Airpang

Direktlänk till inlägg 22 juni 2011

Intressant läsning

Av Johnny Ottosson - 22 juni 2011 20:30


Hatsan BT65


Den lite tanige Yrkesbävern på vårt eminenta forum Luftvapen Info har införskaffat en Hatsan BT65 och har dessutom haft vänligheten att recensera den. Recensionen som sådan ligger på vad de kallar för brukarnivå och för de som inte är absoluta nybörjare på luftvapen så tänkte jag här ge en sammanfattning på de mest relevanta delarna. Recensionen kan i sin helhet läsas här:


http://www.luftvapen.info/viewtopic.php?f=39&t=6797&sid=5c28b223ffebecba8af9cc9bbf6f5cdc&p=78089#p78089


Recensionen berättar mycket av det som vi redan känner till om modellen, den är kolossalt tung (4200 gram), försedd med ett väldigt hårt avtryck och dessutom ett obekvämt kantigt avtryckarblad. Vidare så är finish, passning och allmänt kvalitétsintryck närmast uselt. Det som är intressant med recensionen är att vi för första gången får en opartisk inblick hur dess drivkälla fungerar.


Yrkesbävern har ambitöst nog prövat en mängd olika inställningar i hopp om att hitta den perfekta kruvan men den som trots allt utföll bäst var en kurva som gav 30 skott inom 40 fps spridning! Sänkte han sedan effekten så blev spridningen ännu värre så Hatsans tal om 70 st skott är bara till o glömma ifall man talar full effekt. Korrekt siffra torde vara runt 25 skott. En fördel är dock ett angenämnt lågt fylltryck, bara 185 bar.


Med tanke på spridningen så blev inte heller den praktiska precisionen något att tala varmt om, såvida man inte refererar till någon av Lucifers lägre kretsar. Nu hade man kanske inte heller väntat något annat men jag har svårt o tro att ens en bra pipa från LW kan rädda upp situationen när själva drivkällan går så ojämnt. Det man som spekulant kan göra är att välja kaliber 25. Den AT44 som jag själv sköt i den kalibern presterade klart över över förväntan. En grövre kaliber gör också att drivkällan sannolikt arbetar jämnare och mera harmoniskt.


Samtidigt så får vi inte heller glömma att Hatsan har lämnat de absoluta lågprisvapnen igenom BT65s lansering. Den här modellen betingar 5600 kr (listpris, syntetkolv och LW-pipa). För en såpass stor summa pengar så blir också kraven på prestanda högre än för AT44 och då hjälper inte trevliga detaljer som rembyglar, medsänd vapenrem och en gratis leksaksbipod längre. För snart 6000 kr så måste ett PCP också kunna leverera just det som vi köper vapnet för - prestanda.


För 7000 kr (Hurricane) så kan man idag köpa en FX Airguns Royale 200 med syntetstock (30 skott/20 fps spridning). Den är 1400 kr dyrare men erbjuder, förutom en bättre fungerande drivkälla och utsökt praktisk precision igenom ST-pipan, även en av marknadens absolut effektivaste shrouder - en otroligt viktig och helt laglig fördel för den som inte vill skjuta fullpower med hörselskydd. Finish, passning och övergripande kvalité ligger dessutom ljusår bort ifrån BT65.

Personligen så tycker jag det är bra att Hatsan evolverar sitt sortiment och kommer med allt bättre vapen, detta är naturligtvis sunt för marknaden i sin helhet och för oss som vapenköpare. Vad man dock måste vara otroligt försiktig med är att inte prisa bort sig. När Hatsan väljer säkerhetsmässigt acceptabla konstruktionslösningar (alu-tuber) så börjar naturligtvis vapnen också att kosta mer pengar, precis som konkurrenterna, och om man ska kriga om köparnas gunst i en högre prisnivå så är kraven också ordentligt mycket högre.

Det är som bekant få, förutom rena nybörjare, som satsar på en Hatsan som sitt främsta PCP i vapengarderoben. Förhoppningsvis så kan Hatsan ändra på detta igenom att göra bättre vapen, inte bara andra vapen, till ett högre pris. Hade BT65 legat på AT44s prisnivå (ca 4000 kr) så hade den kanske fungerat som ett fattigmansalternativ men med mindre än 1500 kr som prisskillnad mot en såpass kompetent konkurrent som Royale 200 så ger man närmast köparen skenet av att bära en struthatt och då är denne varken stjärngosse, trollkarl eller medlem av KKK....




 
 
Ingen bild

PeterÅ

23 juni 2011 10:37

Det där fick du till bra Johnny måste jag säga.Tycker folk borde förstå att FX och Hatsan spelar i olika ligor.Lexus versus Skoda modell 82.

 
Ingen bild

Jazz

23 juni 2011 13:22

Tycker det är lite hårt att kalla Fx för en skoda.

 
Ingen bild

Thomas

23 juni 2011 13:30

snajper's recension på airgun.se (http://airgun.se/air/viewtopic.php?f=3&t=23687) av en licensfri BT65 visar på ganska bra prestanda.

Bra samlad träffbild på 50 meter och ett jämnt och fint V0.

Visst, det är möjligt att geväret kanske är som en rysk åra, men en licensfri version skulle kunna vara intressant, framförallt om 4,5 mm version skulle ha samma fina träffbild och jämna V0 som snajpers bössa.

Johnny Ottosson

23 juni 2011 20:25

Han har en spridning av ca 9-10 fps och med en sådan spridning så får man naturligtvis betydligt bättre resultat än om det skiljer 40 fps som hos Yrkesbävern.

Han lär dock inte ha samma spridning med en projektil som väger hälften så mycket, då gissar jag på 20-25 fps spridning. Ett vapen med 10J tjänar alltid ordentligt på kaliber 22 när man räknar spridning. Låg fart och (förhållandevis) tung projektil håller nere spridningen.

Ökar man farten (från 130 mps till 200 mps) samt halverar projektilvikten (16 gn till kanske 8 gn) så ökar spridningen dramatiskt.

Går man sedan upp ytterligare i effekt så blir kaliber 177 ännu svårare att kontrollera spridningen på.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards