Airpang

Direktlänk till inlägg 19 juni 2011

"Take my breath away....."

Av Johnny Ottosson - 19 juni 2011 16:00


Top Gun


De flesta av er kommer säkert ihåg filmen Top Gun som gjorde stor succe på bio under mitten av 1980-talet och som på något sätt blev typisk för Reaganårens återfunna amerikanska stolthet. Filmen är dock intressant ur historisk kontext på många andra sätt. För mig själv, som då moppeåkande tonåring, så var det inte Berlins odödliga ledmotiv eller den berömda beachvollyboll scenen som gjorde stort intryck utan detta var den första gången som man fick se en Kawasaki Ninja på film.


Kawas stora Ninja var en maskin som gjorde stort intryck på alla och envar som gillade tvåhjulingar under den här perioden. Det var inte bara sin tids snabbaste produktionsmaskin, den första motorcykeln som faktiskt klarade 150 mph i verklig fart, utan den blev närmast en kulturell ikon på sin breda karisma och sitt tekniska försprång bortom all annan konkurrans. Ännu idag, 27 år efter presentationen, så är de flesta seriösa supersportmaskiner byggda enligt samma konfiguration, 4 cylindrar, DOHC, vätskekylning och flerventilsteknik.


Det unika med Ninjan var att detta blev den första gången någonsin som man kombinerade en samling, var och en för sig sedan länge kända tekniker, i en och samma motorcykel och det var detta som gav modellen otroliga prestanda för sin tid. Vätskekylning, 4-ventilsteknik, DOHC och liknande hade ju funnits tidigare men först nu, när man mixade allt i samma pott, så började det hända saker ordentligt. Vad har då detta med luftgevär att göra?


Jo, ungefär samma fenomen råder med FX Airguns Elite. Den har regulator, direkt-till-pipan-laddning, kaliber 25 samt ST-teknik men detta är inte heller något nytt vart och ett för sig självt. Nu har emellertid FX Airguns för första gången samlat allt detta i en och samma produkt och då ser man snabbt resultat - med eftertryck.


   Genomsnitt: 23.00 mm - på 80 meter!


Resultatet för Elite på uppmätta 80 meter är helt enastående gott, mindre än 1 tum i genomsnitt på 9 träffbilder i rak följd med 5 skott på vardera! Personligen så har jag aldrig skjutit ett luftgevär med prestanda på motsvarande nivå, varken min Royale 400 eller ens Lonestar hamnar i närheten.

Det intressanta är varför just Elite presterar såpass bra, min egen gissning är att man har fått med allt av betydelse för god praktisk långhållsprecision i ett och samma vapen, något som Elite är unik med eftersom ingen annan tillverkare erbjuder något motsvarande på marknaden idag.

Uppenbarligen så är Elite något helt annat än bara en Royale med udda pipinfästning..
 


 
 
Ingen bild

hotshot

19 juni 2011 23:45

Er siste treffbilde på 31 mm tilfeldig, eller var det slutt på luften? Det kan se ut som et typisk "going off the regulator" mønster med 4 høye med redusert ventil lås og et siste med mindre energi........

Johnny Ottosson

20 juni 2011 10:23


Jag hade gott om skott kvar efter den träffbilden så det måste varit en tillfällighet, kanske en diabol som träffade en regndroppe på vägen mot målet?

 
Ingen bild

Silwer

26 juni 2011 02:31

Problemet med GPZan i Top Gun är att det är en 750, den modell som blev den stora succén var den likadana men på 900cc.

115 hk 1984 var rejält då den ju ansågs någorlunda kompakt.

Fast det skedde mycket på den tiden, redan året efter var aluminiumramen en verklighet genom GXR750R.

GPZ900 tillverkades ända till 1990 mer eller mindre helt oförändrad, det är bra hojar som kan visa dig runt 240 knyck på mätaren om du ligger på lite.

"Ninja" användes på alal sportmodeller från Kawasaki i USA och var okänt här, det dröjde till 10 år iaf inna ZX-9R kom med namnet "ninja" skrivet på den.

Detta har givit upphov till en hel del hopkokade historier där folk kalalr en hoj för Ninjan bara utan att förklarar nåt närmare, det fanns alltså små 250ior från Kawasaki som det stod Ninja på, men som sagt aldrig här.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards