Airpang

Direktlänk till inlägg 11 maj 2011

"Den svenska mentaliteten...."

Av Johnny Ottosson - 11 maj 2011 04:09


Huvudet i sanden


Idag så har Laxå Skytteklubb äntligen officiellt tagit bladet från munnen och igenom Anders Günther via Airgun förklarat sitt ställningstagande i licensdebatten.


Det är naturligtvis mycket bra, om än sent påkommet, men jag förvånas ändå av det ställningstagande som presenteras, inte minst med bakgrund av det faktum att jag själv i tidigare diskussioner runt detta ämne med Anders himself har fått intryck att man egentligen tar mycket allvarligare på problemet med illegala vapen på våra tävlingar än de ståndpunkter som man nu har beslutat sig att torgföra.


Kort sammanfattat så slår man helt ifrån sig alla former av ansvar för att säkerställa att tävlanden besitter nödvändiga dokument för att få lov att tävla och hänvisar enbart till skytten.


Skytten, det är alltid skyttens personliga ansvar och klubben har inget som helst ansvar.


Detta väcker ju onekligen frågan om vad som sker när man ser att en deltagare fuskar? Självklart bör man inte göra något åt detta, det är ju skyttens ansvar att reglerna efterlevs. Om en tävlande beter sig säkerhetsmässigt tveksamt när han riskerar både liv och lem på medtävlanden? Skyttens personliga ansvar naturligtvis, varför ska klubben ingripa?


Nu raljerar jag men jag tror att ni alla förstår poängen. Att ta ansvar för en sak innebär en övergripande syn på en situation som ibland måste gå bortom formalia och praxis.


Alla vet, så även jag och Anders, att det utan kontroller florerar illegala vapen på våra tävlingar. Skulle man till äventyrs ens tvivla på detta så kan man bara läsa ut facit från tidigare tävlingsresultat. Jag jämför här den mest licensutsatta klassen, fjädervapen med full effekt:


2010: 8/5 Onsala: 9 tävlanden, 19/6 Laxå: 19 tävlanden, 31/7 Laxå 19 tävlanden, 11/9 Onsala: 12 tävlande


Man kan säga att det i genomsnitt rör sig om ca 15 deltagare/tävling, trots att Onsalas majtävling i princip regnade bort med helt uselt väder.


Till 2011 så börjar Onsala tillämpa en licenskontroll och då får man plötsligt bara 3 st deltagare i den här klassen, trots ett oslagbart kanonväder och tävlingshistoriens absolut bästa bana.


Utan kontroller så har vi illegala vapen på våra tävlingar, med kontroller så har vi inga illegala vapen på våra tävlingar.


Så enkelt är det.


När det gäller krutvapen, som Laxå befängt nog refererar till, så är situationen en helt annan. Ytterst få personer med illegala krutvapen bevistar jaktstigstävlingar. Har man illegala krutvapen så är man vanligtvis tungt kriminell och då har man inte förvärvat sina skjutjärn för att vinna pokaler utan snarare för att erövra guld på annan sätt.


Nu tror jag inte att personerna i styrelsen hos Laxå Skytteklubb varken är dumma eller blinda. De förstår lika väl som jag och alla andra att utan kontroller så har vi illegala vapen på våra tävlingar. Är det då acceptabelt att bara gilla läget och skjuta över ansvaret som tävlingsledning på någon annan?


"...det är inte vi som klubb som är den myndighet som ska kontrollera detta"


Ni är ingen myndighet men ni har rätt att ställa krav på de som tävlar i en tävling i er egen regi. När ni nu VET att det finns illegala vapen utan kontroller och då ni säger er vara emot förekomsten av illegala vapen på tävlingarna varför motarbetar ni inte dessa illegala vapen aktivt igenom en så enkel, välfungerande och smidig kontroll som Onsala har börjat tillämpa?


Varför?


Ni har medlen, ni har möjligheten och ni bör ha motivationen.


Låt inte allt tal om att motarbeta illegala vapen bara bli en tungans bekännelse utan gör något åt saken, ni behöver inte ens uppfinna hjulet en gång till utan bara följa ett föregivet exempel. Det är enkelt, det är gratis och det är effektivt. Det hjälper vår sport.


Exakt var ser ni problemet?



 
 
Ingen bild

Öberg

11 maj 2011 09:07

Jag ser inte problemet att kolla licenser som sådant! Men skall det börjas med drogkontroller oxå? Man får ju inte piggat upp sig med lite kokain eller vad det nu kan vara!
För det måste väl vara upp till klubbarna att se till att det inte förekommer olagligheter på träffarna?
Säger inget om Onsalas licenskontroll men för guds skull sluta leka mästerkatten som visste för mycket så han blev dum!

Det är inte den som retat upp mest personer och haft den sämsta sociala förmågan som vinner när han dör!

Johnny Ottosson

11 maj 2011 12:16

Nu vet vi ju att det finns ett problem med illegala vapen, däremot så har jag aldrig hört några indikationer om påtända skyttar?

Men visst, om någon klubb begär att man ska pinka i en burk eller blåsa i en mackapär innan man kan tävla så har jag absolut inga problem med detta.

 
Ingen bild

Johnny FX

11 maj 2011 10:36

Vad är det för skillnad om jag lånar din fullflöjtare eller tar med mig en egen,så länge jag sköter mig och följer reglerna.?????

Johnny Ottosson

11 maj 2011 12:17

Om du lånar ett fp-vapen och använder det under uppsikt så brukar du ett legalt vapen.

Inga problem.

Om du tar med dej ett illegalt vapen och använder det så brukar du ett illegalt vapen.

Detta är inte bra för sporten och den klubb du gästar.

 
Ingen bild

MrBlarren

11 maj 2011 18:25

....min övertygelse är ju att Johnny själv har ett stort egen intresse i att det inte dyker upp folk med "Illegala" vapen, det blir ju då så mycket enklare för Johnny själv att vinna klassen

Johnny Ottosson

11 maj 2011 18:49

Hehehe..

Lustigkurre.

Jag tävlar ju inte själv överhuvudtaget i den mest drabbade klassen (FP Fjäder).

De klasser jag tävlar i är Öppna riktmedel (med ett 10J-vapen), PCP 10J och PCP FP. Den enda FP-gren jag tävlar i är dessutom med min BSA Ultra som knappast är konkurrenskraftig för ändamålet.

Hittils har jag nämligen alltid fått mer poäng med min CZ200T (10J) än med Ultran.

 
Ingen bild

Silwer

11 maj 2011 21:39

Finns det verkligen ett prblem med olicensierade vapen?

Det där vill jag höra mer om.

Jag har aldrig varit på nån skytteträff, men läst om de i åratal och jag har aldrig läst annat än att folk skött sig även om nu en del inte hade licens, det struntade alla i förr.

Klubbarna har heller inte växt så det knakar och allt möjligt folk har börjart dykt upp som ingen känner till och därmed påkalla extra regler, lyckta dörrar osv.

Tja såna som dig borde mao åkt fast antar jag, tur att du nu har lite papper i handen som du fått lika lätt som vem som helst som inte är straffad där du bor.

Det var ju du som var korkad helt enkelt, för mig har inget ändras, sen klubbregeln var det stopp för min del och så är det ännu, jag vill inte höra att jag nu i år är en skurk av sånna som dig, som haft möjligheter hela tiden.

Johnny Ottosson

11 maj 2011 22:40

Problemet finns eftersom lagen definerar dem som ett problem och detta måste vi tyvärr förhålla oss till. Jag hade personligen helst sett att vi inte hade licenskrav överhuvudtaget för luftvapnen men sådan ser inte verkligheten ut.

Klart att folk kan sköta sig lika bra oavsett om de har licens eller inte. Tänk bara när man står med sin hjulbåge på en 3D-tävling med 30 andra människor som naturligtvis inte har några som helst licenser på sina tekniskt sett otroligt mycket "farligare" vapen än en luftpang.

Frågan om klubbarnas tillväxt menar jag ska betraktas som helt frikopplad ifrån det absoluta kravet från myndigheterna om att vi MÅSTE ha licens på våra licenspliktiga vapen. För att sedan alla och envar ska kunna pröva på så har vi ju faktiskt de allra flesta klasserna öppna för licensfria vapen. Det viktiga är ju att man tävlar och har kul, inte vilken effekt man har i sitt vapen - eller hur?

Jag vill inte påstå att du är korkad men man kan behandla tillståndshandläggarna på olika sätt, med tillhörande olika nivåer av framgång därav. Jag har till och med lyckats få ut licenser under den omöjliga perioden här ner i Västra Götaland, även om det krävde mycket svett och möda. Istället för att skälla och gorma otidligheter så valde jag att mala ner deras motstånd med spaltmeter högtravande hänvisningar till lagrum och liknande, prydligt förpackat på byråkratsvenska. Det tog tid och rejält med möda men det gick till sist.

 
Ingen bild

Silwer

11 maj 2011 23:30

Långt ifrån alla har din fömåga att skriva helt enkelt.

För mig gäller det som gäller i mitt område i Sverige 20mil är tydligen för långt at ha till en klubb här.

Sen kan jag säga vad jag vill, det är meingslöst då det återgår till vad lagen säger medelm i en "lokal" skytteförening för ändamålet i 6 månader.

Du borde ge dig på att få ljudämpare godkänt eller nåt.

Problemet är att för tat göra det måste man ge sig på FX som har lyckats få igenom ljudämpae, för det är vad shrouderna på de nya är.

Andra länder har inte våra villkor där så det klart de struntar i att bygga vapnen med ljudämparen inbyggd.

Minns när du trodde 95% av alla med PCP hade en ljuddämare, visserligen före Royaleserien, men det finns mycket som pågår när meningslösa regler fins.

 
Ingen bild

kj

12 maj 2011 13:51

detta eviga tjöt om licens eller inte på leksaksvapen som luftgevär egentligen är .visst skjut nån i ögat med det svagaste luftgeväret den personen dör säkerligen .men än farligare är ju knivar hur många blir inte dödade varje år.gör som jag om man inte får tävla med trimmade luftvapen skjut med kompisar på din egna tomt eller andra ställen .sen kan kan dom som vill leka med sina 10joule luftleksaker på field target tävlingar .inga vidare priser att vinna ändå .skall man gå tex jaktstig och vinna fina priser då fixar man licens på riktiga vapen o inga pluttgrejor som drivs med luft .men själv tycker jag det är roligt på sommaren och vara några och ha lite ptickskytte med gevär o pistol som är luftdrivna men skall man tävla så gäller krutdrvna saker även till jakt .kom nu inte med nåt dumt inlägg om kal 50 luftvapen och vad man kan jaga med dom sånt har jag hört till leda mvh kj

Johnny Ottosson

12 maj 2011 18:21

Tyvärr är det lite den här typen av resonemang som har fått Sverige att inkludera luftvapen under den vanliga vapenlagen.

Förstår man inte farligheten med luftvapen och inte betraktar dem som "riktiga" vapen, då har man tyvärr en bra grogrund för olyckor.

 
Ingen bild

Silwer

12 maj 2011 15:40

Jo, men det hindara iaf inte jag dig från att göra.

Priserna käns som skitsamma får jag erkänna, det skule väl mer vara som en kulgrej bara.

Jag skjuter bara luft och det lär så förbli.

Johnny Ottosson

12 maj 2011 18:24

En vanlig jaktstig för krutvapen intresserar mag inte.

Däremot så är jag intresserad av 3D jaktstigskytte med pilbåge och det är en verksamhet som jag sannolikt kommer att utveckla mera framöver eftersom den tävlingformen har en mer mogen struktur än FT/HFT här i Sverige.

En extra bonus är att man slipper alla diskussioner om licenser..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards