Airpang

Alla inlägg under juli 2011

Av Johnny Ottosson - 23 juli 2011 10:00


Dagens Upload


Idag ska vi kolla på en mycket omtalad, nästan legendarisk, modell som är ökänd över i princip hela det brittiska riket. Till att börja med så var designen...väldigt personlig...där förstockens utformning förde tankarna till de bakre delarna av mannens genitalier (!), därtill så var prislappen skrämmande, nästan $1000 för drygt ett decennium sedan. Tyvärr så slutade det hela i en rejäl krasch där en hel del köpare blev blåsta på sina förbetalda pengar när företaget gick omkull.


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1809.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1810.jpg

Av Johnny Ottosson - 22 juli 2011 18:00


Skytte i regn


Idag prövade jag att skjuta lite i riktigt hällregn. Anledningen till detta är den pågående diskussionen på ett av våra forum om hur svårt det är att skjuta i regn och hur usla träffbilderna då blir. Så, varför inte pröva istället för att spekulera?


Som vanligt 50 meter och jag sköt varannan serie med kaliber 22 Royale 400 med 16 gn JSB 5.52 och varannan serie med kaliber 25 Royale 500 med Exterminator 30 gn.



   Genomsnitt: 15.55 mm


   Genomsnitt: 13.44 mm

Som synes så blev resultatet lite sisådär, de sistnämnda träffbilderna på respektive tavla blev bäst eftersom regnet då var avklingande. Annars så ser man tydligt att kaliber 25 har bättre möjligheter att slå sig fram i regnet med jämnare träffbilder överlag. Den klenare kaliber 22 sprider mera och då både i höjdled och sidled, ett tydligt tecken på hur slumpmässigt regnet påverkar träffbilderna.

Av Johnny Ottosson - 22 juli 2011 10:45


Teds tester - dags för Revo


Teds senaste testobjekt - Revo, utlånad av AoA

Av Johnny Ottosson - 22 juli 2011 09:00


Pappersvärden


Både Light Stream och Hawke Sidwinder uppger en lång rad utsagor som är svåra eller rent av omöjliga att kontrollera. I detta avseende så får man alltså förutsätta att tillverkarnas påståenden är korrekta och sedan försöka tolka deras uppgifter på rimligaste tänkbara sätt.


Rekyltålighet


Hawke Optics uppger att Sidewinder Tactical är "all calibre recoil rated" samt att deras sikten är "shockproof" (stöttåliga). Några konkreta referenser till sina påståenden har man inte, såvitt jag kan finna. AK Optics som saluför Light Stream uppger att deras modell är "shockproof tested to 1000G", alltså jämförbart med Leupold, som i sin tur har gått rykte för just rekyltåligheten.


Vädertålighet

När det gäller vädertålighet så har Hawke angivet att siktet är "waterproof and fogproof" men går inte djupare in på vad detta innebär. Ett rimligt antagande är att siktet ska klara alla normala påfrestningar som exempelvis en jaktfärd i ösregn kan medföra. Troligtvis så är den snäppet bättre än "vattentålig" men om den tål något speciellt vattentryck är helt okänt. För Light Stream så finns det faktiskt ett konkret värde uppgivet, de fastslår att siktet är "waterproof and tested to 5 meter". Det tål med andra ord att ligga 5 meter under ytan i sötvatten utan att förstöras eller få försämrad prestanda.

Linser och behandlingar

Här uppger Hawke att optiken är "fully multi coated", linserna har alltså flera ytskikt med olika behandlingar för att minska oönskade reflektioner och bidra till bra ljustransmission. Antalet ytbehandlingar och vad de ger för fördelar framgår inte. Light Stream kör med 11 st ytbehandlingar av okänd typ, de ska dock "produce unrivalled light transmission ", vilket låter hoppfullt.

Blev vi något klokare av detta? Tveksamt kanske, men personligen så har jag större förtroende för en tillverkare som i konkreta termer kan formulera en verklig utfästelse snarare än en tillverkare som svänger sig med lite mer allmänna formuleringar som generellt sett bara låter bra.

Bortsett ifrån dessa pappersvärden så finns det emellertid flera högst påtagliga skillnader mellan de båda kikarsiktena och vilka dessa är samt hur de påverkar skyttens användning och uppfattning av produkterna ska vi kolla mera på i morgon..



Av Johnny Ottosson - 21 juli 2011 10:00


Light Stream - en presentation


Idag ska vi kolla lite på Light Stream, ett i Sverige ganska okänt fabrikat. Såvitt jag vet så är det bara jag och MikaG som har införskaffat varsitt exemplar. Finns det någon mer ägare av ett sådant där ute så hör gärna av er.


Light Streams kikarsikte tillverkas i Japan och importeras till Europa av AK Sports, England. Drivande bakom tillkomsten av Light Stream är den nu tragiskt bortgångne Alan Konyn (d.2007) vars affärsidé var att skapa ett eget kikarsikte, precis som han själv önskade det i egenskap av skytt, tillverkat till samma specifikationer som riktigt bra varumärkessikten men runt 30-40% billigare.


Prislappen skulle vara max £400 ut till kund vid lanseringen 2006 men optiskt sett skulle prestandan kunna matcha varumärkeskikarsikten (Leupold, Bushnell etc) för ett kundpris av runt £1000. Allt onödigt prutade man sedan bort och resurserna fokuserades på de faktorer som var viktiga för skytten, inte för marknadsavdelningen.


I min duelltest så har vi alltså två diamentralt olika kikarsikten, ett sikte tillverkat i Kina för att bli en storsäljare och ett kikarsikte tillverkat i Japan för att säljas i liten skala till entusiaster. Ett stort sikte med massor av kul finesser och ett spartanskt kikarsikte utan roliga features men med resurserna lagda på basfunktionerna. Ett sikte för 4200 kr och ett sikte för 7000 kr, intressant nog så är det dyraste siktet också det som är med basalt utrustat.


Låt oss därför börja med att kolla lite på optiken, precis som med Sidewinder igår. Samma siktbild, samma avstånd och fotat med samma kamera, bara med några minuter emellan för att få samma ljusförhållande:


  Förstoring x 4.5


    Förstoring x 8


 

   Förstoring x 14


Som synes så framgår skillnaden med First Focal Plane (FFP) tydligt, riktmedlet ökar synbarligen i storlek i takt med att förstoringen höjs. Poängen med detta är att riktmedlet hela tiden behåller rätt proportioner mellan sina markeringar helt oavsett hur förstoringsgraden förändras. Gäller två dots upp vid x 6 så är det exakt samma avstånd vid x 14.

Något som är svårare att illustrera på foto är skillnaden i optik men på dessa foton så har jag nog ändå fått till det riktigt bra. Kolla exempelvis skillnaden i färg på skorstenen, den är klart mera grön i bilderna tagen igenom Light Stream jämfört när den är fotad igenom Sidewinder, där den närmast framstår som grå eftersom siktet inte ger tillräckligt med ljusgenomströmning.

När jag jämför med min Leupold EFR (på Royale 400) så är skorstenen grön även där, om än inte lika klargrön som i Light Stream. Kollar jag däremot igenom min Tasco Varmint (på CZ200T) så är den precis lika grå som i Sidewinder, om inte ännu gråare...

Jämför gärna grönskan på träden bakom skorstenen, både på gårdagens foto igenom Sidewinder och dagens igenom Light Stream. En annan reflektion är hur man egentligen räknar förstoringsgraden?? Sidewinder igår är fotad med x 25 förstoring men den verkar ändå inte (min subjektiva bedömning) som speciellt mer förstorad än x 14 på Light Stream - jämför och döm själva av mina foton.

En konkret skillnad är dock att Sidewinder ger bra mycket mera tunnelseende, siktbilden blir avsevärt smalare och är mycket känsligare för exakt hur man håller huvudet för att inte svarta skuggor ska uppstå i kanterna. Där är Light Stream betydligt mera förlåtande och ger en större siktbild, trots att den bara har 25 mm tub jämfört med den grövre 30 mm tuben på Sidewinder.

Min subjektiva känsla är att här har vi troligtvis en hel del av de 3000 kr som skiljer de båda kombatanterna åt - Light Stream har en optik som inte ens min EFR förmår att matcha. Det är kul bara att sitta med Light Stream enbart för att spana på olika saker för att se hur de framstår i siktet. Då har jag ändå inte avhandlat skillnaden i ljustransmission under svåra förhållanden som skymning eller regn...



Av Johnny Ottosson - 20 juli 2011 10:00


Sidewinder - en presentation


  Ett imponerande format


Idag ska vi titta lite på Sidwinder, i detta fall 8.5-25/44 Som ni såg igår så kom det i en rejält tilltagen låda av metall och plast som var fylld med skumplast. Medföljde gjorde även linsskydd, sunshade, extra batteri, putsduk, stort sidohjul, visare till sidohjulet samt instruktionsbok och diverse verktyg.


Här finns verkligen extra allt och lite till, på ett sätt så är det imponerande hur mycket man har fått ihop till ett enda kikarsikte. En av de intressantaste aspekterna med detta sikte är att man utlovas få vettigt bra optik samt en rejält hög förstoringsgrad, något som mycket sällan brukar kombineras med en låg prislapp. Frågan är då hur mycket övrigt man får försaka?


Om man ska paketera in så många tillbehör (sunshade, linsskydd etc) med tekniska finesser som belysning i fem steg på tv olika färger osv så så kostar det pengar. Detta kan tillverkaren lösa på två sätt, endera höjer han priset ut till kund, vilket knappast är troligt i dagens konkurrans, eller så prutar han bort aspekter som de flesta kunder antingen inte reagerar över eller som de inte saknar.


Vad är det alltså som Sidewinder saknar och som finns på andra, dyrare sikten, utan alla roliga finesser - exempelvis det Light Stream, som jag tänker jämföra Sidewinder emot?


Mera om detta i dagarna framöver, låt oss börja med att glädja oss över förstoringsgraden, den är verkligen imponerande för mig som är van vid vanliga lågförstorande kikarsikten:


   Taket till grannens uthus befinner sig 130 meter bort...


Sagt och gjort så gick jag ut på min altan och riggade upp Elite i mitt Derben skjutstöd samtidigt som jag riktade in paketet mot en känd fixpunkt, taket till min grannes uthus som jag vet befinner sig 130 meter bort. Som de flesta vet så är 130 meter en otroligt dryg sträcka för ett luftvapen men numera är det faktiskt möjligt att träffa mål så enormt långt borta, tack vara dagens PCP med kaliber 25. Räknar jag med 855 fps från 30.00 gn Exterminator så blir inskjutningavståndet 90 meter. Projektilbanan peakar då vid 50 meter där den går 7 tum högt. Vid 130 meter så har jag då ett fall på 21 tum.

Det hela kan låta extremt men här fullt genomförbart, 4 MilDots upp bara ifrån ovanstående värden så ligger man rakt på.

   Samma vy igenom 25 gångers förstoring..

I detta läge så är fördelarna med hög förstoring uppenbara, här ser man tydligt vad man skjuter på och man kan även följa projektilens bana rent visuellt igenom luften på dess väg till målet. Färden tar 0.623 sekunder och diabolen kommer att träffa sitt mål, exempelvis ovanpå skorstenen, med 540 fps och 20 fpe. Vid 130 meter så har man alltså 27 joule, mer än vad de flesta fjädervapen klarar av vid mynningen med kaliber 25. 

Nackdelarna då? Jo, förstoringsgraden förstorar inte bara målbilden utan förstärker även skyttens egna vibrationer, vilket gör siktbilden skakig. Absolut bäst kommer såpass hög förstoring till sin rätt ifrån ett stationärt skjutstöd.

I morgon så ska vi studera samma vy ifrån Light Stream och då även jämföra effekten av FFP.

Av Johnny Ottosson - 19 juli 2011 12:00


American Airgun Hunter

 

"An honest 45+ fpe gun that I can knock a flea off the nose of a prairie dog at 75 yards ….. now that’s something to take notice of."


Jim Chapman har nu kört en test av Royale 500 med kaliber 25 och är helt lyrisk över modellen, främst när det gäller avtryckarsystem, balans/ergonomi och inte minst den praktiska precisionen.


"I believe this gun offers a benchmark as to how a high powered, high shot count hunting gun should behave! "


Mer behöver väl egentligen inte sägas, kul att fler får upp ögonen för modellen i USA än bara den lilla hårda kärnan av kunniga entusiaster runt Yellow Forum. För Chapman måste det ha suttit hårt inne, han brukar ju vurma för amerikanska produkter i allmänhet och Crosman i synnerhet därtill så uppskattar han som regel lite enklare vapen än bössor i Royales prisklass.


"The shroud on this gun is one of the more effective I’ve used, making this one of the quietest of the powerhouse breed of PCP’s I’ve shoot."


Testet i sin helhet:  http://www.americanairgunhunter.com/fxRoyale.html

Av Johnny Ottosson - 19 juli 2011 10:00


Ännu ett nytt kikarsikte


   Hawke Sidewinder 8.5-25/44


Igår så ramlade det ner ännu ett nytt kikarsikte, denna gång från min hovleverantör Tobbe på Hurricane. Till skillnad ifrån Light Stream (6995 kr) så ligger ovanstående Sidewinder i en mycket mera angenäm prisklass - 4200 kr.


Förutom en prisskillnad på nära 3000 kr så får man även röd eller grön belysning, en parallaxjustering med stort sidohjul, 30 mm tub med ett minst sagt imponerande format, medföljande linsskydd samt en prima sunshade.


Jämför man på pappret så har alltså inte Light Stream så mycket att sätta emot, Hawke har minsann en imponerande specifikation på sin Sidewinder. Kollar vi sedan på förstoringsgraden så ger den sistnämnda 8.5-25 i förstoring jämfört med den förstnämndas 4.5-14


Kanske helt kört för det mindre och dyrare siktet? Jag ska testa och utvärdera så återkommer jag med en ingående rapport framöver. Två mycket trevliga sikten i respektive prisklass och intressanta val för den som behöver vettig optik till sitt PCP.



Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards