Airpang

Direktlänk till inlägg 20 juli 2011

Först ut...

Av Johnny Ottosson - 20 juli 2011 10:00


Sidewinder - en presentation


  Ett imponerande format


Idag ska vi titta lite på Sidwinder, i detta fall 8.5-25/44 Som ni såg igår så kom det i en rejält tilltagen låda av metall och plast som var fylld med skumplast. Medföljde gjorde även linsskydd, sunshade, extra batteri, putsduk, stort sidohjul, visare till sidohjulet samt instruktionsbok och diverse verktyg.


Här finns verkligen extra allt och lite till, på ett sätt så är det imponerande hur mycket man har fått ihop till ett enda kikarsikte. En av de intressantaste aspekterna med detta sikte är att man utlovas få vettigt bra optik samt en rejält hög förstoringsgrad, något som mycket sällan brukar kombineras med en låg prislapp. Frågan är då hur mycket övrigt man får försaka?


Om man ska paketera in så många tillbehör (sunshade, linsskydd etc) med tekniska finesser som belysning i fem steg på tv olika färger osv så så kostar det pengar. Detta kan tillverkaren lösa på två sätt, endera höjer han priset ut till kund, vilket knappast är troligt i dagens konkurrans, eller så prutar han bort aspekter som de flesta kunder antingen inte reagerar över eller som de inte saknar.


Vad är det alltså som Sidewinder saknar och som finns på andra, dyrare sikten, utan alla roliga finesser - exempelvis det Light Stream, som jag tänker jämföra Sidewinder emot?


Mera om detta i dagarna framöver, låt oss börja med att glädja oss över förstoringsgraden, den är verkligen imponerande för mig som är van vid vanliga lågförstorande kikarsikten:


   Taket till grannens uthus befinner sig 130 meter bort...


Sagt och gjort så gick jag ut på min altan och riggade upp Elite i mitt Derben skjutstöd samtidigt som jag riktade in paketet mot en känd fixpunkt, taket till min grannes uthus som jag vet befinner sig 130 meter bort. Som de flesta vet så är 130 meter en otroligt dryg sträcka för ett luftvapen men numera är det faktiskt möjligt att träffa mål så enormt långt borta, tack vara dagens PCP med kaliber 25. Räknar jag med 855 fps från 30.00 gn Exterminator så blir inskjutningavståndet 90 meter. Projektilbanan peakar då vid 50 meter där den går 7 tum högt. Vid 130 meter så har jag då ett fall på 21 tum.

Det hela kan låta extremt men här fullt genomförbart, 4 MilDots upp bara ifrån ovanstående värden så ligger man rakt på.

   Samma vy igenom 25 gångers förstoring..

I detta läge så är fördelarna med hög förstoring uppenbara, här ser man tydligt vad man skjuter på och man kan även följa projektilens bana rent visuellt igenom luften på dess väg till målet. Färden tar 0.623 sekunder och diabolen kommer att träffa sitt mål, exempelvis ovanpå skorstenen, med 540 fps och 20 fpe. Vid 130 meter så har man alltså 27 joule, mer än vad de flesta fjädervapen klarar av vid mynningen med kaliber 25. 

Nackdelarna då? Jo, förstoringsgraden förstorar inte bara målbilden utan förstärker även skyttens egna vibrationer, vilket gör siktbilden skakig. Absolut bäst kommer såpass hög förstoring till sin rätt ifrån ett stationärt skjutstöd.

I morgon så ska vi studera samma vy ifrån Light Stream och då även jämföra effekten av FFP.

 
 
Ingen bild

POS

20 juli 2011 13:01

Nja, jag får inte ihop dina värden...

Fyra mil-dots upp vid 25X låter inte rätt...
Möjligen vid 10X och 130yards inte meter som du skrev.
Blandade du ihop yards/meter kanske?

Johnny Ottosson

20 juli 2011 16:26


Det är räknat ifrån inskjutningsavståndet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards