Airpang

Direktlänk till inlägg 18 juli 2011

En timma på kvällen...

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2011 10:00


Äntligen lite lugnt väder...


Så lade sig äntligen regnet och vinden lagom tills mörkret föll men det blev ändå en stund att skjuta lite. Först ut var Elite med sin helt nya pipa. Förhoppningen med denna var att vapnet nu skulle skjuta lika bra med både Exterminator och JSB King, inte bara bra resultat med, förhållandevis dyra, Exterminator.


På följande sätt blev utfallet med JSB King:


   Genomsnitt: 15.33 mm

 

Det hela verkar mycket lovande, som man ser av träffbilderna 2 & 8 så har jag två flyers som förstör annars helt perfekta träffbilder. Sannolikt så beror detta på att pipan är helt ny och bara har gått ett fåtal skott inna jag sköt ovanstående tavla. Med lite mer inskjutning så kommer säkert resultatet att bli helt suveränt, träffbilderna 1, 3 & 5 känns mycket intressanta. Återstår gör att pröva utfallen för Exterminator med den här pipan.


Nästa träffbild var med Royale och även här handlar det om en helt ny pipa, som inte heller denna är ordentligt inskjuten ännu. Ammunitionen här är JSB 5.52 på 16.00 gn, tidigare så hade ju detta vapnet en klar preferens för JSB Heavy 18.10 gn, fast det var ju med föregående pipa.


Genomsnitt: 14.77 mm

 

Även här har jag flyers på träffbilderna 1 & 9, som också förstör genomsnittet på tavlan, precis som för Elite ovan. Träffbild nummer 1 var för övrigt en inskjutningsträffbild, därav att träffarna låg så långt åt höger. Som vanligt så var allt skjutet på uppmätta 50 meter under goda men inte perfekta omständigheter.


I övrigt så är det slående hur liten och kort Royalen känns jämfört med Elite, likaså känns Royale betydligt hårdare att stänga när en diabol laddas in i loppet. Skjutkänslan skiljer sig inte så mycket som man kan tro, den längre Elite verkar döda den ökade rekylen som skapas av den tyngre diabolen. Däremot så är skillnaden på över 20 joule klart märkbar downrange när diabolen når sitt mål. Där upplever man mera av själva kraftkänslan hos kaliber 25.


Intressant nog så är båda vapnen påfallande tysta och ingen större skillnad i själva avfyrningsljudet, kaliber 25 låter dock avsevärt mera i anslaget. När jag skjuter JSB King istället för Exterminator så låter vapnet dock märkbart mera.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Micke

18 juli 2011 20:26

Vad väger Elite ?
Hur lång är den ?
Vad är max effekten ?
Står i valet och kvalet mellan Elite och Steyr lg 110 hunting.
MVH
Micke

Johnny Ottosson

18 juli 2011 22:01

Min väger 3350 gram, vill jag minnas.

Längden är 119 cm.

Effekten är 50 fpe med kaliber 25 och då ger den 90 skott inom 15 fps spridning.

 
Ingen bild

Silwer

18 juli 2011 23:39

Oj vilken svår bedömning, det är ju väldigt olika vapen.

FX har ju ingen .177 ännu med inriktningen Steyrn har.

Det går inte ens att bedömma dem ännu bredvis varanndra.

Förmodligen kommer väl fler val, men först då kan man bestämma sig, för allt beror ju på vad du vill göra med bössan.

Johnny Ottosson

19 juli 2011 12:25

Jag håller helt med, två totalt olika vapen.

Steyr har ju rötterna inom Field Target och är mera ett tävlingsvapen med större specialisering för just detta. Starka sidor är finish, passning och övergripande kvalité samt avtryckarsystemet.

Royale/Elite är byggda som Sporting Airguns för allroundbruk med en marginell tonvikt på jakt. Starka sidor är hög teknisk kompetens, enkla och slitstarka konstruktioner med hög effekt i förhållande till luftförbrukningen.

De är också mycket prisvärda, i relation till en Steyr.

 
Ingen bild

Micke

19 juli 2011 12:41

Jaha om ni ska vara såna så får jag köpa båda då !!! :-)
Nej. Ska ha den till att stansa tavlor.Hade tängt mig Steyr i 5,5. Har en royal(6,35) som jag är väldigt nöjd med. Men jag vill testa en bössa med regulator.

Johnny Ottosson

19 juli 2011 15:15

Sätt en regulator i din befintliga Royale istället, så sparar du rejält med pengar.

 
Ingen bild

k

19 juli 2011 21:18

Varför bytte du pipa då?

Johnny Ottosson

19 juli 2011 22:31

FX har bytt verktyg och var nyfikna på hur de nya pressningarna fungerade i verkligheten.

Det var jag också o är mycket nöjd hittils...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 20 jan 16:00


FX Airguns Wildcat Mk II     Nu med FX Airguns nya Smooth Twist X   Efter ett par framgångsrika år på marknaden så har nu FX Airguns populära modell Wildcat blivit mogen för en omfattande revision och blir i samband med detta en Mk II. För...

Av Johnny Ottosson - Fredag 19 jan 21:30

Stulet vapen!     Stulen FX Airguns Royale 300 med Hawke kikarsikte och ett brunt gevärsfodral.   En entusiast har tyvärr fått sitt vapen stulet. Detta inträffade den 11/1 2018. Håll ögonen öppna på nätets olika handelsplatser om ni ser nå...

Av Johnny Ottosson - Fredag 19 jan 07:00


    En riktigt billig bullpup!   Är det detta som Hatsan behöver för att vinna marknadsandelar?   ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 18 jan 20:30

    Två stora och en liten..     Egentligen en Evanix under Winchesters varumärke ryktas det om...   Bland säsongens övriga nyheter från Shot-Show i USA kan man hitta några rejäla bigbores samt en liten charmig pistol. Överst har vi Winch...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 18 jan 07:30


  Diana Skyhawk !      Till sist så har även Diana presenterat en bullpup!   För ett par år sedan så blev bullpups populära och nästan alla tillverkare började tillverka sådana. Nu har äntligen även Diana hängt på trenden och deras nya mode...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se