på träffbilderna 1 & 9, som också förstör genomsnittet på tavlan, precis som för Elite ovan. Träffbild nummer 1 var för övrigt en inskjutningsträffbild, därav att träffarna låg så långt åt höger. Som vanligt så var allt skjutet på uppmätta 50 meter under goda men inte perfekta omständigheter.


I övrigt så är det slående hur liten och kort Royalen känns jämfört med Elite, likaså känns Royale betydligt hårdare att stänga när en diabol laddas in i loppet. Skjutkänslan skiljer sig inte så mycket som man kan tro, den längre Elite verkar döda den ökade rekylen som skapas av den tyngre diabolen. Däremot så är skillnaden på över 20 joule klart märkbar downrange när diabolen når sitt mål. Där upplever man mera av själva kraftkänslan hos kaliber 25.


Intressant nog så är båda vapnen påfallande tysta och ingen större skillnad i själva avfyrningsljudet, kaliber 25 låter dock avsevärt mera i anslaget. När jag skjuter JSB King istället för Exterminator så låter vapnet dock märkbart mera.

Av Johnny Ottosson - 17 juli 2011 15:00


Att byta pipa...


   Det gäller att lossa rätt skruvar...


Idag så har jag skiftat över pipa på min Royale och i samband med detta så passade jag på att fotografera själva blocket. Ett ganska vanligt problem på fabriken är tyvärr att många ägare inte bara lossar de två skruvar (de främre) som håller fast pipan utan man lossar även den tredje skruven, den närmast magasinöppningen.


När en pipa sedan ska återmonteras så drar man även åt den tredje skruven och när man gör detta så deformerar man pipmuffen, det område där man laddar diabolen. Drar man åt den tredje skruven så pressar man pipmuffen ur sin centrering vilket betyder att matarpinnen, som knuffar in diabolen i loppet, pressar diabolens kjol snett. Detta är självfallet inte bra för precisionen. Helst så ska matarpinnen alltid sluta sig helt centrerat i loppet, då sker matningen av diabolerna korrekt och då finns förutsättningarna för rätt precision.


Alltså, lossa bara de två främre skruvarna när ni skiftar pipa, rör inte den tredje.


När man sedan drar åt de två skruvarna så gör man det växelvis och försiktigt, det finns absolut inget skäl att använda övervåld. Lagom kraft är precis det som behövs, inte för mycket.


Shroudröret på Royale har ju en tidlig fasning undertill och om man vill ha den absolut rak, i förhållande till blocket, så finns det möjligheter att (försiktigt) justera in pipmuffen. Detta sker på så sätt att man stoppar in en insexnyckel eller liknande i transferporten samtidigt som man sakta och försiktigt vrider på pipan.


Jag brukar sätta upp vapnet i ett skjutstöd och med hjälp av en libell säkerställa att blocket är helt rakt. Sedan placerar jag libellen mot den plana fasytan under shrouden och därefter skjuter jag in pipan rakt så att allt stämmer.


Nu är detta inget vanligt förekommande "problem" men det har hänt att någon har råkat få ett vapen där fasningen har hamnat lite snett i förhållande till vapnet i övrigt.


Något som är mycket viktigt är dock att transferporten i blocket hamnar rakt mot transferporten i pipmuffen. Jag brukar lösa detta igenom att lägga pipan upp-o-ner, sedan lägger jag libellen på fasningen så att denna del blir rätt. Därefter så lodar jag rent visuellt in det dorn som jag placerar uppåt i transferporten mot något som jag vet är en lodrät linje. Slutligen så kontrollerar jag vapnet i kronografen för att se så den går korrekt.


Inskjutningsvärdet i kronografen till Royale brukar jag sätta vid 920 fps med 16 gn vid 220 Bar, då har man en peak på runt 940 fps efter ca 30 skott varpå hastigheten dalar åter till 920 fps efter fulla 60 skott. Detta motsvarar då en anslagsenergi av 30 fpe (41J) respektive 31 fpe (42J). Skjuter man sedan med 18.10 gn så har man normalt 880-900-880 på samma inställning vilket ger 31 fpe respektive 32.60 fpe (44J), precis under HFT-gränsen.

Av Johnny Ottosson - 17 juli 2011 01:00


Airgun?


Plötsligt så kunde jag komma in på Airgun igen och möts av ett meddelande att forumsdriften har förändrats. Leif konstaterar att han åter igen träder in som ägare och främste Administratör samtidigt som han tackar -Jonas- för en god insats, tillsammans med övriga Moderatorer, vilka har skött forumet i Leifs frånvaro.


När jag sedan går in och kollar så kan jag konstatera följande:


- Elvis (Moderator) senast online: 13 dagar sedan

-Jonas- (Admin) senast online: 5 dagar sedan

- Grövsten (Moderator) senast online: 10 dagar sedan

- Erik (Moderator) senast online: dagligen


Visserligen så är det semestertider nu, med många andra göromål att pyssla med, men att enbart 1 av 4 delansvariga har tittat till forumet den senaste veckan är lite udda. Förvisso så är inte trafiken på Airgun ens en skugga av sina storhetsdagar man att någon delansvarig tittar till forumet åtminstonde en gång i veckan kanske ändå inte vore för mycket begärt?


Nuförtiden så kan vi ju besöka ett forum i princip när som helst, tack vare dagens moderna mobiltelefoner, om vi bara vill....


"Jag tackar speciellt -Jonas- som har drivit forumet och Erik, Elvis och Grövsten som har skött om den dagliga forumverksamheten för sitt engagemang och intresse för forumet :D :up "


Den "dagliga verksamhetens" skötsel kan ju kanske vara lite diskutabel med andra ord fast å andra sidan så kanske det inte har funnits så många sysslor att pyssla med. "Engagemanget och intresset", talar ju för sig självt, bara igenom närvaron och då har jag ändå inte dragit upp när respektive person startade en tråd sist eller någon annan händelse som kräver ett mera aktivt agerande än bara en inloggning.


Det kanske inte är så egendomligt att deltagare inte besöker forumet så ofta när inte ens nyckelpersonerna gör det....?






Av Johnny Ottosson - 16 juli 2011 10:45


Halv storm


På grund av rejäl blåst men i övrigt fint väder så fick jag pyssla med annat än att skjuta och då blev det dags för stocken att få sig en smörjning. Tack vare ett gott råd ifrån Ronny (Golle) så har jag börjat köra med Shaftoil, som hittils helt har motsvarat mina förväntningar.


Efter en stunds gnidande så blev stocken på följande sätt:



 



   


 

Tyvärr så är dessa koreanska stockar en liten smula torra ifrån fabriken men det är inget som man inte kan lösa med lite olja. Stocken ovan är en helt vanlig standardstock, tagen ur produktionen och hade också den egenskapen. Nu har jag steg för steg byggt upp den med olja för att få rätt glans och en portät och hårdare ytfinish.


Som den skarpögde kan notera så är nätskärningen bortslipad på förstocken eftersom denna var av den äldre typen med bokstäverna "FX" infrästa, precis som på syntetstocken. Ett designdrag som dagens stockar lyckligtvis är befriade ifrån.


Nätskärningen på pistolgreppet är dock inte att klaga på, snyggt utfört och precis lagom. Jag vet att en del ogillar FXs valnötstock till Royale/Elite eftersom man tycker att den är fyrkantig och lite klossig men det finns många goda skäl till just den här formgivningen.


Dels så har vi omtänksamma detaljer som plan undersida på förstocken, bra för att montera bipod eller ha vapnet stabilt liggande på ett underlag, vi har även ett pistolgrepp utformat så att skytten kan välja mellan att skjuta med tummen upp, mot lådstjärten, eller tummen runt själva pistolgreppet.


Andra smarta detaljer är en hög kolvkam som passar bra med höga fästen till kikarsiktet samt ordentligt med gods runt halsen till tuben, ett område som ofta är utfört i på tok för tunnt gods på många stortubsvapen. En finess som jag personligen uppskattar är "rännan" ovanför/vid sidan om den inbyggda varbygeln.


En helt perfekt plats att vila avtryckarfingret på när man håller vapnet. Annars, om man manövrerar vapnet med bara grepp runt kolvhalsen, så blir de flesta lite längre vapen vingliga att hålla. Ett finger i själva varbygeln har vi ju bara när vi ska skjuta och har målet på kornet, eller hur?

Av Johnny Ottosson - 15 juli 2011 20:00


Fartomställare och lite pyssel


Som ni säkert har märkt så kommer Royale numera med fartomställare, vilket har skapat en del förbrylling inte minst hos köpare som plötsligt har fått ett vapen med en fartomställare som man inte har förväntat sig.


Fartomställaren har formen av ett stående hjul vid sidan om lådan på vänster sida, sett ifrån skytten. Omställaren har 3 lagen som ger olika projektilhastigheter och den är fullständigt repeterbar, man får alltså alltid tillbaka exakt samma hastighet när man skruvar den fram och tillbaka.


Justeringen sker i distinkta klick så det handlar inte om en steglös rheostat, typ den som Air Arms använder på sin 400-serie. Detta är en riktigt repeterbar enhet. Hela konstruktionen är av metall och den har, till skillnad ifrån varianten på Cyclone, ingen spak som sticker ut och som kan haka i något så att hastigheten ändras helt oplanerat.


I samband med detta så förändras också strypningen av vapnen som säljs på 10J. Nu finns inte längre den lösa plastpluppen i transferporten utan nu krävs det en ny fartomställare för att förändra effektuttaget, precis som när man bytte dysa på gamla FX2000.


   Pipan demonterad ifrån min FX Airguns Elite..


Vidare så har några undrat över hur man byter pipa på FX Airguns Elite, just att det är väldigt enkelt att byta pipa har ju för många varit en intressant fördel. Principen är helt enkelt den att man lossar fyra skruvar, två på varje sida om kilbasen, varpå pipan helt enkelt kan dras rakt ut. Man behöver inte ens demontera kikarsiktesfästet.


  Skruvarna till pipan sitter brett isär så att fäste och sikte kan sitta kvar.

 

När man sedan ska återmontera pipan så sker detta igenom att man sluter mekanismen och sedan skjuter man in pipan tills den tar i packningen inuti transfertunneln. Själva infästningen är alltså flytande, utan något givet fast läge, såsom på pipor med fasningar anpassade till blocket. När pipan har nått rätt djup så drar man växelvis fast de fyra skruvarna mycket försiktigt, man behöver alltså inte dra speciellt hårt. Detta är allt som krävs, även om de båda piporna har helt olika kalibrar.


Genomsnitt 15.60 + 11.25 = 13.43 mm

 

En annan intressant egenskap hos Elite är hur förlåtande den skjuter med vitt skilda ammunitionssorter. Här ovan så skjuter jag med en lätt budgetdiabol (JSB King 25.40 gn) och en tung premiumdiabol (30.00 gn) men den genomsnittliga spridningen, trots två helt olika diaboler blir ändå blott 13.43 mm över 45 skott i rak följd på uppmätta 50 meter.

Av Johnny Ottosson - 14 juli 2011 13:30


En bild tagen med mobilen....

 

 

 

Light Stream - det kostar, men det smakar också....

Mika G lade för några dagar sedan ut en bild på sitt Light Stream och många entusiaster har förvånat undrat över vad detta är för kikarsikte egentligen. Jag är faktiskt själv en lycklig ägare till en Light Stream och jag kan bara dela Mika Gs uppfattning om detta kikarsiktes kvalitéer.


   Ett vackert kikarsikte med suverän optik - Made in Japan, etsat riktmedel


Själv övervägde jag ett Leupod till min Elite eftersom jag är mycket nöjd med den Leupold EFR som jag har på  min Royale 400 men ytterligare lite högre förstoringsgrad vore ju inte dumt. Därav att valet föll på en 4.5-14/44 Light Stream FFP. Visst kostar dessa sikten en hel del pengar, från £479 i England och 6995 kr här hemma i Sverige, men kvalité är aldrig gratis och när ett vapen lätt kan gå till över 10.000 kr så nog förtjänar det då matchande optik?



   Mitt skjutfält..


För den som är lite tightare på budgeten så finns det emellertid mycket prisvärda alternativ för lite mindre pengar och ett sådant kikarsikte ska vi titta lite närmare på framöver.



Min mobilkamera gör inte Light Streams optik rättvisa..  


Det medförstorande riktmedlet, First Focal Plane, innebär att storleken på riktmedlet ökar i takt med att förstoringen skruvas upp. Våra måsar på dessa bilder befinner sig på mellan 100-120 meters avstånd och förstoringen är "bara" x14, vilket normalt kan uppfattas som lite klent med tanke på avståndet.


   Tre dots upp, fullt stöd från skjutstödet, 875 fps med 30 gn Exterminator..

 

Av Johnny Ottosson - 14 juli 2011 10:00


Regulatorn

 


Regulatorn till Elite och Royale är en mycket liten och smidig enhet. Igenom att ta loss stocken, tuben och kopplingsdelen för luftpåfyllningen så kan man lossa den krage som sitter mot blocket vilken tjänstgör som fäste till tuben. Under denna så sitter regulatorn lätt att nå.


Regulatorn består av 12 delar, såvida man inte räknar fjäderns individuella delar. Dessa består av lösa skränkta fjäderbrickor och med dessa så är det totalt 20 delar.


En regulator justeras in på fabriken med hjälp av specialverktyg och får därför aldrig öppnas. Går regulatorn sönder av någon anledning så ersätter man den som en komplett enhet, det finns inga lösa reservdelar till regulatorn för öppen försäljning.


Om man har en gammal Royale och vill komplettera den med en lös regulator så är detta inga problem. Vapnet måste dock skickas till fabriken där man borrar ett avluftningshål till regulatorn i själva blocket samtidigt som man byter ut vapenventilen. Prisbilden lär handla om någonstans runt 1000-1500 kr.


Råder det omvända, att man äger en Royale/Elite med regulator men önskar skjuta utan, då får man blockera avluftningshålet samt byta ventil.


FX nya regulator är inte bara enkel att byta utan den bedöms också vara den regulator på marknaden med allra längst livslängd. Den ställer alltså inte om sig som regulatorerna på en del andra fabrikat kan göra.


Ett vapen med regulator, rätt konstruerat, behöver alltså inte vara varken krångligare uppbyggt eller mera känsligt för användning än ett vanligt självregulerande ventilsystem.

Av Johnny Ottosson - 13 juli 2011 15:30


Att öppna ventilhuset

 

Här kommer den första videon som jag gjorde igår och den visar hur man tar isär ventilhuset på en vanlig Royale, principen är dock densamma även för regulatorvapen som exempelvis Elite.



Unikt och genialiskt med dessa vapen är att man använder själva blocket som ventilhus och man behöver därmed inte ha ett separat höje för själva ventilen som exempelvis på de gamla Axsor-gevären.


Principen är väldigt enkel, man måste ta loss stocken och lufttuben, den sistnämnda kan vara vid fullt tryck eftersom den har en backventil. Sedan vrider man halsen till luftpåfyllningen lite så att locket till ventilhuset kan skruvas loss utan att ta i någonstans. Under locket till ventilhuset så finns själva ventilkäglan med sina tätningar samt en fjäder.


Det finns det 4 komponenter på själva ventilkäglan; 1. kägelkroppen (stommen), 2. svart gummitätning, 3. vit tätningsring, 4. ventilfjädern.


Ventillocket består av 2 komponeter; ventillocket (stommen) samt en O-ring.


Totalt så består alltså själva drivkällan av 6 komponenter, det är allt.


Filmen är inspelad i realtid (ej tidsklippt) så ni kan ju själva se hur fort och enkelt det går att ta isär och sätta ihop allt. Vapnet var fullt funktionsdugligt och togs ifrån lagervapnen som var på väg att utlevereras.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards