Airpang

Direktlänk till inlägg 17 juli 2011

Pipbyte...

Av Johnny Ottosson - 17 juli 2011 15:00


Att byta pipa...


   Det gäller att lossa rätt skruvar...


Idag så har jag skiftat över pipa på min Royale och i samband med detta så passade jag på att fotografera själva blocket. Ett ganska vanligt problem på fabriken är tyvärr att många ägare inte bara lossar de två skruvar (de främre) som håller fast pipan utan man lossar även den tredje skruven, den närmast magasinöppningen.


När en pipa sedan ska återmonteras så drar man även åt den tredje skruven och när man gör detta så deformerar man pipmuffen, det område där man laddar diabolen. Drar man åt den tredje skruven så pressar man pipmuffen ur sin centrering vilket betyder att matarpinnen, som knuffar in diabolen i loppet, pressar diabolens kjol snett. Detta är självfallet inte bra för precisionen. Helst så ska matarpinnen alltid sluta sig helt centrerat i loppet, då sker matningen av diabolerna korrekt och då finns förutsättningarna för rätt precision.


Alltså, lossa bara de två främre skruvarna när ni skiftar pipa, rör inte den tredje.


När man sedan drar åt de två skruvarna så gör man det växelvis och försiktigt, det finns absolut inget skäl att använda övervåld. Lagom kraft är precis det som behövs, inte för mycket.


Shroudröret på Royale har ju en tidlig fasning undertill och om man vill ha den absolut rak, i förhållande till blocket, så finns det möjligheter att (försiktigt) justera in pipmuffen. Detta sker på så sätt att man stoppar in en insexnyckel eller liknande i transferporten samtidigt som man sakta och försiktigt vrider på pipan.


Jag brukar sätta upp vapnet i ett skjutstöd och med hjälp av en libell säkerställa att blocket är helt rakt. Sedan placerar jag libellen mot den plana fasytan under shrouden och därefter skjuter jag in pipan rakt så att allt stämmer.


Nu är detta inget vanligt förekommande "problem" men det har hänt att någon har råkat få ett vapen där fasningen har hamnat lite snett i förhållande till vapnet i övrigt.


Något som är mycket viktigt är dock att transferporten i blocket hamnar rakt mot transferporten i pipmuffen. Jag brukar lösa detta igenom att lägga pipan upp-o-ner, sedan lägger jag libellen på fasningen så att denna del blir rätt. Därefter så lodar jag rent visuellt in det dorn som jag placerar uppåt i transferporten mot något som jag vet är en lodrät linje. Slutligen så kontrollerar jag vapnet i kronografen för att se så den går korrekt.


Inskjutningsvärdet i kronografen till Royale brukar jag sätta vid 920 fps med 16 gn vid 220 Bar, då har man en peak på runt 940 fps efter ca 30 skott varpå hastigheten dalar åter till 920 fps efter fulla 60 skott. Detta motsvarar då en anslagsenergi av 30 fpe (41J) respektive 31 fpe (42J). Skjuter man sedan med 18.10 gn så har man normalt 880-900-880 på samma inställning vilket ger 31 fpe respektive 32.60 fpe (44J), precis under HFT-gränsen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Av Johnny Ottosson - Söndag 25 feb 12:00

Game over!   En närmast förkrossad Ted Bier ser sina kanaler glida ur händerna..   Precis som var påannonserat sedan åtminstonde den 23:e februari så försvann i natt mängder av Youtube-kanaler och inlägg som berör skjutvapen i allmänhet...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se