Airpang

Direktlänk till inlägg 24 juni 2011

Bättre vid lägre effekt....?

Av Johnny Ottosson - 24 juni 2011 11:45


Mera Hatsan 65


Med anledning av gårdagens inlägg så har det kommit en hel del synpunkter på de två olika BT 65 som nu har recensioner cirkulerande på våra två nationella forum. Vår vän Yrkesbävern visar prestanda på ett ostrypt vapen, vid diverse olika inställningar, medan Snajper visar ett strypt vapen.


Överlag så har dock Snajper visat upp bättre resultat, alltså en jämnare utgångshastighet och bättre träffbilder och detta förundrar många som ställer sig frågan om huruvida BT 65 kanske är ett vapen som fungerar bättre som strypt än som ostrypt, vilket naturligtvis är en logisk frågeställning av resultaten.


Nu har jag inte använt en BT 65 så jag gör absolut inga anspråk på att ha förstahandserfarenheter eller personlig insikt hur vapnet fungerar men jag kan göra en del rent fysiologiska slutsatser dragna av de resultat som man har publicerat på våra forum.


Till att börja med så är BT 65 byggd för hög effekt, precis allting är dimensionerat för just hög effekt och vapnet, som Yrkesbävern tydligt har presenterat, ger också rejält med effekt, nästan lite för mycket med dryga 60 joule ifrån kaliber 22.


Vad händer då när man stryper ner vapnet till 1/6 av dess konstruktiva effekt?


Till att börja med så är vapnet strypt igenom en annan ventilpinne, man begränsar alltså den volym luft som kan flytta sig ifrån tuben till själva vapnet men bortsett ifrån detta så är vapnet konstruerat för full effekt. Ingenting har gjorts för att begränsa vapnets effekt i övrigt eller anpassa den för att fungera bra på vid lägre effektuttag, såsom våra 10 joule.


Med strypningen på plats så finns det rejält med utrymme för luften att kunna röra sig, transferporten är exempelvis hela 4.90 mm och hammaren väger bortåt ett hekto. När vapnet matas med luft ifrån den strypta tuben så sker det alltså en ordentlig tryckutjämning och man får en riktigt jämn och fin utgångshastighet. Den tunga hammaren gör också att luften töms fullständigt, vilket ökar sannolikheten för att precis alla luft dumpas ur vid varje avfyrning varje gång.


Vad finns det då för nackdelar med detta?


Jo, igenom att man har stora massakrafter i rörelse vid avfyrningen, hammaren väger sannolikt bortåt 10 gånger mera än hammaren hos exempelvis ett vapen från FX Airguns, den huvudsakliga konkurrenten, så uppstår en fjädervapeneffekt. Detta betyder att vapnet rör sig i avfyrningsögonblicket, precis som ett fjädervapen och detta är naturligtvis inte bra för den praktiska precisionen.


Vill man optimera vapnet för lägre effekt så bör man istället minska vikten på hammaren och förspänningen på hammarfjädern men detta kommer i gengäld att öka spridningen ifrån skott till skott rejält, något som också sker om man halverar projektilvikten - alltså går ifrån kaliber 22 till 177, vilket många vill göra när vapnet ska gå beståeende på 10 joule. Egentligen så måste man alltså ha en helt annan ventil, som är avstämd korrekt för den lägre effekten som de lättare slagkomponenterna skapar. Först då kan man minimera massakrafterna samtidigt som man får en bra jämnhet ifrån skott till skott.


Piporna bör också matchas upp mot den lägre effekten på korrekt sätt. De allra flesta pipor idag (oavsett fabrikat) har 1:16 i stigning vilket inte är optimalt för låg effekt, där bör man istället ha 1:18, som är fallet för många rena tävlingsvapen. Som en parantes kan nämnas att BSA kör 1:17 och hos rimfire så har vi vanligtvis 1:16 på 22 LR och 1:20 på 22 Short. Här är också min CZ200 ett undantag på 1:18 och den trivs inte alls med högre hastigheter. Mina BSA har därtill alltid haft preferenser för långa diaboler (som Baracudan), vilket kan bero på just dess mittemellan twistrate.


Det är alltså en hel del variabler som egentligen måste förändras om ett vapen ska prestera optimalt på låg effekt och den typen av anpassningar finns egentligen bara hos rena matchvapen för Int 10M och liknande. Allt annat blir i övrigt kompromisser mellan de olika effektnivåer som en konstruktion kan möta på olika marknader. Vissa saker är svåra att ändra, exempelvis unika pipor för varje effekt, medan andra saker är lätta att designa för olika effekter redan vid ritbordet, exempelvis små smäckra slagenheter. Ventilerna kan sedan finnas i olika utföranden, en för lägre effekt och en för högre effekt, alternativt en högeffekt som kan konverteras till lågeffekt etc.

Ur detta perspektiv så har BT 65 inga direkta anpassningar för att fungera på låg effekt, vilket är fallet med konkurrenter som vapen från FX Airguns vilka har både olika ventiler (på en del modeller) och små slagenheter som fungerar bra både för låg och hög effekt. I det skenet så är alltså BT 65 lika specialiserad som exempelvis min egen lilla CZ200T som dock har sina bästa egenskaper i den helt andra ändan av spektrat och som inte fungerar lika bra på hög effekt som på låg.

Sålunda så tror jag alltså inte att BT 65 kan tillföra något på lägre effekter utan den är definitivt ett vapen som sannolikt kommer mest till sin rätt på full effekt där man får räkna med rejäl spridning (ca 40 fps vid 25-30 skott) och halvdan precision.

Ska man nödvändigtvis skjuta en BT 65 på låg effekt så tror jag att man, precis som Snajper, får bäst resultat med kaliber 22 och då hjälpt av den låga spridningen. Sedan blir vapnet väldigt krävande av skytten, på grund av massakrafterna och den långa tiden som diabolen är i pipan när skottet har gått, samt den rejäla holdover som man för göra på längre avstånd med den långsamma projektilen.

Är det sedan rejält vindstilla så kan man kanske sedan lyckas få fram någon enstaka träffbild såpass bra som Snajper har visat upp. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

PeterÅ

24 juni 2011 17:24

Tråkigt att Hatsan inte lägger ner mer möda på att göra bra vapen.Det enda som kan räknas som högklassigt är deras valnötskolvar och där tror jag ingen slår dom.Verkar efter vad jag hört att Cometa Lynx har lika risig kvalite som Hatsan.Att dom aldrig lär sig att göra något vettigt är en gåta.Titta på FX och BSA.Där är det fråga om kvalite före kvantitet och detta har kunden igen när han en gång skall sälja sitt gevär.Man bara lurar sig själv med att köpa Turkiskt eller Spanskt.Inte ens kulor kan dom göra(tragiskt).Vill vi ha kvar en luftvapentillverkare som lägger vinn om att tillverka utmärkta vapen så satsa på FX.Bra och snabb service,reservdelar och möjlighet att kontakta fabriken om man har några bekymmer.Här tänker man igenom och testar sina produkter innan de kommer ut på marknaden.Made in Sweden har fått tillbaks sin forna glans i och med detta företaget och det är väl roligt.Kan varmt rekommendera Typhoon och Royale.

 
Ingen bild

Jazz

25 juni 2011 09:37

Den som väljer en thyphon istället för en BT-65 kan ju inte vara riktigt frisk. Eller så är man väldigt isnöad på Fx.
Den som tror en thyphon är bättre åk och prova, där är två mil emellan dessa bössor där BT-65 leder.

 
Ingen bild

Axelsson

25 juni 2011 11:20

Hej Jazz !!!!! Oj förlåt det måste eka kraftigt i ditt huvud . Fyll det med något ! kundskap är bättre än bara luft . Ps ekar mindre

 
Ingen bild

Jazz

25 juni 2011 12:06

Det är bra Axelsson, alla som inte tycker som du är blåsta. Dvs som har AA. Theoben , DAystate, Hatsan. Har du inte funderat över om det är du det är fel på. Den nya Hatsan är en konkurent till Cyklonen. Jävla pucko.

 
Ingen bild

MG

25 juni 2011 12:22

Har bara en fråga Jazz, hur gammal är du?

/MG

 
Ingen bild

Erik

25 juni 2011 13:57

Jazz: Du verkar verkligen hakat upp Dig på FX. Kommer ihåg en tråd på airgun då du hade en verminator eller nå't Du handpumpat upp till 300 bar utan att undra var luften tog ivägen och lämnade in till reparation - se'n dess har Du iaf som jag upplever det varit negativ till allt. Jag tycker iofs att lite ifrågasättande från bl a Dig bara är bra och ska tålas av en internationell leverantör, men Du är så RUSKIGT negativ att det inte känns trovärdigt/relevant.

 
Ingen bild

Jazz

25 juni 2011 14:47

Ja det stämmer. Tyvärr är det mesta löngner från den internationella leverantören. Riktigt jag köpte en verminator som hade hängt sig i påfyllningen. Jag reparerade detta själv. Felet var att det var fyllt av någon gegga. Första gången jag skulle fylla. Dessutom var pipan igenstoppad med skit. Sedan läckte den, en bricka som gick sönder. Allt reparerade jag själv allt annat är lögn.

 
Ingen bild

Jazz

25 juni 2011 14:52

Det som jag hakar upp mig på är att Fx är så bra. Jag har ännu aldrig sett en Fx i en internationell tävlig på en pris pall. Vad är så bra, jag vet inte och när man frågar så bemöts man illa. Är det avtrycken som är bra, piporna eller...
När man börjar tala illa om sina konkurenter brukar det vara illa för företaget.

 
Ingen bild

Axelsson

25 juni 2011 16:12

Hej Jazz . Om nu backventilen hade fastnat hur kunde du då fylla vapnet med 300 bar . En normal person skulle undra vart luften tog vägen om man pumpar i flera minuter . olja i pipan är normalt . Nej du Jazz det är inte FX fel att du har problem . FX kommer att vinna många tävlingar den dag vi gör ett tävlings vapen

 
Ingen bild

MG

25 juni 2011 20:37

Har du lic på en sån plutt bössa! inte mycket att skryta med. Jag har lic på en i Cal 12.7mm luftbössa de du är grejer det.

 
Ingen bild

Silwer

26 juni 2011 01:42

Äldre FX är ju inte särskilt gedigna och det har varit småfel på de flera jag vet om direkt ur kartong.

Möjligt att man är dum för den delen, men faktum är ju att många själva förstörde sina bössor när de oströp dem sen ringde de och skällde på säljaren.

FX har ju sin Elite nu och med en lite intressantare kolv och .177 FT så kanske det kan bli nåt man får se på bilder utifrån.

Det är iaf åt rätt håll nu, alla vill inte bara ha gimickgrejor, ok jag vet att USA är en viktig marknad och väldigt insnöade på trams.

Men som sagt fila lite på trycket med så det blir så bar det kan bli så kanske folk stolt kan hålla upp en FX och säga att den är just en "elit"bössa.

Hatsan hit och Hatsan dit, de spelar som sagt inte på den nivån, en jag misstänker till skillnad från vissa att de menar att denna ska vara bättre än den äldre AT44 och därmed ska vara bättre än Typhoonen.

Fel pris dock så långt jag förstått det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se