Airpang

Alla inlägg under maj 2011

Av Johnny Ottosson - 2 maj 2011 09:59


"..det vet väl alla att FX inte tål att trimmas..."

 

    

Den enkla lösningen enligt många...


Så formulerade sig en deltagare på Luftvapen Info som en förklaring till en annan deltagares bekymmer av att hans FX Airguns Cyclone bara klickade, utan att skjuta som den förväntas.


Låt oss nu se på vad som har hänt, varför och hur man avhjälper problemet.


Trots ett otal inlägg, av diverse stickspår, så verkar bara en enda person ha adresserat grundproblematiken till den uppkomna situationen. Hatten av för Silwer.


Tänk er ventilen som en mekanisk stötdämpare, precis som i hjulupphängningen på en personbil. Ventilen belastas med hammarfjäderns förspänning, precis som bilens stötdämpare kan belastas med mängden last (tyngden) som lastas in i bilen.


När vapnet avfyras så motsvarar detta att bilen körs på en guppig väg.


Om nu förspänningen är FÖR hög, alltså om bilen är FÖR tungt lastad - då kommer stötdämparen att bottna, den kommer helt enkelt inte att orka belastningen. När stötdämparen upprepade gånger slår i botten så går den sönder. Ganska enkelt, eller hur?


Exakt samma princip gäller för vapenventilen, kör man med för hård förspänning, för tung hammare eller på ett annat sätt överbelastar ventilpinnen så kommer den att gå sönder. Mekanisk överbelastning helt enkelt.


Men varför gör man då inte ventilpinnen grövre/hårdare?


Detta beror på att 10J vapnen är byggda för just 10J. Åter igen samma sak som med personbilen, ska man frakta runt 50% överlast regelbundet så ska man ha en pickup, inte en personbil. Byter man ventilen till en som är tillverkad för högre effekt så kommer den också att tåla ett högre effektuttag.


De vapen som FX Airguns tillverkar är inte skenstrypta utan optimerade för att fungera perfekt vid den effekt som tillverkaren avser och som kunden har beställt. Kör man 10J så ska man inte ha fullpowergrejorna, det är som att köra en pickup med stenhårt ställda stötdämpare avsedda för ett tons last helt olastad. Det blir en skumpig och obekväm färd helt enkelt. Fullpowerkomponenterna fungerar inte helt optimalt på 10J och därför finns de inte i vapen för 10J.


Visst kan man trimma ett vapen på 10J till skyhögt mycket högre effekt, precis som att man kan åka mellan A till B med en överlastad bil, men man måste då veta att man tänjer gränserna och om något då brister så ska man definitivt inte skylla på tillverkaren, vilket åtminstonde en deltagare i den tråden antydde.


Köper du ett vapen från FX Airguns (eller någon annan tillverkare) för 10J så ska man inte med automatik förvänta sig att detta vapen fungerar lika bra och håller lika länge om man plötsligt tar ut 4 gånger högre effekt.


Vill man ha hög effekt, köp då rätt version. Tillverkarna levererar vad du beställer och beställer du 10J så får du 10J. Beställer du fullpower så får du fullpower och då håller också sakerna för den avsedda belastningen.


Jag har sagt det tidigare och det finns tyvärr säkert skäl att säga det åtskilliga gånger mer i framtiden - de gånger de uppstår ett fel på ett modernt PCP så är det till minst 95% av gångerna på grund av att ägaren har mixtrat själv.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 1 maj 2011 16:17


Värst hittils...


Idag ringde Fredrik Axelsson och berättade att FX Airguns nu har beslutat att sätta Independence Elite i produktion. Så vadå? En Independence med enkelskott (direkt i pipan laddning utan matarpinne), det är väl inget nytt med detta? Den modellen har ju varit påannonserad under minst ett år utan att varken komma i produktion eller väcka puls hos entusiasterna.


Jo, bortsett ifrån laddprincipen så kommer nämligen Independence Elite att vara utrustad med en helt ny unik high performance ventil, den absolut första av sitt slag.


Krävs det inget snabbt uppföljningsskott (Elite saknar ju magasin) så kan man istället koncentrera drivkällan på att leverera prestanda för ett enda skott i taget. På detta sätt kan man få ut rejält med effekt, för den skytt som inte har bråttom. Alltså med andra ord helt perfekt för den dedikerade långhållsskytten, i kombination med långhållskalibern nummer ett - kaliber 25 (6.35 mm).


Vad handlar det då om i kalla siffror?


Enligt de officiella sifforna så kommer Indpendence Elite med kaliber 25 att leverera minst 70 fpe med HN Baracuda!


Detta betyder en utgångshastighet om över 305 mps med 30.90 gn, kör man lätta JSB King så blir det ungefär 330 mps. Anslagsenergi uppgår alltså till 95 joule.


I övrigt så kommer Elite att fungera precis som en vanlig Indpendence; man får samma precision som kaliber 22, trots den svindlande effekten, och en synnerligen låg ljudnivå igenom den hela shrouden. För att ladda vapnet med luft så krävs 7 st pumptag för varje skott, men dessa pumptag är precis lika lätta som på de vanliga ostrypta Independence med kaliber 22. Det tar alltså lite mera tid, fler pumptag, men anslagsenergin blir också nästan dubbelt så hög.


I praktiska termer så handlar det alltså om ett fruktansvärt effektivt vapen för legal skyddsjakt eller skytte över långa avstånd. Laddar vi med Baracuda och räknar 1000 fps (305 mps) samt sätter BC=0.040 så kan vi med ett inskjutningsavstånd på 55 meter räkna med att diabolen ligger inom 25 mm (en tum) från riktpunkten mellan 5 till 64 meter - bara att hålla rakt på.

Det mål som påskjuts vid 64 meter drabbas då av 62 joule, ungefär vad min egen gamla BSA Lonestar gav vid mynningen.

Skjuter vi istället in på 80 meter så har vi en peak på maximalt 80 mm vid 50 meter och sedan dalar man till minus 80 mm först vid 95 meter. Det blir alltså en halv vanlig 14x14 måltavla i hålla över/under för att få en bra träffzon ända ut till nära 100 meter.

Skjuter man in detta vapen på hela 100 meter så får man en peak vid 60 meter på bara 12 cm. Den som kan hålla över/under på en hel måltavlas höjd kan alltså få en effektiv räckvidd på 117 meter.

Återstående energi är 40 joule (!) när den grova projektilen når sitt mål vid 117 meters avstånd. Befinner sig målet på 80 eller 100 meter så handlar det om 55 joule respektive 49 joule.

Tack vare den senaste nya editionen för Smoothtwistpiporna så kommer Independence Elite att ha sedvanlig FX precision den hejdlösa hastigheten till trots och ljudnivån blir, som vanligt, steget över ljudlös och märkbart effektivare än konventionella lösa dämpare - tack vare den långa shroudens enorma volym.

Ljudlös med enorm effekt och sanslös precision, därtill helt självförsörjande mot yttre drivkällor - nya Independence Elite kommer att bli en helt unik produkt utan egentliga konkurrenter. Såvitt jag vet så existerar det inga självförsörjande vapen (pump, fjäder etc) som klarar av att leverera den här typen av effekt med sådan precision och med en så låg ljudnivå.

Visst, man förlorar möjligheten till magasin och snabba uppföljningsskott men Elite erbjuder i gengäld en helt annan nivå av effekt samtidigt som den är suveränt enkel att byta pipor på, om nu någon mot förmodan skulle komma på idén att försöka tygla den här monsterprestandan med en klenare kaliber.

En sak är i alla fall säker, om skytten klarar sin del av jobbet så lär ingen varelse, laglig för skyddsjakt i Sverige, överleva en run-in med den nya Independence Elite.ANNONS

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se