Airpang

Alla inlägg under april 2011

Av Johnny Ottosson - 11 april 2011 10:00


Justering av avtryckarenheten på CZ200

 

Avtryckarenheten på CZ200 - avtryckarbladet borttaget  

 

Idag så ska vi kolla lite på hur man ställer in avtryckarenheten på CZ200. På bilden ovan så är själva avtryckarbladet avlägsnat. Avtryckarbladet sitter annars på den lutande rampen som skruvarna 1, 2 & 3 befinner sig.


Igenom att rampen lutar lite så kan man också påverka den kraften som krävs för att trycka in avtryckaren igenom att helt enkelt skjuta avtryckarbladet bakåt (mot skytten). Detta skapar en hävstångseffekt som minskar det tryck som krävs för att ett skott ska gå av. Först måste man dock ta bort själva avtryckarbladet då detta skymmer en del av justerskruvarna.


Bortsett från det så fungerar justeringen på följande sätt:


1. Börja med att vrida skruv nr 4 medurs tills tre varv återstår på gängorna ovanför den kringvarande metallytan.


2. Vrid skruv nr 2 moturs tills tre varv återstår på gångorna ovanför den kringvarande metallytan.


3. Vrid skruv nr 3 tills den ligger jämnt med det kringvarande metallytan.


4. Vrid skruv nr 1 medurs ett halvt varv i taget. Testa om avtrycket hakar upp när du spänner upp mekanismen. Hakar den upp så fortsätt med ännu ett halvt varv medurs osv tills avtrycket inte hakar upp längre. Slutligen skruva skruv nr 1 moturs ett åttondels varv och testa när upphaket börjar haka fast.


Efter detta så är justeringen färdig och nu har man ett avtyck ställt på ca 700-750 gram. Återstår gör bara att montera tillbaka avtryckarbladet.

Av Johnny Ottosson - 10 april 2011 10:30


 

Made in Mexico

 

 

Mendozas öppna riktmedel...

 

Nu har jag löst problemet med att hitta ett lämpligt riktmedel inför årets tävlingar, där jag tänker delta även i Öppna Riktmedel med min CZ200T. Jag har kollat lite på den dyrare Williams som betingar $70 så jag blev väldigt nöjd när jag hittade ovanstående Mendoza för (från) $19.


Leverantör blev Big T Sports USA som lovar leverans "April 25, 2011 - May 10, 2011". Totalsumman inklusive frakt från USA blev 393 SEK som drogs på mitt VISA för en timma sedan. Detta ska bli spännande. Undrar om det tillkommer tull & moms eller om paketet smiter förbi ändå?


Själva siktet betingade dock $29 och inte $19 eftersom de billigaste leverantörerna (typ Pyramid Air) inte levererar till Europa, ett tyvärr allt vanligare problem med vapen- och vapentillbehörsleveranser ifrån USA.


Mendoza tillverkas, som ni säkert vet, i Mexico och har ett stort sortiment av både luftvapen och tillbehör. I USA så utgör de ett lågprisfabrikat, steget över våra Gamo och Hatsan, snarast motsvarande Diana. Alltså inget lågprisskrot men ändå inte premiumkvalité.

Av Johnny Ottosson - 9 april 2011 13:00



Williams Open Style Gunsight


   En bra lösning för PCP om man vill ha öppna riktmedel

 

En del har hört av sig och varit lite nyfikna på var man hittar det trevliga riktmedel som jag berättade om i gårdagens blogg. Tyvärr så har jag bara hittat det hos amerikanska handlare ännu och en aktör som saluför dem är Airguns of Arizona där den betingar $70. Jag fortsätter dock att leta och lovar att återkomma med besked när jag hittar en lämplig leverantör som kan skicka till Sverige, helst någon inom Sverige eller åtminstonde EU.


Kan jag inte ordna det så får jag lösa det igenom att be någon vän i USA att skicka över ett exemplar privat...

Av Johnny Ottosson - 9 april 2011 09:00


Svårigheter och bortfall

 

Licensdebatten fortsätter i ett eskalerande tempo. En av de vanligaste invändningarna är att deltagare kommer att bojkotta tävlingarna och antalet tävlande kommer därmed att minska. Låter inte detta som en skrämmande hotbild?


Om man ska dra saken till sin spets så tror jag detta är bra! De som inte ser någon mening med att åka till våra tävlingar om man inte har möjlighet att medta och använda ett illegalt vapen ska vi nog enbart vara nöjda med att ha frånvarande.


Bor man sedan i ett län där det inte går att få ut en licens, ja då kan man fortfarande delta i 3 klasser utav 5 stycken och även ta del i samtliga klasser under reglerna för skytte under uppsikt.


Man är alltså inte begränsad i sitt deltagande, annat än om man själv väljer att vara det.


Saken är nämligen simpel. Klubbarna vill nu inte att man ska skjuta med illegala vapen under deras tävlingar. Eftersom klubbarna arrangerar tävlingarna så får man endera gilla läget eller välja att inte delta. Ett tredje alternativ är att gå med i en klubb och påverka klubbens hållning i frågan igenom de demokratiska processer som finns i klubbarna. Då kan man möjligtvis försöka få den klubben som man är medlem hos att ändra sitt ställningstagande och istället välkomna skytte med illegala vapen på tävlingarna.


Man måste alltså ta ställning, acceptera läget, låta bli att vara med eller försöka påverka klubbarna som medlem.  Att gnälla, orera och falla fram i kolleriska utspel på olika forum hjälper tyvärr inte.


Elitism säger någon? Detta är är i Sverige oftast ett negativt laddat värdeord, det är alltså negativt att stå bakom elitism. Om man känner sig underlägsen i någon mening och med avund betraktar någon annan i en bättre position så brukar man ibland av ren affektion börja ropa om elitism. Vad är då elitism i detta sammanhang? Här handlar det om en fraktionering, det finns två tydliga grupper med två distinkt olika ställningstaganden;


En grupp anser att klubbens verksamheter i form av tävlingar och liknande ska vara förenliga med landets lagstiftning. För att nå detta mål så är man beredda att uppoffra sig. Man är beredd att satsa tid, engagemang och även ekonomiska resurser för att nå sin målsättning. Om inte detta är nog så kan man till och med tänka sig att underordna sig andra människors vilja för att kunna etablera ett samarbete som gemensamt för ett flertal människor mot samma mål. Igenom detta arbete så vinner man erfarenheter, kunskaper och tålamod. Man blir en elit.


Nästa grupp gör ingenting. De vill ha tillvaron serverad på silverfat och accepterar inget mindre. De vill ha en trevlig tillställning serverad på ett enkelt och bekvämt sätt utan att själv behöva satsa något. Saker och ting ska bara ske som man önskar, oavsett vad andra människor tycker och tänker. Ser inte omvärlden ut på detta sätt så häcklas, hånas och förlöjligas motståndarna till detta. Den här gruppen brukar ofta ropa om elitism när de känner sig rädda eller utanför.


Vart vill jag då komma med detta? Jo, tillvaron är så fint ordnad att man själv kan välja vilken grupp man vill tillhöra och ännu bättre - känner man att man har hamnat i helt fel grupp så kan man byta. Detta har dock ett pris, man måste våga ompröva sina egna tidigare ställningstaganden och detta kan för många vara både smärtsamt, obehagligt och rent motbjudande. Då är det många gånger lättare att döva missnöjet igenom att fokusera över det på andra och skrika om möjligt ännu högre...

Av Johnny Ottosson - 8 april 2011 12:00


Angående debatten om licenserna


Idag ska jag fatta mig kort om detta intressanta ämne, på dagordningen så står bara två korta klargöranden:


1. Jag har inte skapat debatten och jag äger inte den här diskussionen. Klubbar (ex Onsala) fattade beslut om licenskontroll långt innan jag började blogga om ämnet. Det jag gör är bara att föra ut budskapet eftersom jag har den bästa kanalen för detta ändamål. Detta hindrar dock inte att jag tycker att beslutet är klokt i sak och naturligtvis står jag bakom detta. Jag tycker ju de facto inte att en seriös skytteklubb, oavsett sportgren, tyst ska acceptera att tävlingsdeltagarna skjuter med illegala vapen inom klubbens verksamhet. Däremot så tycker jag att alla deltagare ska få reda på att det krävs licens för vissa grenar (de som kräver licens) innan de åker X antal mil och dyker upp på en tävling. Det är bättre att få reda på läget en månad innan än att "bli nekad i dörren" på själva tävlingen, eller hur?


2. Min gode vän Leif tror jag försökte ironisera lite över att jag faktiskt anser att man ska följa lagen när han lätt syrligt föreslog att man kanske även borde ha drogkontroller på tävlingarna. Mitt ärliga och uppriktiga svar på detta är: JA. På en del av tävlingarna så finns det en alkoholkultur som jag själv personligen betraktar som högst tveksam och jag har själv inga som helst problem med att man även ska "blåsa" innan man får börja tävla dagen efter. En bakfull skytt anser jag inte glädjer någon och denne är absolut ingen tillgång för sporten och dess strävan att bli mera seriös. Ska vi gemensamt försöka arbeta efter principen att man bör vara lika nykter när man hanterar skjutvapen som när man ska köra bil? Detta tycker jag borde vara en bra målsättning för klubbarna att jobba efter.

Av Johnny Ottosson - 8 april 2011 10:00


Inför säsongen 2011 - egna förberedelser

 

 

Williams FP-AG Open Style

 

Tack vare en regeländring till 2011 så blir det nu äntligen möjligt att använda ett vapen i mer än en enda klass, förutsatt att vapnet inte har en justerbar utgångshastighet (typ Cyclone/Career etc). Detta öppnar goda chanser för mig personligen att förändra vapenvalet inför säsongen.


Tidigare så har jag kört CZ200T för PCP 10J, BSA Ultra i licensklassen samt en gammal Diana 24 för klassen Öppna Riktmedel.


Nu ska jag köra samma Ultra i licensklassen, Dianan ska utrustas med ett "överblivet" kikarsikte (ifrån min nu sålda BSA Lonestar) och hamnar därmed i klassen för fjädervapen 10J. Liksom tidigare så kör jag CZ200T i klassen PCP 10J men nu även dessutom i klassen Öppna Riktmedel. Det blir alltså möjligt för mig att skjuta med 4 klasser istället för 3 klasser utan att jag behöver köpa ännu ett nytt vapen.


Arrangören får dessutom in startavgift för ännu en klass, jag får skjuta mera och alla blir därmed vinnare på den här förändringen, mera sådant, tack.


Återstår gör nu att hitta lämpliga öppna riktmedel för CZ200T och här har jag hittat en ypperlig lösning. Längst fram på pipan så har jag en adapter som, förutom att agera pipvikt, även har 1/2 UNF gänga för en airstripper. Den adaptern sitter skruvad och skruven är en M3 riktad uppåt. Centreringen uppåt består av att pipan har ett "könslag" inslaget i godset för att korntunneln till original diopterriktmedlet ska vara absolut korrekt centrerat.


Igenom att montera en lite längre M3 så får jag ett ypperligt kornsikte, det bakre siktet löser jag igenom att införskaffa ett av Williams nya Open Style sikte baserat på deras nu klassiska FP-AG, se bilden överst på detta inlägg.


Detta vackra men dyra precisionssikte passar därtill perfekt på den tredje kilbasen som CZ200-vapnen har. Som bekant så finns det ju två kilbaser i själva blocket och en tredje, främre, som sitter fast på själva pipan. Normalt sett så utnyttjar jag det främre och det bakre för kikarsiktet vilket betyder att den mellersta kilbasen blir ledig för Williamssiktet.


Med en sådan setup så kan jag alltså först skjuta PCP 10J och sedan lätt skruva loss kikarsiktet varpå vapnet blir direkt redo för Öppna Riktmedel. Återstår nu gör bara att testa det hela så att det verkligen också fungerar i praktiken...

Av Johnny Ottosson - 7 april 2011 09:00


En intressant debatt


Kul att licensfrågan engagerar så många men det känns ändå egendomligt att ett flertal, i övrigt sansade och ansvarsfulla människor, plötsligt förfaller till nästan koleriska utfall när något så självklart kommer på tal som att man ska visa en vapenlicens för att få lov att tävla med ett licenspliktigt vapen.


Väger man sedan in att licenskravet bara innefattar 2 utav 5 seniorklasser så blir det hela ännu mer besynnerligt. En del beklagar sig högljutt över att man bara kan komma att få skjuta licensfria vapen på tävlingarna enbart därför att man saknar en licens - hemska tanke.


Var finns problemet med att skjuta 10J? Detta är en helt utmärkt tävlingsklass och man har i princip lika höga poäng i den klassen som i fullfartsklasserna, på grund av att tävlingarna har förhållandevis korta avstånd och stora träffzoner. Ser vi på deltagarantalet så har vi (överslaget räknat) PCP FP, PCP10J, Fjäder 10J och Fjäder FP i fallande ordning med Öppna Riktmedel sist. Alltså är 10J inga udda klasser med liten konkurrens eller andra märkbara nackdelar mot FP-klasserna.


Ska vi sedan se på licensfrågan överlag så kan jag hålla med de som skriver att FP-klasserna enbart är skapade för att man ska kunna få ut licenser. Visst är det på detta sätt, ser vi på andra ledande länder som skjuter FT/HFT så har man endera 16J eller 27J. Tyvärr så kan man i Sverige inte få ut licenser på ett annat sätt men om vi hade haft möjlighet att kvittera ut luftvapenlicenser på exempelvis jägarexamen så hade vi lättre kunnat göra licensgränserna mer internationellt anpassade, alltså mot 16 eller 27J.


I länder som exempelvis Tyskland mfl så har man ju en nationell klass (7.50J) som är licensfri och en internationell klass som är på 16J. Någon klass för 45J som vi har i Sverige existerar inte. Att vår klass formellt sett är 45J är det också många som missar, rent juridiskt sett så skulle faktiskt en licenshandläggare kunna neka en ansökan på ett vapen med över 45J som man ansöker en licens på mot målskytte HFT/FT. Detta då vårt reglemente har en inskriven begränsning på 45J. En licens på målskytte måste ju, som bekant, omfatta ett vapen som överensstämmer med det regelverk som finns i den aktuella skytteformen som vapnet avser att användas till. I den meningen så slarvar vi lite med uttrycket FP (Full Power), egentligen så borde klassen mera korrekt heta 45J.


I takt med att PCP som har kaliber 25 kommer att bli mera populära så kan den situationen mycket väl närma sig eftersom de flesta PCP med den kalibern idag anges till en bra bit över 45J, inte sällan 60-70 joule.


Slutligen så vill jag också förtydliga några saker som har väckt lite frågor;


1. Personligen så är jag fortfarande emot hela konceptet med licenser på luftvapen överhuvudtaget, jag är också emot alla tankar på registrering. Jag tror inte att fria luftvapen skulle skapa någon form av samhällsproblem, lika lite som är fallet med exempelvis pilbågar eller fria luftvapen i övriga länder, inte minst i norden. Behovet av licenser på luftvapen är något som jag brukar förundras över varje gång jag skjuter eller åker på tävling med min compoundbåge...


2. Jag har inte påverkat klubbar, som exempelvis Onsala, att självmant välja en strikt licenskontroll på sina tävlingar. Detta är något som klubben beslutade långt innan jag började driva frågan på bloggen. Eftersom Onsala, som en av de ledande klubbarna, nu har valt detta (vilket jag mao tycker är bra) så anser jag att andra klubbar bör följa efter och därmed etablera en lika god kontakt med myndigheterna som Onsala har gjort.


3. Jag tror att en ordnad tävlingsform med seriösa vapenbesiktningar (inte bara licenskontrollen) gynnar våra tävlingar, annars hade jag inte drivit den här frågan. Idag kan väldigt många entusiaster söka licens, såvida man inte råkar bo i ett outvecklat län eller inte av olika skäl anses som olämplig, många kan alltså om de bara accepterar kostnaden och merjobbet. ALLA kan däremot vara med och tävla, åtminstonde i 3 av 5 tävlingsgrenar.


Väl mött nu på Onsala 7/5 förresten, årets första tävling!

Av Johnny Ottosson - 6 april 2011 20:01


Sprängskiss

 

Sprängskiss på Independence, Royale är mycket snarlik..

 

Pumpmekanismen och bakkappan..

 

Diverse andra delar...     

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards