Airpang

Direktlänk till inlägg 15 juni 2011

En ren blåsning...

Av Johnny Ottosson - 15 juni 2011 19:30


-"It will blow you off your feets.."

 

Resterna av handpumpen efter explosionen  


Rubriken ovan brukar illustrera något alldeles spektaulärt i positiv bemärkelse men så är inte fallet i den här berättelsen. I USA så finns det ett företag som heter Sun Optics och som saluför diverse tillbehör till vår hobby. En av storsäljarna är dessvärre den pumpen som är en råkopia av originalpumpen vilken FX Airguns tillverkar.


De båda pumparna kan lätt tas för snarlika men inuti finns det skillnader som särskiljer en beprövad originalprodukt ifrån en billig kopia. När kopian dessutom saluförs av ett företag som uppenbarligen saknar grundläggande kompetens på området så kan det hela sluta riktigt illa, som vi ska få se ett tydligt exempel på här:


En kille beställer ett renoveringskit ifrån Sun Optics och får då förutom erfoderliga delar även en tydlig skriftlig instruktion till hur man ska genomföra renoveringen. Instruktionen kan man se här:

http://www.sunopticsusa.com/handpump.html

Sagt och gjort, han skrider till verket och efterföljer också rekomendationen på punkt p19 som förklarar att han ska använda "Motor Oil" som smörjmedel, alltså inte något högkvalitativt syntetfett utan just motorolja. Beväpnad med en skvätt 10W-30 från garaget så går återmonteringen som en dans. Återstår gör bara att pröva pumpen och fylla sitt fina PCP.

Glatt pumpar han som vanligt och sedan...sker en öronbedövande detonation mellan fotknölarna och eldslågor skjuter upp som slickar hans skrev. Lomhörd, rykande och blodig sätter han sig på rumpan för att konstatera att slangen har exploderat. Resultatet är metallsplitter inskjutet i fötterna och benen, brännskador och ett akut behov av nya kalsonger - detta hade han inte väntat sig..

   Bränd och blödande fot, de mörka hålen i såren är ingångshål efter splitter...

Ett sjukhusbesök senare så har stackars Josh blivit omplåstrad, fått splitter utplockat och hörseln börjar så sakta komma tillbaka...

Att använda ett smörjmedel som inte tål det tryck och den temperatur som vi använder i våra vapen och dess tillhörande utrustning kan bokstavligt talat vara livsfarligt. Återförsäljaren här har bevisligen lyckats med konststycket att vilseleda sina kunder skriftligen igenom att råda dem att använda en vanlig motorolja till ändamålet.

Pumpen blev naturligtvis skrot, dels var slangen söndertrasad och dels sprack pumpsockeln (pumpfotens infästning, där slangen går in i pumpen) av kraften i smällen. Josh bedömning var att detta var någon typ av "pot-metal" (?), sannolikt ett undermånligt material för användningsändamålet.

På traditionellt manér så överväger han nu att stämma återförsäljaren för dennes luddiga bruksanvisning, vilket vållade hans skador trots att han följde dem till punkt och pricka.

Den lärdom vi kan dra av detta är att våra hobbyredskap hanterar enorma krafter, som lösa och utom kontroll vid fel tillfälle kan vara ofattbart destruktiva. All hantering av tryckluft kräver kunskap, försiktighet och gott omdöme.

Vi kan också konstatera att alla återförsäljare som saluför PCP besitter inte rätt kunskap om sina varor, det finns bra handlare som drivs av entusiaster vilka KAN det här med PCP och det finns handlare som är i branchen bara för att kränga prylar och som gissar eller använder andrahandsinformation för att uppbringa någon form av kunskap till sina kunder.

Slutligen så kan vapen och utrusning som exempelvis pumpar vara väldigt lika varann och då är det naturligtvis frestande att köpa den billigare kopian än det dyrare originalet. Jag menar att det finns goda skäl att tänka en gång till, vilket dagens exempel tydligt illustrerar.

Nu är det omöjligt att spå hur det hade gått om ett bättre fabrikat hade varit utsatt för den här "renoveringen" men om man har en bättre slang och anständigt material i sina komponenter så är min egen bedömning att det åtminstonde inte är någon nackdel när saker och ting börjar gå överstyr..

Själv hade jag aldrig hört talas om en exploderande handpump tidigare, liksom många aldrig har hört talas om vapentuber som är så rostskadade att de brister men någon gång händer det och då vill inte jag vara den som drabbas...

 
 
Ingen bild

MrBlarren

15 juni 2011 21:52

När dum gör som dum säger/skriver då blir det lätt konstigt, aldrig fel att ha lite grundläggande kunskaper i det man håller på med

 
Ingen bild

Tomten

15 juni 2011 22:41

Tur man kör bilen på Biltemas högkvalitativa helsyntetiska motorolja, funkar till det mesta.

 
Ingen bild

Silwer

16 juni 2011 00:36

Amerikaner har ofta svårt att få dyktuber fylda och därför är en pump viktig där, men hur dum får man vara egentligen?

Det är ju för i helvete ingen leksak man pumpar upp 200 bar med.

Tyck stackars som ni vill, men kan några göra fel så är det amerikaner.

Köp gärna Biltemas tändstift och olefilter till bilen med.

Alltså jag har aldrig sett sämre produkter i mitt liv i bilväg, men vissa köer ny bil men har inte råd med såna här saker, jag har aldrig förstått det.

Be Josh hoppa och skita så länge hängslena håller.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards