Airpang

Direktlänk till inlägg 21 juni 2011

Dags igen...

Av Johnny Ottosson - 21 juni 2011 10:00


Mera luft


Idag tog luften i min dykarflaska slut, eller föll i alla fall under 200 Bar, vilket signalerade dags för omfyllning. Jag vet att det finns en del som gnäller över kostnaden att fylla luft och jag misstänker att en del nybörjare kan vara oroliga över vilka summor det egentligen handlar om så därför tänkte jag redovisa mina egna kostander här, exemplifierat med den dyraste av mina vapen att driva - FX Airguns Elite.


Min dykarflaska rymmer 8.00 liter och fylls till 300 Bar. Tuben på vapnet rymmer 500 cc och används mellan 235 Bar ner till 140 Bar då den ger 90 skott. Jag räknar med 5 cc som volym i fyllkittet, vilket får ses som en överföringsförlust.


Givet detta så får jag 6 st överföringar som är fulla (till 235 Bar), därefter så får jag ytterligare 8 st "halvfyllningar" (upp till 200 Bar), vilket jag räknar med ger 55 st skott.


Summa antal skott på fyllningen blir då: (6 x 90) + (8 x 55) = 540 + 440 = 980 skott på en fyllning.


Eftersom jag betalar 75 kr per fyllning hos Räddningstjänsten så hamnar kostnaden per diabol vid 75/980 = 0.077 kr eller knappt 8 öre per skott.


Ammunitionen jag använder, Exterminator, betingar 145 kr för 275 st, vilket är minst sagt svindyrt för luftvapenammunition. Detta betyder en kostnad per diabol om 145/275 = 53 öre.


Summa summarum så betalar jag alltså 53 + 8 = 61 öre per skott, vilket matchar en del billig 22 LR ammunition. Jag slipper dock smällen, tomhylsan, skottgaser och får därtill bättre träffbilder, åtminstonde på den korta sidan om 100 meter.


Näst bästa diabolen, JSB King kostar jämförelsevis 105 kr för 350 st, alltså 30 öre/st så där kan man komma undan med 38 öre per skott, nästan halva kostnaden. JSB är helt enkelt mycket prisvärda, sett i prestanda för kostnaden trots att de inte levererar den ultimata precisionen i just mitt vapenexemplar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se