Airpang

Direktlänk till inlägg 3 juni 2011

Intressant utfall...

Av Johnny Ottosson - 3 juni 2011 10:30


Test av splitterskydd


  

Upphängt och klart för beskjutning...


En vänlig läsare till Airpang skickade mig ett lite udda föremål som läsekretsen hjälpte mig att identifiera såsom ett "splitterskydd" till någon form av kroppsskydd. Då detta förmål är specialdesignat för att vara svårt att penetrera med projektiler, främst då splitter, så började jag direkt att "massera" det med min Elite.


Skyddet tejpades upp på en trästaket så att det fanns en ganska stum bakgrund men ändå ett material som kunde deformeras till viss del för att visa eventuella tryckskador som kan uppstå på det som finns bakom skyddet.


Avståndet var drygt 20 meter och detta blev resultatet:



Man ser tydligt var diabolen slog in och på plankan blev det en buckla, om än ganska liten. Ingen rest av projektilen slog igenom materialet i skyddet.


En diabol klarade den alltså med bravur, frågan är vad som händer om man skjuter flera? I nästa video så har jag skjutit 5 diaboler på i princip samma punkt:



Som synes så börjar det direkt äta i materialet, här har ytterlaget fläkts upp men fortfarande inget genomslag. Träplankan bakom visar ordentliga inbucklingar.


Vad händer då om vi testar med 22 LR? Jag tog ut min Ruger 1022 och laddade upp en Eley Hollowpoint Subsonic som ger runt 120 joule. Eftersom jag inte vill riskera att projektilen studsar tillbaka om den inte fragmenteras så går jag närmare och tar ut en skottvinkel som betyder att projektilen vinklas bort från mig i händelse av just detta. Avståndet blev ca 5 meter:



Här fläker kulan direkt upp en skada i skyddets ytterlager, men fortfarande inget genomslag. Plankan får en duktig bula och om någon levande varelse hade burit skyddet så hade man troligtvis drabbats av ett rejält blåmärke.


Sammanfattningsvis så var skyddet ett ordentligt tufft motstånd för den här typen av vapen, ungefär som jag hade förväntat. Den stoppade utan vidare både projektiler ifrån ett potent PCP och klenkalibring eldgivning från 22 LR. Det jag funderar över nu är hur det klarar ännu kraftigare våld? Nu har jag iofs inga andra skjutvapen som är kraftfullare än 22 LR men jag är faktiskt i besittning av ett helt licensfritt vapen med en penetrationsförmåga som är vida överstigade alla vapen i mitt vapenskåp nämligen en pilbåge.


Det finns ju en ganska känd sekvens filmad där någon skjuter en 30-06 på en stor plasthink med sand varpå projektilen fastnar i sanden. En identisk hink påskjuts sedan med en pilbåge varpå pilen går rakt igenom, någon som människor ovana vid bågskytte ibland häpnar över. Vad skulle hända om man testade splitterskyddet ovan med en pil från min båge? Skulle den kunna stoppa för detta?


En annan tanke är vad som händer om man skjuter ett helt magasin (10 patroner) på en och samma punkt med Rugern, detta tar bara någon sekund och borde rimligtvis utsätta skyddet för en hel del stress.


Här finns uppenbarligen ännu fler kul saker att utforska...


Nästa inlägg: Rapport från Elmia med foto och video men innan dess en Dagens Upload på en klassisk bössa...

 
 
Ingen bild

MG

3 juni 2011 13:44

Riktigt roligt att titta på Filmerna, skulle vara kul att prova draken med en snabbståls kula typ den jag skjöt i genom stekpannan som finns på film på You Tube !

 
Ingen bild

POS

3 juni 2011 23:35

Japp, det var kul!
Jag får skicka en bit till dig också då Mika!
14 lager Armidväv verkar tuffare än jag trodde.

 
Ingen bild

Jazz

4 juni 2011 09:59

POS: Säljer du sådant här matrial? Jag kunde behöva lite.

 
Ingen bild

POS

4 juni 2011 16:31

Nja, jag har bara lite liggandes.
Har en komlett väst kvar och sen en del lösa skydd.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards