Airpang

Direktlänk till inlägg 18 juli 2011

En timma på kvällen...

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2011 10:00


Äntligen lite lugnt väder...


Så lade sig äntligen regnet och vinden lagom tills mörkret föll men det blev ändå en stund att skjuta lite. Först ut var Elite med sin helt nya pipa. Förhoppningen med denna var att vapnet nu skulle skjuta lika bra med både Exterminator och JSB King, inte bara bra resultat med, förhållandevis dyra, Exterminator.


På följande sätt blev utfallet med JSB King:


   Genomsnitt: 15.33 mm

 

Det hela verkar mycket lovande, som man ser av träffbilderna 2 & 8 så har jag två flyers som förstör annars helt perfekta träffbilder. Sannolikt så beror detta på att pipan är helt ny och bara har gått ett fåtal skott inna jag sköt ovanstående tavla. Med lite mer inskjutning så kommer säkert resultatet att bli helt suveränt, träffbilderna 1, 3 & 5 känns mycket intressanta. Återstår gör att pröva utfallen för Exterminator med den här pipan.


Nästa träffbild var med Royale och även här handlar det om en helt ny pipa, som inte heller denna är ordentligt inskjuten ännu. Ammunitionen här är JSB 5.52 på 16.00 gn, tidigare så hade ju detta vapnet en klar preferens för JSB Heavy 18.10 gn, fast det var ju med föregående pipa.


Genomsnitt: 14.77 mm

 

Även här har jag flyers på träffbilderna 1 & 9, som också förstör genomsnittet på tavlan, precis som för Elite ovan. Träffbild nummer 1 var för övrigt en inskjutningsträffbild, därav att träffarna låg så långt åt höger. Som vanligt så var allt skjutet på uppmätta 50 meter under goda men inte perfekta omständigheter.


I övrigt så är det slående hur liten och kort Royalen känns jämfört med Elite, likaså känns Royale betydligt hårdare att stänga när en diabol laddas in i loppet. Skjutkänslan skiljer sig inte så mycket som man kan tro, den längre Elite verkar döda den ökade rekylen som skapas av den tyngre diabolen. Däremot så är skillnaden på över 20 joule klart märkbar downrange när diabolen når sitt mål. Där upplever man mera av själva kraftkänslan hos kaliber 25.


Intressant nog så är båda vapnen påfallande tysta och ingen större skillnad i själva avfyrningsljudet, kaliber 25 låter dock avsevärt mera i anslaget. När jag skjuter JSB King istället för Exterminator så låter vapnet dock märkbart mera.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Micke

18 juli 2011 20:26

Vad väger Elite ?
Hur lång är den ?
Vad är max effekten ?
Står i valet och kvalet mellan Elite och Steyr lg 110 hunting.
MVH
Micke

Johnny Ottosson

18 juli 2011 22:01

Min väger 3350 gram, vill jag minnas.

Längden är 119 cm.

Effekten är 50 fpe med kaliber 25 och då ger den 90 skott inom 15 fps spridning.

 
Ingen bild

Silwer

18 juli 2011 23:39

Oj vilken svår bedömning, det är ju väldigt olika vapen.

FX har ju ingen .177 ännu med inriktningen Steyrn har.

Det går inte ens att bedömma dem ännu bredvis varanndra.

Förmodligen kommer väl fler val, men först då kan man bestämma sig, för allt beror ju på vad du vill göra med bössan.

Johnny Ottosson

19 juli 2011 12:25

Jag håller helt med, två totalt olika vapen.

Steyr har ju rötterna inom Field Target och är mera ett tävlingsvapen med större specialisering för just detta. Starka sidor är finish, passning och övergripande kvalité samt avtryckarsystemet.

Royale/Elite är byggda som Sporting Airguns för allroundbruk med en marginell tonvikt på jakt. Starka sidor är hög teknisk kompetens, enkla och slitstarka konstruktioner med hög effekt i förhållande till luftförbrukningen.

De är också mycket prisvärda, i relation till en Steyr.

 
Ingen bild

Micke

19 juli 2011 12:41

Jaha om ni ska vara såna så får jag köpa båda då !!! :-)
Nej. Ska ha den till att stansa tavlor.Hade tängt mig Steyr i 5,5. Har en royal(6,35) som jag är väldigt nöjd med. Men jag vill testa en bössa med regulator.

Johnny Ottosson

19 juli 2011 15:15

Sätt en regulator i din befintliga Royale istället, så sparar du rejält med pengar.

 
Ingen bild

k

19 juli 2011 21:18

Varför bytte du pipa då?

Johnny Ottosson

19 juli 2011 22:31

FX har bytt verktyg och var nyfikna på hur de nya pressningarna fungerade i verkligheten.

Det var jag också o är mycket nöjd hittils...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 3 juli 12:00

Crosmans miniatyrkarbiner !     Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.   Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilk...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se