Airpang

Direktlänk till inlägg 17 juli 2011

Pipbyte...

Av Johnny Ottosson - 17 juli 2011 15:00


Att byta pipa...


   Det gäller att lossa rätt skruvar...


Idag så har jag skiftat över pipa på min Royale och i samband med detta så passade jag på att fotografera själva blocket. Ett ganska vanligt problem på fabriken är tyvärr att många ägare inte bara lossar de två skruvar (de främre) som håller fast pipan utan man lossar även den tredje skruven, den närmast magasinöppningen.


När en pipa sedan ska återmonteras så drar man även åt den tredje skruven och när man gör detta så deformerar man pipmuffen, det område där man laddar diabolen. Drar man åt den tredje skruven så pressar man pipmuffen ur sin centrering vilket betyder att matarpinnen, som knuffar in diabolen i loppet, pressar diabolens kjol snett. Detta är självfallet inte bra för precisionen. Helst så ska matarpinnen alltid sluta sig helt centrerat i loppet, då sker matningen av diabolerna korrekt och då finns förutsättningarna för rätt precision.


Alltså, lossa bara de två främre skruvarna när ni skiftar pipa, rör inte den tredje.


När man sedan drar åt de två skruvarna så gör man det växelvis och försiktigt, det finns absolut inget skäl att använda övervåld. Lagom kraft är precis det som behövs, inte för mycket.


Shroudröret på Royale har ju en tidlig fasning undertill och om man vill ha den absolut rak, i förhållande till blocket, så finns det möjligheter att (försiktigt) justera in pipmuffen. Detta sker på så sätt att man stoppar in en insexnyckel eller liknande i transferporten samtidigt som man sakta och försiktigt vrider på pipan.


Jag brukar sätta upp vapnet i ett skjutstöd och med hjälp av en libell säkerställa att blocket är helt rakt. Sedan placerar jag libellen mot den plana fasytan under shrouden och därefter skjuter jag in pipan rakt så att allt stämmer.


Nu är detta inget vanligt förekommande "problem" men det har hänt att någon har råkat få ett vapen där fasningen har hamnat lite snett i förhållande till vapnet i övrigt.


Något som är mycket viktigt är dock att transferporten i blocket hamnar rakt mot transferporten i pipmuffen. Jag brukar lösa detta igenom att lägga pipan upp-o-ner, sedan lägger jag libellen på fasningen så att denna del blir rätt. Därefter så lodar jag rent visuellt in det dorn som jag placerar uppåt i transferporten mot något som jag vet är en lodrät linje. Slutligen så kontrollerar jag vapnet i kronografen för att se så den går korrekt.


Inskjutningsvärdet i kronografen till Royale brukar jag sätta vid 920 fps med 16 gn vid 220 Bar, då har man en peak på runt 940 fps efter ca 30 skott varpå hastigheten dalar åter till 920 fps efter fulla 60 skott. Detta motsvarar då en anslagsenergi av 30 fpe (41J) respektive 31 fpe (42J). Skjuter man sedan med 18.10 gn så har man normalt 880-900-880 på samma inställning vilket ger 31 fpe respektive 32.60 fpe (44J), precis under HFT-gränsen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Söndag 5 nov 12:00


Ett riktigt bra koncept!     Dessa satser finns på Sportec för 75 kr   En riktigt bra produkt är pröva-på-satser för diaboler som är helt perfekta för den som vill leta fram rätt diabol för sitt vapen. Haendler & Natermann har tagit fasta ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 30 okt 18:00


"Kan blyfria diaboler skada min luftvapenpipa?"     HN har satsat stort på blyfria diaboler och Sportec har ett stort sortiment av dessa inne. Ett ämne som ofelbart alltid kommer upp när man diskuterar blyfria luftvapenprojektiler är dera...

Av Johnny Ottosson - Fredag 27 okt 09:00


JSB RS - utgångsläget!     JSB RS är en diabol som fungerar ypperligt i just min Crosman 1701P.   En av nutidens absolut populäraste diaboler för kaliber 177 till rekreativt bruk och klubbskjutning i fallmålstävlingar för vapen på under 10...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 17 okt 21:00


Försiktighet är viktigt!     En bra kompressor för PCP är dyr - man kanske skulle köpa en billig direkt från Kina?   Kina kallas idag ofta för "världens verkstad" eftersom de flesta av våra konsumtionsvaror tillverkas just där. Produkter s...

Av Johnny Ottosson - Måndag 9 okt 21:00


    Att dra en lina...     Ett litet rör gör underverk!   Precis som de flesta andra entusiaster så gör jag rent piporna på mina PCP med en draglina och en linnelapp. Den aktuella draglinan är en fiskelina och linnelappen är en riktig ren...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

860 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se