Airpang

Direktlänk till inlägg 6 april 2011

Framtiden

Av Johnny Ottosson - 6 april 2011 08:00


Licensdiskussionen


Mitt förslag om att klubbarna bör införa en obligatorisk vapenbesiktning innan våra tävlingar med kontroll av att tävlanden har de juridiska förutsättningarna korrekta för att få lov att tävla, alltså kan uppvisa en licens för sitt licenspliktiga vapen, har glädjande nog mötts oerhört positivt.


Onsala har konkret gått ut på forumet Airgun och gjort sin ståndpunkt klar, vad gäller Laxå så vet jag att ledande personer i styrelsen fullständigt håller med men där har den officiella responsen ännu dröjt på lite, kanske kommer den nu under de närmaste dagarna? Samma goda insikt verkar råda i Stockholm så i nuläget så är det bara Falun och Piteå som ännu inte har aktivt tagit ställning till om man vill sälla sig till de seriösa klubbarna i vår samling.


Förutom Airpang som opinionsbildare och självinsikten i de ledande klubbarna så har jag även diskuterat ämnet med tävlingarnas sponsorer och där har jag redan under gårdagen fått ett konkret besked ifrån en ledande sponsor som har tagit ett viktigt principbeslut inför säsongen 2011.

Man kommer helt enkelt aldrig att sponsra en klubb som inte i motprestation garanterar att man genomför en seriös vapenbesiktning inklusive en licenskontroll av licenspliktiga vapen.

Skälet för detta är lika enkelt som självklart, man vill inte indirekt stå bakom en klubb som tyst accepterar en hantering av illegala vapen under tävlingarna och därmed låta sitt varumärke bli draget i smutsen av detta.

Vidare så har jag diskuterat saken med licensgivande myndigheter ("Tillståndsenheten"), och där förklarade man att man har tagit det som fullständigt självklart att skytteklubbar inspekterar tävlandens vapenlicenser inför tävlingarna, allt annat föreföll fullständigt otroligt i deras ögon.

Den klubb som inte sköter licenskontrollen på ett sådant sätt som förutsätts kan aldrig räkna med att få utfärda licensintyg, något som de flesta av oss säkert förstod långt innan jag frågade om saken. Det hela handlar alltså om ett samarbete med myndigheterna, de accepterar intygen som licensgrundande, bara under förutsättning att klubbarna sköter sin del av samarbetet precis lika problemfritt. Enkelt och logiskt.

Så, flera klubbar står bakom, sponsorerna och våra samarbetspartners inom myndigheterna likaså, ändå finns det mörkermän i våra led som ännu inte fullständigt sluter upp kring detta självklara ställningstagande. Nu ankommer det alltså på alla klubbmedlemmar att också ta sin del av ansvaret och lägga press på de fåtal klubbar som ännu inte har gått ut publikt och offentligt förkunnat att man ställer upp med seriösa tävlingar inklusive riktiga vapenbesiktningar inför säsongen 2011 och framöver.

Min egen agenda? Varför tar jag upp detta? Jag tror att detta är den väg vi måste vandra för att få en bredare acceptans och en på sikt mera bärande utveckling av vår sport. Vi måste städa och bli mer seriösa för att nå framgång.

En invändning som jag ofta för höra om varför just JAG driver detta ärende med sådan frenesi är mitt långa förflutna och de steg som även jag har tagit vid sidan av lagen i det förgångna. Detta är inget som jag i efterhand kan förändra men det jag kan göra är att ta mitt ansvar framöver och hjälpa sporten till en bättre framtid. Det är aldrig försent att förändra och förbättra ett beteende och detta gäller oss alla. Alltid.

Om man nu inte kan få ut någon licens i sitt län? Då får man tävla i de totalt 3 klasser (av 5) som är öppna för seniorer med licensfria vapen. Tävla kan man alltså alltid göra, sedan får man bida sin tid precis som vi fick göra här nere i Göteborg för några år sedan. I framtiden, när vi har en fungerande övergripande riksorganisation mellan klubbarna och ett etablerat samarbete med myndigheterna, så kommer möjligheten att få ut legala licenser att vara precis lika god över hela landet, detta är min fasta förvissning.


 
 
Ingen bild

Johnny FX

6 april 2011 08:27

Tror att det är för tidigt att införa en sån här regel, Tidigare har det alltid låtit att det är individens ansvar att se till sin licens.
FT-Sverige är än så länge inga riktiga tävlingar utan ett gäng gubbar som träffas i skogen punkt.

Ex. Onsala klubben har inget som helst att göra med Benke från Sthlm som inte har licens på sitt vapen.
Och klubben skulle aldrig i helvete bli dömd för att en utomstående råkar trilla in på deras marker och skjuta med ett olagligt vapen.
Det här kommer bara sabba stämningen och deltagandet för en sport som redan står på branten.

Sorgligt.

Johnny Ottosson

6 april 2011 19:45

Korrekt. Så har det varit. Men eftersom många av oss när drömmen om att inte bara vara "ett gäng gubbar som träffas i skogen" så är detta en naturlig utveckling.

Om Benke vill tävla i Onsala så får Benke ordna ett tävlingskort och det får han bara om han visar sin licens. Gör han inte det så får han inget tävlingskort och då får han inte heller tävla. Enkelt.

 
Ingen bild

Gösta_80

6 april 2011 10:07

personligen har jag inget emot att de blir ett licens krav.. jag har inte haft den möjligheten tidigare att söka efterson jag saknade vapenskåp på grund av en allt för dålig ekonomi.. men nu har jag skåp och ansökan är på g..

Men klassa inte isär klubbarna, de jag vet om faluklubben är iaf att de drivs på av en mycket seriös person men ingen som sitter och bevakar nätet och vissa bloggar och jag tror att ståndpunkten är den samma som övriga klubbar.. klart vi ska ha licensierade vapen..

För övrigt tycker jag att du ska trycka på att ett luftvapen borde gå utanför ordinarie garderob eller iaf räknas med ett halft poäng.

 
Ingen bild

Skenhelig

6 april 2011 16:25

Det är dumt att vara för säker på sin roll som "opinionsbildande" då den som slår sig på bröstet och gräver en grop till andra själv kan trilla däri.
Vi är flera som sitter på bilderna från forum där jaktbrott begåtts och det går inte att tvätta sin smutsiga byk genom att gräva gropar till andra.
Den som är utan skuld kastar första stenen. Och vad löjligt att sätta sig till doms över andra klubbar och sen försöka linda in hot om utebliven sponsring i gamla floskler om vad som är seriöst.
Hotar gör den desperate.

Johnny Ottosson

6 april 2011 19:35

Det verkar som att du har missförstått något, här föreligger det inga hot överhuvudtaget.

Sponsorn jag talade med upplyste bara om att han inte tänker stödja brottlig verksamhet.

Hur kan man få detta till ett hot?

 
Ingen bild

martinw

6 april 2011 21:13

Jag gillar inte riktigt tonen i ditt senaste inlägg. Det jag opponerar mig mot är att du tar på dig rollen som opinionsbildare i frågan och att idéen/förslaget med licenskontroll skulle kommit från dig.
Både diskussion och beslut runt den här frågan har ju tagits långt innan du skriver om det i din blogg.

Däremot är vi överens om att det förstås är vettigt att ha licenskontroll om vi vill verka seriösa, och det vill vi förstås.

Extra seriöst och kanske även lite tryggt känns det när du skyddar oss mot "mörkermän" med uttalanden som "ta mitt ansvar framöver och hjälpa sporten till en bättre framtid"

Det hade varit väldigt roligt att ha tillbaks dig på något forum så man kan munhuggas lite.


Johnny Ottosson

6 april 2011 21:56

Jag gör absolut inget anspråk på att vara först ute med idén om licenser, tvärtom så var jag motståndare till den tanken alldeles för länge innan jag förstod att det är den utvecklingen som vi måste ta, helt oavsett vad jag personligen tycker om det.

Däremot så inser jag mina möjligheter att påverka och ser mej därför som en opinionsbildare i den kontexten.

Jag får väl, dock motvilligt, erkänna att jag tycker om att måla mina bilder med den breda penseln och faller lätt in i lite episka termer...

Vi kan ju alltid träffas på Yellow Forum och Onsalas interna forum, både Airgun och Luftvapen Info är jag ju bannad på.

 
Ingen bild

DaPlinker

6 april 2011 21:54

Heja Johnny!

Särskilt som du medger att du kanske begått misstag i det förflutna, men vill verka för en bättre framtid för sporten. SJÄLVKLART vill vi ha lagen på vår sida både när vi skjuter för nöjes skull men i synnerhet när vi tävlar -vad är det det annars för "tävling"? Jaaa -jag kommer med en Bofors-kanon nästa gång -det är ju ändå ingen som bryr sig.....?!

Nej Johnny -stå på dig, annars är det någon annan som gör det.

 
Ingen bild

Johnny FX

7 april 2011 17:32

Ja det är mkt snack om dessa "hemliga" bilder på jaktbrott, störtlöjligt.
En bild på ett gevär och en död mås är inget bevis. Man kan säga att man hittat en död mås på vägen och lagt sin 10 J bössa bredvid för att få en häftig bild,sen var det slut på det åtalet.

 
Ingen bild

Johnny FX

7 april 2011 17:34

Och vad är det som säger att det är Johnnys gevär på bilden ???
Vem har tagit bilden ????
Är måsen ens död ,den kanske bara sov ????
Är bilden tagen i Sverige.
Vilken åklagare skulle ta ett sånt mål upp i rätten.????

Johnny Ottosson

8 april 2011 09:27


Precis. Jag tror du har förstått varför jag inte har några problem med diverse foton som olika entusiaster lägger fram.

 
Ingen bild

Johnny FX

8 april 2011 15:10

det där har jag tänkt länge ,ända sedan Mikebike-tiden.
Då vissa trodde de satt på hemska "Bevis" .
Sånt där leder ingenvart,det vet dem flesta.
Polisen orkar ju knappt patrullera nuförtiden.
tror knappast de skulle börja forska i 10 år gamla fotografier på nätet.
Som dessutom föreställer en liten fågel. ha ha ha

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards