Airpang

Direktlänk till inlägg 3 juni 2011

Dagens Upload

Av Johnny Ottosson - 3 juni 2011 18:00


Dagens Upload


När detta vapen presenterades häpnade vi alla. Tänk att man kunde bygga så kraftfulla vapen för såpass måttliga pengar. Visserligen så fanns den mäktiga Eliminatorn som vi hade sett i dåtida AGW men den var exotisk, sällsynt och fruktansvärt dyr. Här fanns nu ett vapen som var ekonomiskt överkomligt och tillgängligt igenom en svensk importör som verkligen tog andan ur oss. Tänk bara, ett luftgevär som ger 40 joule, fyra gånger den licensfria gränsen! Vi var förstummade och bortsåg gärna ifrån att den var groteskt klumpig och därtill krävande att skjuta med vettig precision.


Idag är det en utdöd dinosaurie. Liksom muskelbilarna ifrån det sena 1960-talets USA så utgjorde detta vapen grande finale för en epok då marknaden dominerades av (för) stora fjäderluftgevär. I samma tidning som vapnet presenterades så kunde man se små annonser som proklamerade framtiden, dåtidens dyra och simpla PCP, föregångare till dagens marknadsdominenter som har givit oss luftvapenprestanda på en nivå som vapnet i Dagens Upload aldrig ens kom i närheten av. Men detta visste vi inte då, för knappa 20 år sedan...


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1710.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1711.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1712.jpg

 
 
Ingen bild

Piore

3 juni 2011 19:26

Du har helt fel när du säger Patriot är en utdöd dinosaurie.Om vi utgår från de som är tillverkade i UK och inte Turkbössor så kommer både bruksvärde och samlarvärde att stå högt i kurs framöver.Tvivelaktigt att detsamma kommer gälla tryckluftsgevären.Ett fjäderluftgevär av hög kvalitet som Eclipse,Tracker,Cadet Major och Patriot kommer alltid att ha sina givna beundrare.Du slipper pumpar,dykflaskor och otäta o-ringar och bäst av allt,du kan laga geväret själv om något mankemang skulle uppstå.Tryckluftsgevären är fantastiska vad gäller precision,men du ska inte nedvärdera gammalt fint Engelskt hantverk för det.Rule Britannia (och förstås Weihrauch "fjäder".

Johnny Ottosson

4 juni 2011 00:05

Visst kommer det alltid att finnas samlare på den här typen av vapen och inte minst Patrioten är ju mycket tidstypisk för sin epok, vilket ju alltid är intressant för samlare.

Den enda skillnaden ifrån de nutida simplare gevären är ju att dessa klassiskt brittiska vapen inte längre tillverkas då ingen längre är beredd att betala för det utsökta hantverk som de representerade.

Nu har TX200HC strukits från AAs hemsida och återstår gör bara vanliga Mk III samt PS, frågan är för hur länge? När dessa två modeller har gått i graven så finns det inte längre några nytillverkade serietillverkade brittiska fjäderluftvapen kvar på marknaden längre (BSAs fjädervapen tillverkas ju av Gamo).

Just mekvänligheten har jag dock aldrig förstått, jag mekar tusen gånger hellre med en Typhoon än en gammal Airsporter. Den enda riktigt utpräglat smidiga brittiska fjäderbössan att meka med är ju TX-serien. Att ta isär vapen som Patriot mfl kräver ju dessutom specialverktyg (fjäderkomprimator), något som man slipper med PCP.

 
Ingen bild

Silwer

7 juni 2011 13:29

Jag håller med om att den är tidstypisk.

Den var dessutom inte så billig när det begav sig och en rejäl åra.

Än idag har ingen petat ner den helt från tronen viket givetvis beror på att Hatsan och Gamo tex måste hålla en prisnivå som inte räcker till för att klippa den här gamla bössan.

Visst är den död för att aldrig komma igen, men jag skulle väldigt gärna vilja ha en.

Jo jag gillar dinosaurier med.

Vad Johhny gärna meckar med struntar jag helt i, de flesta PCP som han tänker på är slätstrukna trista grejor, den ena är den andre lik, man kan undar vad folk tänker om en gammal Typhoon om 15 år.

Jag tror inte direkt ögonen kommer glittra direkt.
De kommer vara döda om nåt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards