Airpang

Direktlänk till inlägg 31 juli 2011

Tre olika sorter..

Av Johnny Ottosson - 31 juli 2011 12:45


Packningsbyte och ammunitionstest


   En packning som har gjort sitt...

 

Idag tänkte jag skjuta 3 sorters ammunition nonstop med alla skott med, förutom ett avbrott för luftfyllning. Dessvärre så blev det ännu ett avbrott då en packning rök. Packningen sitter i transfertunneln och tätar tunneln mot pipan.


    

Så här ser den ut när den sitter på plats, detta är den skadade packningen.. 


När jag satt och sköt Baracudan, jag brukar uppenbarligen ha otur med denna, så gick packningen. Första gången jag sköt Baracudan så blev det ju halv storm ifrån ingenstans, andra gången så tog luften slut och idag så gick en packning - det är sannerligen inte lätt att få till en komplett tavla med just Baracudan.


Hursomhelst..


Plötsligt så hörde jag ett dovare läte samtidigt som jag kände att något sved till på vänster underarm, jag sköt i T-shirt. Träffen tog också en hel del lägre än övriga. Jag sköt då en gång till, utan problem, men tredje gången så upprepades fenomenet varpå jag misstänkte packningen. Mycket riktigt, packningen var blåst.


Min Elite har ju, som ni kanske har sett, en lite udda pipa. Den här pipan var egentligen feltillverkad och hade gängor i infästningen för att passa till en Royale. Den gängningen putsade jag bort för hand med motorsågsfil och Dremel varpå pipan anpassades till Elite. Tyvärr så blev munnen på pipan lite skarpare och inte lika mjukt avrundad som originalpipan eftersom lite gods blev avverkat i samband med att gängan putsades bort. På grund av ett missförstånd vid monteringen så ställde jag pipan lite för hårt mot transfertunneln vid installationen och detta tror jag också har bidragit till den korta livslängden på packningen.


  

Ny packning och blåst packning..

FX låter dock meddela att Elite numera har en lite hårdare packning än vad mitt eget vapen är utrustat med och jag fick en liten påse med packningar med mig senaste gången jag var på fabriken. Att byta packning var mycket enkelt och betydligt smidigare än att byta de vanliga pippackningarna, detta eftersom man har mera utrymme att meka i det större laddutrymmet hos Elite. Ett tillstukat gem fick tjänstgöra som verktyg.


Så, hur gick det då med skyttet? Tja, förutom en kraftig regnskur på sista tavlan samt ett packningsbyte mitt i den andra tavlan så gick det hela som planerat. Träffbilderna blev dock inte så bra som jag önskade:

   Genomsnitt: 15.55 mm

  

Genomsnitt: 20.11 mm

 

 

Genomsnitt: 18.77 mm

Som synes så blev det ett totalt genomsnitt på under 20.00 mm, noga räknat 18.44 mm för 135 skott i rak följd på uppmätta 50 meter med användandet av 3 olika sorters ammunition. Dessvärre så måste jag bryta en gång för att fylla luft, då jag får 90-100 skott på en fyllning, men med en något lägre effekt (kanske 40 fpe?) så borde jag ha kunnat få ut alla tre måltavlorna på en enda fyllning. Hur många andra PCP skulle klara av något liknande.

Tyvärr så fick jag lite ogynnsamma omständigheter, träffbild 8 på andra tavlan håller ju fler skott än 5, även om alla är inräknade i snittet, på grund av packningshaveriet. Sista tavlan är ganska så skrynklig, eftersom det började hällregna.

Givet detta så borde man kunnat putsa ytterligare lite nedåt på 18.44-resultatet

Nä, nu ska jag ut och skjuta igen...

 
 
Ingen bild

Johan

31 juli 2011 15:14

Hej Johnny, Hörde talas om att en Elite i cal .30 var på gång, vet du mer om detta?

Johnny Ottosson

31 juli 2011 15:25


Det finns möjligheter att utvecka Elite med andra kalibrar.

I övrigt så finns det ingen mer officiell information om detta i nuläget.

 
Ingen bild

POS

31 juli 2011 20:43

Det tar man ju som ett JA
En sån ska jag söka licens på när den kommer!
MEN snälla gör en med ambistock Fredrik!

 
Ingen bild

Silwer

31 juli 2011 22:09

Vad man främst vill se är väl fungerande regulerade .22or och .177or, inte nån slags Big Bore version som måste vara rätt svår att sälja ändå då de ju inte blir billiga de där och ammon högst speciell.

Men förmodligen kommer väl nåt sånt först och man får börja sucka över det hela igen.

Visst 6.35 verkar var en kul kaliber på långa avstånd, men här i landet är ni inte direkt massor som skjuter sånt.

Royalen är säkert ok, och det går väl att regulera den med, men jag gillad tanken med Elitens matning så jag har baar väntat på nåt som skulle kunna funka som säg 16J iaf och med deras pipa i kalibern.

Johnny Ottosson

31 juli 2011 22:59


Svår o sälja vet jag väl kanske inte, tänk ett luftgevär på 150J som lätt kan byta pipa till en klenare kaliber och få ner effekten till en lämplig nivå.

Inga problem med licensen, en jägarexamen är allt som krävs så beviljas den automatiskt, precis som 22LR.

 
Ingen bild

Silwer

31 juli 2011 23:45

Jag har aldrig begripit det där med bigbore, jag tycker luftvapen ska vara luftvapen så att säga, det där är flörtande med amerikaner så som jag ser det.

Och det går säkert hem där med.

Men alltså det är ja, det saknas helt enkelt vapen jag ser som luftvapen av intresse, ja iaf med det här nytänkandet i, jag tycker inet man lägger all den där uppfinningsrikedommen på en jaktbössa, det måste finnas nåt mer att hämta.

Så jag vill nog se .22or och .177 or som är fungerande och kan användas utan att skjuta ihjäl nån på 100m av mistag :-)

Vi se väldigt olika idag på luftvapen helt enkelt, du har gått mot mer och mer effekt och längre avstånd, medans jag inet längre tycker det är så kul helt enkelt, så jag gick aldrig den vägen.

I övrigt så håller jag med om att den mycket väl kan ersätta en .22lr, eentligen borde mer få jagas med luftvapen, men Sverige är i det här fallet helt i händerna på folk som bara fantiserar ihop reglerna utan någon som helst verklighetsbakgrund i vad som finns att köpa.

De bara kom upp med en regel som redan från början kändes högst mossig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards