Airpang

Alla inlägg under maj 2011

Av Johnny Ottosson - 25 maj 2011 19:15


Lite varierande ämnen..


   Lite ny ammunition till FX Airguns Elite ifrån min hovleverantör...

 

Som de flesta av er har noterat så har jag haft en del strul med bloggen de senaste dagarna. Dels så har man inte kunnat kommentera och dels så har schemalagda inlägg försvunnit. Nu verkar dock Bloggplatsen ha fixat problemen så nu ska förhoppningsvis bloggen fungera normalt igen.


Ifrån mörkaste småland så har mera ammunition anlänt och nu har jag ytterligare en sort att utvärdera med mitt nya vapen. Tyvärr så har västra Sverige drabbats av ett ihållande stormväder som effektivt förhindrar all precisionsskjutning. Tidigare under dagen så uppmätte vi 20 m/s nere på jobbet och fick delar av vår utemarknad raserad av vädrets makter. Vid de tillfälle som vi har haft relativt sett lite lugnare väder så har vindarna bara svept runt 10-15 m/s, vindhastigheter som inte ens kaliber 25 kan rå på utomhus.


I morgon så ska jag lämna in min licensansökan för Eliten och vill därför tacka min skytteklubbsordförande för ett snabbt och smidigt arbete. Hatten av för detta, nu återstår det bara att se om tillståndsenheten kan matcha upp detta med en lika kort och fin handläggningstid.


Apropå tillståndsenheten och lagens makter så har nyheterna gått varma idag med upprörda röster om vad man ifrån polisiärt och politiskt håll uppfattar som den svenska slappa vapenlagstiftningen. Anledningen är de sanslösa skottlossningar som har drabbat främst Malmö och Göteborg de senaste veckorna när gangsters har beskjutit varann på öppen gata med skottskadade oskyldiga som en del av utfallen. En talrik kör av beslutsfattare har unisont ropat efter en skärpt vapenlagstiftning och detta kommer naturligtvis även att innefatta luftvapenhobbyn eftersom luftvapen inte särskiljs ifrån vanliga vapen i vår lagstiftning.


Man menar på att påföljden för vapenbrott är för liten i Sverige varpå många kriminella anser det vara "värt risken" att vara beväpnade ute på gator och torg. Med anledning av detta så önskar man göra det mera "olönsamt" för dessa gangsters att beväpna sig till vardags och därmed förhoppningsvis minska de spontana vansinnesskjutningarna.


De förslag som man tog upp var att omformulera lagtexten så att det automatiskt blir ett grovt vapenbrott om ett illegalt vapen påträffas på allmän plats, exempelvis i en trafikkontroll. På detta sätt blir fängelsestraff obligatoriskt för den skyldige (6 mån - 4 år). En liknande tankegång har man bland annat i Norge där vapenbrott betyder minst två år bakom galler och i England där minimipåföljden hamnar på fem år.


Nu kommer säkerligen inte ordningsmakten att prioritera just illegala luftvapen högst på dagordningen, detta vore högst osannolikt, men en lös dämpare kommer troligtvis att bedömmas betydligt allvarligare i framtiden än vad som är fallet idag. Ifrån Tullverkets statistik så kan vi dessutom idag läsa ut att mellan 1 Jan och 1 Maj 2011 så lyckades man bara konfiskera totalt 12 st illegala vapen/vapendelar. Detta är då räknat på alla kanaler, in till landet. Naturligtvis så är det bara ett mikroskopiskt fragment av alla de olagliga vapen som svämmar in i landet. Eftersom risken att bli ertappad är så otroligt liten, statistiskt sett, så är det naturligtvis frestande att själv beställa hem en illegal dämpare till sitt lilla luftvapen. Detta tror jag man ska vara mycket försiktig med och idag så finns det knappast heller något vettigt skäl till detta när det finns ett massor av olika vapen, ifrån olika tillverkare, med effektiva och fullt lagliga shrouder.

Liksom att bensinpriset ständigt stiger så får vi nog kallt räkna med att påföljden för vapenbrott succesivt kommer att öka. Detta, menar jag, betyder att vi bör se om vårt hus och se till att samtliga våra prylar är i ordning.

Ett annat hett ämne ifrån nyheterna idag handlar om en galning som rusade in på planen till en fotbollsmatch för att överfalla den ena målvakten. En stor skandal blev naturligtvis resultatet och åter igen så hamnade supporterklubbarna i fokus för debatten.

Här tror jag att vi kan se och dra lärdom. Den stackars ordföranden i supporterklubben kunde knappast värja sig för journalisternas vassa frågor om våldsförhärligande supporterkultur trots att de äkta supporters som ordföranden representerade säkerligen är så långt ifrån hulliganer som det går att vara. Trots hans varma bedyrande och klara avståndstagande ifrån händelsen så blev han och alla glada, trevliga och fredliga supporters ofrivilligt ihopsmetade med hulliganerna.

Detta tror jag tyvärr också kan blir risken även för oss den gången någon blir ihjälskjuten eller illa skadad av vår typ av luftvapen. När sådant sker så måste vi direkt kunna peka på tydliga skillnader mellan oss, seriösa entusiaster som använder våra vapen i form av legala tävlingsredskap och de vettvillingar som troligtvis köper en begagnad bössa på Blocket och ställer till elände på egen hand.

Den skillnaden kan vi aldrig tydliggöra om vi inte grupperar oss och ser till att alla våra prylar är i ordning. Det är först då vi bygger en beständig framtid för vår hobby, som legala och ansvarsfulla entusiaster precis som alla andra skötsamma vapenägare runt om i vårt land.

Till det lite mera trevliga nyheterna, åtminstonde för mig, är att Vapentidningen precis har kommit ut i dagarna med en helt ny luftvapenartikel, denna gång om BSA Ultra och alla dess versioner/varianter. Tyvärr så blev artikeln ett nummer försenat men bättre sent än aldrig...

Nästa nummer kommer (förhoppningsvis) att innehålla duelltesten mellan FX Airguns Royale och Theoben Rapid som jag skrev i vintras, därpå blir det ännu ett PCP test i efterföljande nummer.

Förutom Vapentidningen så har jag nu fått förfrågan att skriva artiklar för en helt annan uppdragsgivare, något som ska bli både spännande och utmanande, inte minst med tanke på att dessa artiklar ska författas på engelska. Vi får väl se hur det utvecklar sig. Huvudsaken, åtminstonde för min del, är att vi sprider intresset för vår hobby så långt det är möjligt. Det är på detta sätt vi kan få utomstående människor att upptäcka vår underbara hobby. 
ANNONS
Av Johnny Ottosson - 25 maj 2011 17:45


Kommentarsfunktionen fungerar igen.


Nu går det utmärkt att kommentera inläggen igen, precis som vanligt.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 24 maj 2011 22:45


Cometa Lynx


Här kommer en färsk rapport ifrån ett forum om detta intressanta nya vapen.


Länk: http://airecomprimido.net/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=25294

Av Johnny Ottosson - 23 maj 2011 10:15


Lösenordsinlägg


Jag håller just nu på och testar lite nya funktioner på bloggen och därför har det dykt upp två lösenordsskyddade inlägg. Anledningen till detta är att jag har haft problem med kommentarsfunktionen så jag var tvungen att gå igenom och kontrollera mina inställningar för bloggen, som en början till felsökning.


Inlägg med lösenord kommer att vara mycket sparsamt förekommande och är då riktade till enskilda personer eller en enskild krets av läsare. Jag kommer att maila de berörda i så fall och dela ut ett individuellt lösenord.


Tyvärr fungerade inte heller kommentarsfunktionen på de lösenordsskyddade inläggen så problemsökningen går vidare. Bloggplatsens support är nu vidtalade så jag hoppas på en lösning inom snart.


Använd tills vidare frågerutan eller gästboken.

Av Johnny Ottosson - 23 maj 2011 10:00


Den bortglömda utmanaren


   BSA Challenger

 

Idag blir det ännu lite mera BSA och precis som igår så ska vi kolla på okända brytbössor ifrån BSAs storhetstid. I slutet av 1980-talet så var BSAs fjädervapensortiment som störst i modern tid och en av underversionerna till Mercury blev en utvecklad version vid namn Challenger. Lite enkelt uttryckt så kan man säga att denna modell, tillverkad mellan 1985-1997, var en moderniserad Mercury med dåtida nyheter som pistonsleeve och den helt nya Maxigrip, BSAs egna gummiupphängda kilbasskena.


Ett vackert vapen...  


En av de obestridliga fördelarna med Challengern var att den gav så mycket effekt som det gamla Airsporter-chassiet kunde förmå, något som man drog nytta av på en systermodell till Challenger med betäckningen Magnum 635. Detta var helt enkelt en kortpipig Challenger med kaliber 25, en kaliber som började bli i ropet på slutet av 1980-talet.


Challengern löpte sida vid sida med den enklare Mercuryn under de sista produktonsåren innan hela plattformen som sådan skrotades ut när Gamo började rensa i BSAs mer olönsamma sortiment.


Idag utgör den ett vackert, udda och mycket brittiskt vapen som kanske är den absolut mest praktiska inkarnationen av Airsporter-serien. Ett vapen väl värt att båda samla och använda.

Av Johnny Ottosson - 22 maj 2011 19:01
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Johnny Ottosson - 22 maj 2011 16:27


Problem med kommentarsfunktionen.


Tyvärr så har Bloggplatsen problem med kommentarsfunktionen till inläggen. Använd istället gästboken så lägger jag ut kommentarerna som separata inlägg istället, tills problemet är löst.

Av Johnny Ottosson - 22 maj 2011 14:45Resultat Laxå


Idag har resultatlistan efter gårdagens tävling i Laxå kommit online. Ur den så kan vi notera att den popläraste klassen, i termer av flest deltagare, var den licensfria klassen för PCP under 10 joule vilka hade 18 st deltagare.


Fullpowerklassen för PCP hade förhållandevis få deltagare - bara 13 st.


I Onsala så fanns det väldigt få deltagare i Fjäder fullpower eftersom man där tillämpar en strikt licenskontroll, till skillnad ifrån hos Laxå, och detta kunde man direkt se resultatet av i dagens lista - hela 8 st deltagare, nästan tre gånger så många deltagare.


Klassen för licensfria fjädervapen är alltid populär och hade 16 st deltagare, varav 14 st sköt semirekylfria gamla matchvapen. Första konventionella fjädervapnet återfanns på plats 10, skjuten av erkänt duktige skytten Urban Priman.


Vad kan man då dra för slutsats igenom att bara läsa resultatlistan?


PCP fullpower hade färre deltagare än Onsala, trots att man inte bryr sig om att kontrollera licensen hos deltagarna.


PCP 10J är alltid en mycket populär klass, kanske den som växer fortast nu?


Fjäder fullpower hade rejält med deltagare, relativt sett, eftersom man inte brydde sig om att kontrollera licenserna. Jag säger det ännu en gång, kollar man licenser så cirkulerar det inga illegala vapen på tävlingarna.


Klassen för fjäder 10J är fullständigt meningslös för vanliga fjädervapen, vilket de flesta deltagarna har insett. Har man inte ett semirekylfritt matchvapen så är man fullständigt chanslös. Som vanligt så sköt bäste skytt mer poäng med Fjäder 10J än bäste skytt för PCP 10J - o ändå ska dessa semirekylfria matchvapen gå i en klass mot vanliga fjädervapen istället för mot PCP. Helt vansinnigt!


Öppna riktmedel då? 6 stycken deltagare varav 3 st sköt pistol. Kanske dags för en separat klass för pistol när den vapentypen upptar halva startfältet? Vapenvalet för öppna riktmedel var annars överlag kraftfulla grovkalibriga fjäderbössor, kanske på grund av att dessa tenderar till att slå omkull målen oavsett om de träffar träffzonen eller inte?


Fabrikaten vanns som vanligt av FX Airguns som erövrade plats 1-4 på fullpower PCP samt plats 1-2 och 4-5 på PCP10J, där enbart Fredrik Gross smet in med sin oerhört välskjutande Hatsan AT-44 på plats nr 3. Frågan är vad denne herre hade kunnat klara av att göra med ett ännu vassare vapen i sin hand? Noterbart är också att ST-piporna även i denna tävling dominerar i toppresultaten för PCP fullpower.


Överlag så bör dock Laxå kunna göra bättre. Man har en god geografisk fördel eftersom man på ett enklare sätt kan ta upp skyttar ifrån både GBG och STHLM med omnejd, till skillnad ifrån Onsala och Falun som tenderar till att bli mer lokala tävlingar. Laxå har också bra ytor så därför förvånas jag över att man under de gånger som jag själv har varit där och tävlat har envisas med att lägga banorna bara som 20 meters avstickare ifrån en och samma grusväg som man vandrar fram och tillbaka snarare än att lägga upp en riktigt snitslad bana som vi hade på den gamla jaktskyttebanan i Hova eller dagens Onsala.


Bra är dock att man också har gått över till 3 mål per station, nu återstår bara att man vågar repa mod och tar tag i licensfrågan, för sportens bästa.Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se