Airpang

Direktlänk till inlägg 14 juni 2011

Mythbusting...

Av Johnny Ottosson - 14 juni 2011 10:00


Balans


En mycket vanlig vanföreställning som ibland cirkulerar på diverse forum och liknande är att vapen med stor tub framtill skulle vara framtunga. Visst kan vapen med stor tub vara framtunga men detta är oftast snarare undantag än regel.


Det finns alltså egentligen bara vapen med dålig balans och bra balans.


Vad är då bra balans? De flesta vapenentusiaster önskar ett vapen vars balanspunkt ligger strax framför varbygeln. Detta ger vapnet ett neutralt uppträdande och en inbyggd stadga igenom dess centrerade viktcentrum. När man skjuter ett gevär fristående utan remstöd så brukar de allra flesta försöka göra kroppen så stadig som möjligt och detta sker då igenom att man sätter vänster armbåge tätt mot kroppen samtidigt som man förskjuter överkroppen lite åt höger, som högerskytt. En bra balans är då när vänster hand hamnar precis under balanspunkten. Då strävar vapnet varken åt att falla framåt eller att bli mynningslätt.


   Ett vapen med utsökt balans

 

För att illustrera saken så placerade jag min Elite 500 med full tub på ett 25 mm smalt bärhandtag till en luftrenare. Balanspunkten hos detta vapen hamnade då precis under det främre kikarsiktesfästet. Exakt den punkt där man sätter sin vänstra hand när man skjuter fristående utan tillgång till stöd.


Trots att Elite alltså har en rejält lång pipa (600 mm) och därtill en lång shroud samt 500 cc långtub så ligger balanspunkten precis mitt under själva vapnet.


Testa nu att göra om samma sak med ett vanligt PCP med smal tub och rapportera in de slutsatser som ni kan dra om detta. Sanningen är nämligen den att längden, snarare än grovleken, har den största inverkan på balanspunktens placering hos ett vapen. En lång smal tub tenderar alltså att i större utsträckning förskjuta balanspunkten framåt än vad som är fallet för en kortare men grövre tub.


 
ANNONS
 
Ingen bild

ogster

14 juni 2011 16:19

Det där ser ut som ett klassiskt fusk foto, visa hela bössan så ser det nog bättre ut ;)

Johnny Ottosson

14 juni 2011 20:49


Lustigkurre. Jag hade inte tillräckligt med zoom på mobilkameran bara...

 
Ingen bild

Jazz

14 juni 2011 18:55

Måste säga att det som förändrar balansen mest är plaststockarna. Bössan blir superlätt där bak och all tyngd fram. Jag har aldrig provat en plaststock som varit bra.

 
Ingen bild

Tomten

14 juni 2011 20:04

Men Jazz du provade ju min Independence.

Johnny Ottosson

14 juni 2011 20:51


Han kanske inte gillade den och tyckte att balansen var bättre hos hans Rapid?

 
Ingen bild

Egon Olsen

14 juni 2011 20:22

Også med full tub da! 232bar med luft veier nok litt ja...

 
Ingen bild

Jazz

14 juni 2011 22:31

Royal var med bland de gevären jag valt imellan. Tyvärr har den inte varit i min smak. Jag har köpt fyra olika gevär sedan Royal började säljas. Jag sätter upp mål som geväret ska uppfylla. Nästa gång blir det väl en cal25 och då kommer jag överväga Royal igen.

 
Ingen bild

hotshot

14 juni 2011 22:56

500 cc luft v. 232 BAR blir vel 116 gram?

Men,
volumet på reservoaret øker proporsjonalt med kvadratet av innvendig diameter......

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se