Airpang

Direktlänk till inlägg 12 juni 2011

Längre avstånd...

Av Johnny Ottosson - 12 juni 2011 10:00


Långt och längre..


  Här har vi 5 skott 80 meter och 5 skott ca 100 meter


Idag så testade jag att skjuta på uppmätta 80 meter med Elite, precis som jag tidigare har gjort med Lonestar (bäst då, 12.00 mm). Igenom att vada ut i en obehagligt hög undervegetation bestående av brännässlor, ormbunkar och liknande så kunde jag stretcha min bana till ca 100 meter.


Till skillnad ifrån 80 meter, som jag har mätt med ett 50 meter måttband, så var jag tvungen att stega upp de sista ca 20 metrarna. Det blev totalt 24 kliv bortom 80 meter och med en steglängd på strax under metern så borde detta motsvara ca 100 meters avstånd - långt som katten är det i alla fall när man är van vid 50 meter. Utfallet på 80 meter blev finfina 13.00 mm, vilket är enastående gott utfall eftersom det var första försöket på den här distansen.


På ca 100 meter så blev resultatet 21 mm och där fick jag retfullt nog två skott på samma ställe bara för att de sista två drog av i höjdled. Eftersom flera Royale har presterat träffbilder nedåt 15 mm på hundra meter (exempelvis Sandstig) så torde inte detta vara en omöjlighet även med elite och kaliber 25.


Underligt nog så var båda träffbilderna proportionellt sett bättre än vad jag brukar skjuta på 50 meter, speciellt 13 mm på 80 meter är ett resultat som känns mera normalt på 50 meter. Detta styrker min tes om att ST-piporna endera behåller BC bättre eller stabiliserar sig bättre på längre avstånd än, relativt sett, kortare distanser. Egendomligt nog så blev hålen på dessa avstånd jämnare och snyggare än de på bara 50 meter.


En annan aspekt är vilket drop man har på dessa extra 20 meter bortom 80. Tavlan är skjuten med kikarsiktet justerat för just 80 meter, inskjutet mot ett snurrmål för 22 LR, varpå jag sköt ca 100 meter med samma inställning och riktpunkt varpå diabolerna tog nästan en decimeter längre ner...


Kraften är också kvarvarande brutal även så långt bort, att få snurrmålet att slå runt var inga som helst problem trots distansen och att det har tjockt gods avsett för krutvapen. På 100 meter så kvarstår 72% av mynningsenergin vilket betyder att den 30 gn tunga diabolen träffar sitt mål med över 180 mps och en anslagsenergi på imponerande 26 fpe eller 35 joule.


Under vindstilla väder, där så är tillåtet, och jämfört med övriga luftvapen så utgör den här typen av vapen ett formidabelt jaktredskap för de längre distanserna och torde vara närmast perfekt för exempelvis luftdriven präriehundsjakt i nordvästra USA.


Jag plockade även ut min 22 Royale 400 för att jämföra känslan lite nu när jag så sakta har börjat skjuta in mig på 25 Elite 500 och intrycket är minst sagt blandat. Visserligen så är Royalen otroligt liten och smidig i jämförelse, ett riktigt karbinvapen, men samtidigt så var faktiskt den starkaste känslan just skillnaden i laddsystem. Det känns så mycket smidigare och så mycket mera "rätt" att ha en direkt-till-pipan matning där diabolen slipper bli körd därbak (vem hade gillat det) samtidigt som den ömtåliga diabolen även undkommer att passera kanterna på en transferport.


Själva känslan i sidoleverns slag är också mycket mjukare på Elite, sannolikt på grund av att det inte finns någon pippackning som en matarpinne ska pressas in till. Trots att Royale inte har varit med så många år så känns den faktiskt jämförelsevis gammal och hur AA kunde går ifrån detta smidiga system på gamla PT och använda matarpinne på EV2 övergår mitt förstånd.


Behöver man absolut inte ha magasin så är valet givet, Elitemekanismen är den absolut smidigaste och mest gedigna lösningen, som jag ser saken.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

12 juni 2011 15:56

Sköt du det där utan stöd?

Nog för att det där är en stor tavla, de vanliga ser jag knappt fast jag hade 16X förstoring när man kommer runt 70-80m hehe

Många andra har undrat över AA's slaktande av sitt gamla system til att ha laddpinne.

Det är inte för inte de sura gamla PT bössorna sys på banorna än idag så att säga.

Johnny Ottosson

12 juni 2011 20:59

Det blev en stor tavla eftersom de vanliga är svåra att så på sådana avstånd, trots x10 förstoring.

AA sparar säkert pengar på förändringen, dessutom så är det inte alla tillverkare som har en bra lösning på packningsproblemen med dessa konstruktionslösningar.

 
Ingen bild

Christian

14 juni 2011 10:54

Ändamålsenligt att använda Imperialistiska mätvärden?

Tja visst du kan säker rationalisera det också, för egen del har efter långvarigt interpolerande mellan de två sätten att ange fart o energi funnit att våra metriska mätvärden är enklare att relatera till, på grund av att det är hur vi definierar vår miljö i här, i meter och kg.

Just det, super fint o bra skytte, kul att se när puffror lirar väl med skotten osv.

Vidare håller jag med dig i dina tankar om att ST kan generera högre BC med samma kula jmfr med en standard pipa.

Du får se till att verifiera det bara!!

/CHristian

Johnny Ottosson

14 juni 2011 20:49


Bra synpunkter. Jag sitter just och skissar på lite sätt att testa just BC förändringar på längre avstånd med ST-pipor jämfört med vanliga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se