Airpang

Direktlänk till inlägg 29 juli 2011

Minute Of Angle

Av Johnny Ottosson - 29 juli 2011 10:00


MOA


På LuftvapenInfo, det forum där det faktiskt sker lite saker nuförtiden, så kör man en MOA-utmaning och det är alltid kul. Som man kan läsa i den aktuella tråden så beräknar man MOA igenom formeln;


Gruppstorlek (centimeter) * 34.4/Avstånd (meter) = Träffbild i MOA

 

Inte så svårt med andra ord. Idag så har jag roat mig med att testa lite mera ammunition till min FX Airguns Elite och denna gång så var det dags för Baracudan från HN. Min tidigare pipa, ifrån den gamla maskinen, sköt jättebra med Exterminator, acceptabelt med JSB och uselt med Baracudan. Enligt Fredriks beräkningar så borde den här nya pipan prestera bra både med Exterminator och JSB (vilket den gör) men fortfarande sämre med Baracudan.


Sant eller falskt? Det är detta jag var nyfiken över att ta reda på.


Som vanligt 50 meter och först så testade jag en trippel med olika diaboler, Exterminator, JSB King och så slutligen Baracudan:

   Totalt genomsnitt: 17.66 mm eller 1.21 MOA

Genomsnittet för respektive sort blev:

Exterminator: 13.66 mm eller 0.94 MOA

HN Baracuda: 18.33 mm eller 1.26 MOA

JSB KIng: 21.00 mm eller 1.44 MOA

Nu blev jag onekligen fundersam, här går uppenbarligen Baracudan bra mycket bättre än vad den "borde" och definitivt mycket bättre än med den gamla pipan. En tillfällighet kanske? Det enda sättet att få klarhet är att skjuta mera, därför körde jag ytterligare en tavla med 45 skott enbart Baracudan:

Genomsnitt: 19.44 mm eller 1.34 MOA  

Tyvärr så sköt jag en träffbild helt åt skogen, anledningen misstänker jag är kraftigt varierande vikt hos Baracudan (träffbild nr 4), trots detta så blev resultatet under acceptabeltgränsen 20.00 mm. Jag sätter som bekant upp 15.00 mm som "Bra" och 20.00 mm som "Acceptabelt", alla anständiga fullpower PCP anser jag ska klara 25.00 mm för 45 skott genomsnitt över uppmätta 50 meter. Det finns så många bra PCP på marknaden idag så det finns inget skäl att köpa ett som skjuter så uselt att det inte klarar 25.00 mm-gränsen.

Om ovanstående är representativt för den nya pipan och Baracudan (jag vill helst se ytterligare några övertygande 45 skotts tavlor först) så blir Baracudan den tredje sorten ammunition som är Acceptabel för min Elite, varav två sorter dessutom är Bra. Det hela är mycket glädjande, om så är fallet, det visar då klart att den här inkarnationen av ST-pipan är mycket förlåtande och okänslig för olika ammunitionssorter.

Det är ju alltid skönt när flera olika sorter går fint i samma vapen. Då finns det alltid en bra sort att köpa om någon är restad eller går ur produktion samtidigt som man kan välja den billigaste för mängdskyttet.

 
 
Ingen bild

POS

29 juli 2011 18:56

Kul att du snappade upp tråden!
Oavsett avstånd är det ett mycket bra sätt att mäta noggranhet / precision.
Det blir lättare att jämföra träffbilder oavsett avstånd.

Ett gevär som håller 1moa på 20meter gör det teoretiskt på 100meter också, men praktiskt ökar svårigheten med avståndet då andra faktorer spelar in mer och mer.

Nu finns det väll nån anledning att du inte postar på det forumet.. men svälj stoltheten eller vad det kan vara och delta i MOA-tävlingen tycker jag!

Johnny Ottosson

29 juli 2011 19:29

Jag är lessen att jag glömde ange ditt namn som trådskapare men jag kan bara gå in på LuftvapenInfo ett fåtal gånger per dag med min gratisproxy.

Stolthet och prestige har jag inte i dessa frågor, det är de som har ett problem med mig och inte jag som har ett problem med dem.

Jag har varit bannad där sedan åtminstonde ett år tillbaka.

 
Ingen bild

POS

29 juli 2011 19:51

Det var inte direkt jag som uppfann gradminuterna så du är förlåten ;)

Okej, jag kännde inte till bakgrunden kring ditt deltagande på luftvapeninfo.
Du får presentrera dina träffbilder här på bloggen i MOA i stället.

Johnny Ottosson

29 juli 2011 20:00


Inte så mycket att orda om egentligen, forum är högst privata angelägenheter och det är upp till dess ägare att bestämma vem eller vilka som ska få tillträde.

Det får man ju respektera och eftersom jag är oönskad där, så kan jag tyvärr inte bidra med några inlägg på det forumet, trots din utmärkta tråd.

 
Ingen bild

Silwer

30 juli 2011 15:44

Jag tyckte också det var ett intressant sätt att mäta på får jag erkänna.

Särskilt med fjädervapen haha.

Inget hindrar iofs nån att göra nåt liknande på Airgun.se, man kan ju nämna POS från luftvapen.info som upphovsman om det är viktigt bara.

Jag skjuter inte ens så jag läser bara tråden.

 
Ingen bild

POS

31 juli 2011 21:03

"man kan ju nämna POS från luftvapen.info som upphovsman om det är viktigt bara."

Inte viktigt för mig i alla fall, men jag tycker det är ett bra sätt att mäta på och är lite förvånad att det inte tillämpas oftare inom luftskytte.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards