Airpang

Direktlänk till inlägg 25 juni 2011

De argaste konkurrenterna....?

Av Johnny Ottosson - 25 juni 2011 15:30


FX Airguns T12 Whisper vs Hatsan BT-65


Det verkar som att det blev full fart på kommentarsfältet till inlägget om BT-65 förtjänster eller tillkortakommanden på den svenska marknaden. En kommentar var att BT-65 har en given konkurrent i FX Airguns Typhoon-serie och därför tänkte jag att det kunde vara aktuellt att jämföra de båda modellerna. Många menar ju på, med rätta, att det är orättvist för BT-65 att bli jämförd med Royale så därför sänker vi ribban lite och jämför mot T12 Whisper istället.


Varför då just T12 Whisper? Jo, det är den modell i Typhoon-sortimentet som ligger närmast BT-65 i pris och den är dessutom det i särklass smartaste köpet av övriga syskon hos Typhoonerna. En BT-65 betingar 5600 kr (syntet & LW) medan en T12 med syntet och ST kostar 6000 kr - alltså en skillnad på 400 kr.


Vad erbjuder då T12 mer än BT-65 för dessa 400 kr?


Främsta argumentet för just Whisper-subversionen är ju den effektiva och lagliga shrouden som gör att man kan skjuta ett PCP även på full effekt utan att störa grannarna. Vidare så får man 2 extra skott i magasinet, T12 har ju 12 diaboler i sitt magasin där BT-65 bara har 10 diaboler.


En annan skillnad som måste beaktas är att BT-65 har en manometer, vilket kostar ca 600 kr som tillbehör för T12, dessutom så har den rembyglar, en enkel vapenrem samt en leksaksmässig bipod medsänd i priset.


Ser vi på tillval så kan en FX ägare köp till manometern och de övriga prylarna medan Hatsanägaren inte kan köpa till shroud, större magasin och de fördelar som vapnet från FX erbjuder.

Prestandamässigt sett så finns båda vapnen i alla tre kalibrar, BT-65 har en aluminiumtub (bra!) på 255 cc där T12 har en aluminiumtub på 180 cc, den sistnämnda kan dock (mot pristillägg) byggas ut ytterligare, vilket inte är fallet med Hatsans tub. BT-65 ger ca 25-30 skott på 34 fpe med ca 40 fps spridning där T12 levererar 30-35 skott 27 fpe med ca 20 fps spridning.

Hur ska man då värdera allt detta?

Som jag ser saken så är en shroud värdefullare än en manometer, manometern kan dock köpas till om man saknar den vilket inte är fallet med shrouden.

Jämför man 2 extra skott i magasinet jämfört med en rem, rembyglar och stället (bipoden) så är det väl närmast en smaksak men jag hade hellre tagit ett större magasin än Hatsans tillbehör. Att erbjuda rembyglar ÄR dock en bra idé som FX Airguns kanske skulle ta efter, åtminstonde på vissa modeller.

Jämför man drivkällorna så är halva spridningen (20 fps jämfört 40 fps) klart mera värdefullt än skillnaden i effekt på 7 fpe. Trots en större tub så får man färre skott på Hatsan men ett lägre fylltryck (185 Bar mot 200 Bar) är en bra fördel. FX kan emellertid levereras med större tuber och tuben som kommer med vapnet kan även byggas ut. Detta är en smidig fördel som Hatsan saknar.

Så, trots att vi inte ens berör passning, finish och övergripande kvalitétskänsla samt praktisk precision eller avtryckarsystem så tror jag de flesta läsare inser att till och med FX Airguns billigaste och enklaste modellserie blir en hård nöt för Hatsan att knäcka.

Problemet är helt enkelt att BT-65 är för dyr (eller T12 Whisper för billig), hade vi haft en större skillnad än bara 400 kr så hade Hatsan haft betydligt bättre möjligheter att hävda sig. Jag har sagt det tidigare och säger det igen; en BT-65 borde vara åtminstonde 2000 billigare för att ha en rimlig chans att konkurrera. För runt 4000 kr så hade man kunnat överse med mycket av Hatsans tillkortakommanden men för i princip samma pengar så kommer den att bita i gräset här på den svenska marknaden. Detta är jag övertygad om.


 
ANNONS
 
Ingen bild

MG

25 juni 2011 20:39

Vad bra då! det är enda på hela bössan som är något att ha.

 
Ingen bild

MG

25 juni 2011 22:51

Jazz om vi skulle ta och lägga ner snacket om vilken som är bäst! Du kan väl hänga på nästa gång vi har tävling, så kanske vi får lite motstånd. Men jag betvivlar att det står någon annan än det brukar på prispallen. Men det är väl som vanligt "Mycket snack och lite verkstad" /MG
PS` det ryktas att de kallar dig och din polare för Dum och Dummare!

 
Ingen bild

Jazz

25 juni 2011 23:14

Konstigt att du har Lic på din bigbore för enligt handläggaren fanns ingen i detta land som hade licens på något större än cal 45. (Men visst hon har väl sett fel då)
Visst jag är stor dum och inkompetent. Men tydligen är det största felet att jag inte gillar Fx. Jag har haft tre st som sagt. De sköt bra men vilket skit det var. Man ser på forumet alla som har fel i från tillverkningen.

 
Ingen bild

MG

25 juni 2011 23:27

Japp hon har nog sett fel. Det handlar inte om stor dum och inkompetent. Jag funderar bara om du kan vara med på nån tävling och ge oss lite motstånd.
PS du har pm på Luftvapen.

/MG

 
Ingen bild

Silwer

26 juni 2011 00:56

Men tom den äldre AT44 var väl riktad mot Typhoonen, eller har jag missat nåt?

Varför försöka ge sig på den igen, jag är säker på att Hatsan oavse4tt om du tror det eller inte vll ligga snäppet högre nu som de ursprungliga ej regulerade Royalerna.

Trycket verkar intressant iaf, för ävn om de nu "kopierar" så hoppas jag inet de tar FX trycke, fast nån på forumen tyckte inte om trycket just och då faller den när den kostar de där pengarna iaf och heter Hatsan, kanske löjligt men så känner jag.

En del på den ser man är från Webley, tankesättet så att säga.

Framtiden får visa det här helt enkelt, bu eller bä.

 
Ingen bild

Görgen

26 juni 2011 07:30

MG, om jag nu är dum bara för att jag inte tycker att FX skjuter bättre än dom andra PCP jag har testat ( ej Hatsan PCP) utan att dom skjuter i stort sett lika bra allihop,(sen finns det naturligtvis konstruktions detaljer som är bättre och sämre mellan olika märken) så visar det ju bara vilken sandlåde mentalitet det är i vissa FX kretsar(tycker du inte att FX gevären är det bästa som finns så är du dum). Men nu är det så att jag har köpt en tunad FX cyclone så vi får väl hoppas att det inte blir för jobbigt för en del nu att det kommit in en dummy i FX gänget.

 
Ingen bild

...

26 juni 2011 16:31

Vad kostar ammo magasinen till fx respektive Hatsan ?

Johnny Ottosson

27 juni 2011 11:10

Hatsans magasin kostar 129 kr/st och FX magasin kostar 495 resp 195 kr (beroende på modell). Hatsans Axsormagasin är gjutna och FXs Axsormagasin är frästa.

 
Ingen bild

Silwer

27 juni 2011 21:18

Åter ett slag för enskottaren, vem fanvill betala 500 spänn för ett jävla magasin, tror de folk är gjorda av pengar eller?

Ska man betala bössans pris i magasin eller vad?

200 är ju en sak, men 500 är löjligt imo, de skulel behållit revolvermaggen.

De här uppdragbara leksakerna klarar då jag mig utan iaf.

Men det valet finns ju idag så man ska inte gnälla.

Inget mer magasin PCP för mig.

Johnny Ottosson

28 juni 2011 07:30


Jag tycker själv att revolvermagasinen är den bästa lösningen för magasin till PCP men själv skjuter jag helst enkelskott.

 
Ingen bild

Silwer

28 juni 2011 08:32

Jo och jag har kommit över det här med magasinvapen, skulle jag köpa en FX idag blev det en elitvariant, det är det enda jag tycker käns intressant just nu.

Men jag vill se lite andra varianter när tex. .177 varianten kommer.

Nåväl man får välja själv, och jag förstår fördelen med magasin, men jag märker att jag så sällan tycker att jag inte kan stå och enskottsmata helt enkelt.

Vi är väl olika helt enkelt.

 
Ingen bild

kj

3 juli 2011 10:07

snacket om fx kontra hatsan pcp är ju en smaksak ja har båda fabrikaten bara för att fx är svensk så är den inte bättre än min at44 båda skjuter lika bra .fx är inte perfekta med konstruktion och finish och inte heller hatsan .däremot är ju hatsan mer bössa för pengarna har kollat o skruvat isär båda fx är inte högre kvalite på än hatsan jag tycker om båda pcp som pcp

Johnny Ottosson

3 juli 2011 11:29

Jag delar nog inte din åsikt i den frågan.

Det finns enorma konstruktionsmässiga skillnader, en AT44 är en utveckling av Webley Raider som i sin tur är kopierad/inspirerad av Webley Axsor som gick i produktion 1996. Det är alltså en mycket gammal konstruktion som dessutom har blivit avsevärt förbilligad jämfört med Axsorn.

Mitt största problem med just 44 är valet av vanligt stål i tuberna, att man har en ebarmligt usel finish och passning kan man leva med - det är trots allt inte farligt. Samma sak med detaljkvalitén och skjutkänslan.

Den AT44 som jag sköt (med kaliber 25) presterade dock oväntat bra och den hade dessutom Hatsans egen pipa. Sannolikt så kom jag över ett bra exemplar eftersom olika ägare rapporterar olika god precision.

 
Ingen bild

kj

3 juli 2011 19:04

min at44 är i kal25 med hatsans pipa efter en burk diaboler jsb exakt king så gör den bra ifrån sig tex när inskjutningen av hawke siktet airmap6 var gjord på ca 20m kom det en fluga och satte sig på tavlan one shot no fly då kan inte jag klaga på hatsan bössan fxen skjuter lika bra nöjd o glad med båda .har hållit på med luft o krutvapen sedan 50talet så mycke skit har man prövat

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 15 aug 13:00

  Go Vintage!      Riktigt gamla saker är också roliga, här tavlor från 60-talet, ammunition från 70 talet och kniv från 50-talet..   Så, då har jag till slut fått ihop min lilla BSF och dessutom skjutit in lite för att allt ska ha hunnit...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se